Sportverslaggever Johan De Caluwé keert terug naar zijn eerste liefde: “Brugse ziekenhuisomroep Zenith 45 jaar geleden gesticht”

45 jaar geleden stond Bruggeling Johan De Caluwé, sportverslaggever bij Sporza, mee aan de wieg van omroep Zenith in het AZ Sint-Lucas. Nu hij met pensioen is als onderwijzer draait hij sinds kort opnieuw zijn favoriete plaatjes op vrijdagnamiddag bij de ziekenhuisomroep. Hij blijft uiteraard ook nog sportjournalist.

Vele Brugse voetballiefhebbers herkennen ongetwijfeld de stem van Johan De Caluwé (63). Want hij verzorgt voor Sporza al sinds 1992 live vanuit het Jan Breydelstadion radiocommentaar tijdens wedstrijden van Club en Cercle Brugge. Dat doet hij trouwens ook voor andere sportwedstrijden in onze provincie.

Vanwaar die liefde voor radio?

Johan De Caluwé: “Als prille tiener ontdekte ik via mijn transistorradio de piratenzenders Mi Amigo, Veronica en Radio Caroline, die vanuit schepen op de Noordzee illegaal uitzonden. Ik had veel respect voor die deejays die bij storm en ontij hun leven riskeerden om radio te maken. Daarnaast bewonderde ik het virtuoos taalgebruik van sportverslaggever Jan Wauters op VRT.”

Rod Stewart

“Toevallig belandde ik bij de ziekenhuisomroep Radio horizon in Roeselare en mocht ik zelf een verzoekplaatje inspreken. Ik koos voor ‘Do you think I’m sexy’ van Rod Stewart. De deejay met dienst zei: wil je dat niet zelf doen in een Brugs ziekenhuis?”

“Op 18-jarige leeftijd, in 1979, heb ik samen met mijn vriend Wouter Van Hecke Radio Zenith in het AZ Sint-Lucas opgericht. Aanvankelijk draaiden we enkel op zaterdagnamiddag verzoekjes voor de patiënten. Nadien zijn de uitzenduren uitgebreid, met de medewerking van ziekenhuispersoneel.”

Hoe is de overstap naar de openbare omroep gebeurd?

Johan De Caluwé: “Ik heb een drietal jaren gepresenteerd op Radio Zenith. Toen kwam de lokroep van de lokale radio. In 1982 werd ik deejay en voetbalverslaggever voor Alpenradio. Gewapend met een cassetterecorder interviewde ik voetballers na de wedstrijden in de kleedkamers. Toen mocht dat nog van de clubs. Ik nam gesprekjes op met Jan Ceulemans en Franky Vanderelst, toen ze uit de douche stapten.”

Sinterklaasdag

“Ik heb dat tien jaar lang gedaan voor Alpenradio. Nico Blontrock werkte ook voor die zender. Toen hij de overstap gemaakt had naar Radio 2 West-Vlaanderen, zei hij mij dat VRT op zoek was naar een radioverslaggever voor sportwedstrijden in onze provincie. Als test mocht ik tijdens de herfstvakantie een verslag maken van een wedstrijd van FC Roeselare, dat toen in derde klasse speelde.”

“Ik voelde mij 33 jaar lang op mijn plek in het Jezuïetencollege”

“Twee maanden later moest ik de zieke Johan Destickere, die voor VRT de voetbalmatchen becommentarieerde vanuit het Jan Breydelstadion, vervangen. Ik herinner het mij nog goed: het was 6 december 1992, op Sinterklaasdag speelde Cercle 0-0 gelijk tegen Lommel. Ik was doodnerveus en moest vanop Olympia met de vaste telefoon bellen naar Kathy Lindekens op de VRT. Mijn verslag had ik woord voor woord neergepend, zodat ik het enkel diende af te lezen.”

Toch opteerde je voor een hoofdberoep als onderwijzer in een Gents Jezuïetencollege…

Johan De Caluwé: “Ja, lesgeven is, naast voetbal, mijn passie. Van de 41 jaren die ik lesgegeven heb, waren er 33 jaren voltijds als onderwijzer in het derde leerjaar van het Sint-Barbaracollege in Gent. Ik voelde mij echt op mijn plek in dit Jezuïetencollege en kon daardoor mijn werk in Gent strikt scheiden van mijn privé-leven in Brugge. Een job in het onderwijs was perfect te combineren met mijn bijberoep als sportjournalist.”

Olivier Deschacht

“Ik heb nog les gegeven aan voetballer Olivier Deschacht. Vele jaren geleden werd Anderlecht kampioen, na een match op het Jan Breydelstadion. Na de match kon de pers het voetbalveld op. Een dolgelukkige Olivier Deschacht plaatste zijn arm op mijn schouder en zei ‘meester Johan…’ Maar het allermooiste moment was mijn pensionering als onderwijzer. Stiekem had de directie van Sint-Barbara Gert Verheyen op school uitgenodigd om mijn afscheid te vieren, terwijl de leerlingen een erehaag vormden….”

Sinds kort presenteer je opnieuw ook bij Radio Zenith…

Johan De Caluwé: “Ik had mezelf beloofd om terug te keren, als ik met pensioen ging en wat meer vrije tijd zou hebben. Ik draai er nu mijn favoriete plaatjes op vrijdagnamiddag. Nummers uit ‘De Tijdloze’ van Studio Brussel. Geen hardrock, dat wil ik de revaliderende patiënten niet aandoen. Wel liedjes van Steely Dan, The Police, David Gilmour, Genesis en Norah Jones.”

We horen geen West-Vlaamse klanken in jouw fluwelen stem…

Johan De Caluwé: “Dat is het voordeel van tien jaar in Brussel opgegroeid te zijn, als zoon van een rijkswachter, die geregeld van kazerne moest veranderen. Toen ik op school in Brugge belandde, verfoeide mijn leraar mijn Brabants accent.”

“Ik erger mij aan het Antwerps dat je tegenwoordig vaak op televisie hoort. Bij de radio kreeg ik indertijd van de VRT een handboek met taaladvies. Zo mocht ik niet het woord ‘kapitein’ gebruiken. Je hebt enkel een kapitein op een schip, een voetbalteam heeft een ‘aanvoerder’….”

Wie is Johan De Caluwé?

Geboren op 7 september 1960 in Brugge. Heeft één zus, Annemie. Gehuwd met Ann Deprest. Heeft twee zonen (Hannes en Joran) en twee kleinzonen (Emiel en Louis). Woont in Sint-Andries.

Carrière

Humaniora bij de Frères en in het VHSI. Studeerde voor onderwijzer in de Normaalschool van Torhout. Gaf 41 jaar les, waarvan 35 jaar in Sint-Barbara in Gent. Sinds 1 september met pensioen als leerkracht. Blijft sportverslaggever bij Sporza.

Hobby’s

Lid van de Tillegemboslopers, spreekt teksten in voor Licht & Liefde, vrijwilliger bij ziekenhuisomroep Zenith.

The post Sportverslaggever Johan De Caluwé keert terug naar zijn eerste liefde: “Brugse ziekenhuisomroep Zenith 45 jaar geleden gesticht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

WEERBERICHT. Regen in Vlaanderen, zon in Wallonië

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

“De gevangen bruid van Monaco”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd”

Deze week begon men met de verbouwingen in het voormalige gemeentehuis van Tiegem. Nu de cultuur- en toeristische dienst verhuisd zijn naar het gemeentehuis aan De Vierschaar 1, kan het gebouw heringericht worden tot jeugdlokalen voor de Tiegemse Scouts. “Dit is nodig, want de huidige scoutslokalen zijn erg verouderd”, aldus oud-scout en schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Op deze

Lees meer »

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boek over Metaalbouw Vuylsteke

In juni 1994 viel het doek over het bedrijf Metaalbouw Vuylsteke in Meulebeke. Het eens zo bloeiende metaalbedrijf, dat ooit aan meer dan 350 personen werk verschafte, werd failliet verklaard nadat de overnemers, de familie Schabés, op frauduleuze wijze in drie jaar tijd alle kapitaal van het bedrijf voor andere doeleinden gebruikte. Meteen stonden de nog 320 aanwezige werknemers op

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »