“Investeren in jezelf”: zes Tieltse professionals organiseren inspiratiedag rond zelfzorg en veerkracht

Zes professionals uit Tielt en omstreken bundelden de krachten en vormen samen Floreer. Op zaterdag 13 april organiseren ze in Desselgem een inspiratiedag. Centraal staat zelfzorg. “We denken soms te weinig aan een preventieve aanpak.”

Floreer combineert zes professionals: Hilde Crop is yogadocente, Nele Hermie loopbaancoach, Evelien Houthoofdt geeft holistisch gezondheids- en voedingsadvies, Stijn Debaene is osteopaat, zijn echtgenote Evelien Defossez is kinesitherapeut en Dominique Deboever psycholoog gespecialiseerd in burn-out.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Nele Hermie: “Ik was erbij bij het ontstaan van Floreer. In mijn praktijk als loopbaancoach kom ik regelmatig in aanraking met mensen die op het randje van een burn-out staan, of die na een burn-out langskwamen. Ik kende Stijn en Evelien van de praktijk In Balans al langere tijd en vond bij hen meteen een grote bereidheid om vanuit kine en osteopathie ook mee te werken en de fysieke klachten bij burn-out aan te pakken. Daarna is Dominique als psychologe en burn-outcoach in ons netwerk terechtgekomen en zo is dat gegroeid met Evelien en Hilde die er respectievelijk de holistische visie op voeding en yoga aan hebben toegevoegd.”

Stijn Debaene: “Mensen met burn-out weten naast huisartsconsultaties vaak niet waar naartoe. Ze gaan langs bij de huisarts om even rust te kunnen nemen, maar met hun burn-outklachten weten ze verder niet waarheen. Ze hebben ook niet de draagkracht om op zoek te gaan naar alle hulpverleners. Het voordeel van ons team is dat wij op elkaar zijn afgestemd. We zijn gelijkgezinden, hebben het vaak ook doorgemaakt en gaan vanuit onze eigen expertise werken.”

“Zelf ga ik op zoek naar waar de stress zich op vastzet en maak ik dat dan los. Mijn vrouw zet dan bijvoorbeeld in op ademhalingsoefeningen. We doen het allemaal met een zachte, holistische aanpak en pretenderen niet alles te kunnen op ons eentje. Maar met de aanvulling van de anderen, met dezelfde passie, kunnen we een breed kleurenpalet aanbieden. Het is heel leuk dat we allemaal met de neus in dezelfde richting staan.”

Jullie organiseren op 13 april een inspiratiedag. Richten jullie je op mensen met burn-outklachten?

Stijn: “We willen veel ruimer werken dan dat. Ook preventief kan er veel gedaan worden. De inspiratiedag is eigenlijk een zelfzorgdag waar mensen inspiratie uit kunnen halen.”

Nele: “Het biedt ook wel een kleinere drempel. Mensen kunnen letterlijk en figuurlijk eens gaan proeven, maar in elke workshop zit wel voldoende diepgang zodat er ook meteen resultaat uit gehaald kan worden. We geloven als team ook sterk in de zelfredzaamheid van mensen.”

Dominique Deboever: “De aanpak van Floreer is ook zo leuk omdat het op maat is. Soms komen mensen maar bij één iemand terecht, soms bij meerderen, afhankelijk van de behoefte. Op de inspiratiedag kunnen ze eens bekijken wat voor hen zou kunnen werken.”

Evelien Defossez: “Er zijn ook mensen ingeschreven die geen klachten hebben, maar die het gewoon eens belangrijk vonden om voor zichzelf te zorgen. Ze hebben dit aan zichzelf cadeau gedaan.”

Nele: “Daar willen we met Floreer ook meer naartoe. Nu moeten we vaak problemen oplossen als die er al zijn, terwijl we zoveel preventief zouden kunnen doen. Investeren in jezelf vooraleer er problemen zijn.”

Is de inspiratiedag eenmalig, of volgen er meer?

Evelien Houthoofdt: “We zien het zeker als een begin van iets nieuws, op welke manier we het in de toekomst ook gaan invullen. Dat hoeft niet altijd hetzelfde concept te zijn, maar ik vind het persoonlijk heel leuk om er als team te gaan staan en te inspireren op welke manier dan ook.”

Praktisch

De inspiratiedag ‘Groeien in zelfzorg en veerkracht’ vindt plaats op zaterdag 13 april in Amba Amba in Desselgem. Je bent welkom vanaf 9 uur. Hilde Crop: “Op het programma staat yoga en relaxatie, gevolgd door een keuzeworkshop. ’s Middags is er lunch, waarna een lezing volgt rond gezonde voeding. Na een workout en pauze is er opnieuw een keuzeworkshop. Eindigen gebeurt met relaxatie.”

Er kan ingeschreven worden tot vrijdag 5 april. Meer info en inschrijven: floreren.be.

The post “Investeren in jezelf”: zes Tieltse professionals organiseren inspiratiedag rond zelfzorg en veerkracht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

Deel drukke Geluwestraat in Wervik volledig afgesloten door wegverzakking, er komt eenrichtingsverkeer

De drukke Geluwestraat (N311) in Wervik is tussen het kruispunt met de Ommegangstraat en toegang tot de parking van de supermarkt Spar volledig afgesloten. De reden is een plotse verzakking in het wegdek er ter hoogte van de gewezen bakkerij Penet. Het is zeer onduidelijk hoelang de herstelling op zich zal laten wachten. Binnen enkele weken is er bouwverlof. “Tijdelijk

Lees meer »

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’ op radio én tv: “Toen de baas me belde dacht ik: ik ben ontslagen”

Een feestelijke aflevering opgenomen in ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden uit pure onvrede zelf, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Maar het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs

De Belgische turnbond (KBT) heeft Glen Cuyle voorgedragen bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voor het behaalde niet-nominatieve ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. De 21-jarige Cuyle haalde tijdens de interne selectietesten (op 22 en 29 juni) de hoogste score aan de ringen.
The post Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs appeared

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »