Het is bewezen: Bruggeling die twee keer onder invloed bleek te rijden zonder dat hij gedronken had, lijdt effectief aan autobrouwerij-syndroom

Een man (40) die twee keer betrapt werd op rijden onder invloed, blijkt dronken te kunnen worden zonder één druppel alcohol aan te raken. De man zei vorig jaar aan de rechter dat hij lijdt aan het autobrouwerijsyndroom, waardoor zijn lichaam zelf alcohol aanmaakt. Verschillende onderzoeken tonen nu aan dat die uitleg klopt.

Voor het volledige verhaal moeten we even terug naar februari 2023. Een 40-jarige Bruggeling moet zich voor de politierechtbank verantwoorden voor het tweemaal rijden onder invloed. Op 2 april en 7 mei 2022 werd de man tijdens een politiecontrole betrapt op het rijden onder invloed. Al bleek de Bruggeling zelf wel héél verbaasd te zijn bij het horen van die resultaten.

Na enig speurwerk ontdekte de man wat er precies aan de hand was. De veertiger beweerde daarom tijdens de zitting in de rechtbank dat hij zonder één druppel alcohol genuttigd te hebben, toch onder invloed kan rijden. Zijn huisarts bracht als eerste het ‘autobrouwerijsyndroom’ op en die piste werd verder onderzocht. De man verbleef twee dagen in het ziekenhuis ter observatie en daar werd zijn verhaal bevestigd.

Verder onderzoek

De Brugse politierechter besloot in februari vorig jaar een gerechtsdeskundige aan te stellen om te kijken of het verhaal wel echt klopt. En wat bleek maandagochtend? Hoe banaal het in eerste instantie ook klinkt, het kan dus effectief écht. De verdediging vraagt daarom met volle overtuiging de vrijspraak. “Het is zeer zeldzaam”, stelde de procureur.

In 2019 werd de Bruggeling al eens veroordeeld voor het rijden onder invloed. De man stond toen ook voor een raadsel, want hij beweerde toen ook stellig geen druppel alcohol gedronken te hebben. Een paar jaar later komt de aap eindelijk uit de mouw. De Bruggeling werd inmiddels door drie artsen onderzocht. De dokter van het AZ Sint-Jan en de arts van UZ Gent waren het er unaniem over eens: de man lijdt wel degelijk aan het syndroom. “Deze meneer kan geïntoxiceerd zijn zonder een druppel alcohol te drinken, maar wel door eten van suikers en koolhydraten”, zegt advocaat Anse Ghesquiere. “De derde arts, gerechtsdeskundige Wostyn, is voorzichtig maar komt tot hetzelfde besluit.”

Vonnis

De verdediging vraagt daarom de vrijspraak zodat de man niet rijongeschikt wordt verklaard. “Er zijn geen nieuwe feiten gebeurd”, zegt meester Bart Bleyaert. “De man volgt nu een koolhydraatarm dieet. Als hij geen koolhydraten eet, is er dus ook geen probleem. Los van die hoge parameters, vertoonde mijn cliënt ook nooit andere symptomen die gelinkt kunnen worden aan het hoge alcoholpercentage. Dit is geen typisch alcoholverhaal van iemand die zich lazarus drinkt in de kroeg en dan achter het stuur kruipt.”

Ook de agenten die de man onderwierpen aan een controle waren het erover eens: je merkt niets aan hem. “Daarnaast heeft hij zijn rijbewijs nodig voor zijn beroep.” Opvallend: de Bruggeling werkt bij een… brouwerij.

De rechter moet nu oordelen of de man al dan niet rijongeschikt is. Vonnis op 22 april. (CC)

The post Het is bewezen: Bruggeling die twee keer onder invloed bleek te rijden zonder dat hij gedronken had, lijdt effectief aan autobrouwerij-syndroom is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Melania Trump gaat in tegen haar man en noemt abortus “een fundamenteel recht”: “Vrouwen bepalen zelf wat ze met hun lichaam doen”

De voormalige Amerikaanse first lady Melania Trump (54) neemt in haar nieuwe boek een opvallend standpunt in. Hoewel haar echtgenoot Donald Trump recent nog beweerde dat de Democraten baby’s “na de geboorte willen executeren”, is Melania ervan overtuigd dat elke vrouw het recht op abortus heeft. “Het is noodzakelijk dat vrouwen de autonomie krijgen om zelf te beslissen of ze

Lees meer »

KIJK. Vals of echt? Fans speculeren over verandering in ‘popprinses’ Sabrina Carpenters uiterlijk

Sabrina Carpenter (25) is volop bezig aan haar Short ‘n’ Sweet-tour in Noord-Amerika. Ze paradeert op het podium in glitteroutfits en hoge hakken, maar het zijn vooral haar lange blonde lokken die met de aandacht gaan lopen. Fans vermoeden dat de zangeres een pruik of haarstuk draagt, aangezien ze nu een veel volumineuzer kapsel lijkt te hebben. “Het is normaal

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hilde Crevits na overlij­dens van haar moeder, vader en schoonva­der: “Hoe doe je dat, rouwen, als de dood je overvalt aan dit helse tempo?”

Bij elke hand die ze schudt, wordt Hilde Crevits (57) gefeliciteerd en gecondoleerd tegelijk. De nieuwbakken Vlaamse minister van binnenlands bestuur en integratie verloor in drie weken tijd, in volle regeringsonderhandelingen, haar beide ouders en haar schoonvader. “Ik overwoog serieus om geen minister meer te zijn. Maar mijn vader, tot op zijn sterfbed, sprak me streng toe: ‘Nìet stoppen! Ons

Lees meer »

Nieuwe Franse premier kondigt besparingen aan in openingsspeech

Michel Barnier, de nieuwe Franse premier, heeft voor het eerst sinds zijn aantreden de Assemblée nationale, het lagerhuis van het parlement, in Parijs toegesproken. Het kersverse staatshoofd van rechtse signatuur wil het Franse begrotingstekort aanpakken. Er komen besparingen en nieuwe belastingen.

Lees meer »

“Ze waren vooral ongerust om elkaar”: hoe gaat het nu met Robin Ramaekers en cameraman na brutale aanval?

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers (49) en cameraman Stijn De Smet (37) zijn woensdagnacht aangevallen terwijl ze een reportage aan het draaien waren. Dat gebeurde op nog geen 500 meter van hun hotel. Stijn werd in zijn been geschoten en Robin heeft breuken in zijn gezicht, maar beiden stellen het intussen goed en hebben het ziekenhuis verlaten. Collega Rudi Vranckx deelde

Lees meer »

Alarm in station Hamburg over dodelijk marburgvirus

In het station van Hamburg, in het noorden van Duitsland, is woensdag alarm geslagen nadat een echtpaar griepachtige verschijnselen vertoonde. Er wordt gevreesd voor het marburgvirus, maar een bevestiging is er nog niet, zo bericht de krant Hamburger Abendblattes.

Lees meer »

Regering verstrengt regels voor bankgiften: hoe vermijd je dat je kinderen later toch nog erfbelasting op je schenking moeten betalen?

Door geld of onroerend goed tijdens je leven te schenken, vermijd je hoge erfbelasting voor je nabestaanden. Maar in sommige gevallen betalen begunstigden tóch nog erfbelasting op een schenking van enkele jaren geleden. Bovendien verstrengt de nieuwe Vlaamse regering de regels vanaf 1 januari 2026. HLN-vermogensexperte Isabelle Verhulst legt uit hoe je deze taks kan vermijden en hoe je kan

Lees meer »

Fietsen voor het goede doel levert een mooie som op

In juli fietsten enkele enthousiaste vrienden naar Compostela ten voordele van Klimop in Diksmuide en De Regenboog in Koekelare, twee scholen voor bijzonder onderwijs.
The post Fietsen voor het goede doel levert een mooie som op appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Oeps: topje van ‘Modern Family’-actrice zakt af tijdens virale Tiktok-trend

Wie op TikTok zit zal ongetwijfeld deze trend al hebben zien passeren: koppels die op het nummer ‘Upside Down’ van Jack Johnson hun wederhelft ondersteboven draaien. Ariel Winter, vooral bekend als Alex Dunphy in de sitcom ‘Modern Family’, wou hetzelfde doen met haar vriend Luke Benward. Al draait het dansje eerder uit op een striptease, want Ariels borsten worden ontbloot

Lees meer »