Europese minister voor Visserij leren garnalen pellen op de Vismarkt in Brugge

Gek zicht zondag in de late namiddag op de Vismarkt in Brugge: de Europese ministers voor Visserij leerden er hoe ze Zeebrugse garnalen best pellen. Voordien deden de excellenties een boottochtje op de reitjes. Dat kadert in een informele tweedaagse Europese top over de toekomst van de visserij en de aquacultuur in Brugge.

Vlaams minister voor Landbouw en Visserij Hilde Crevits nodigde haar Europese collega’s uit voor een tweedaagse informele Raad over de visserij in Brugge en Zeebrugge. Daar kunnen ze van gedachten wisselen over de toekomst van de EU visserij- en aquacultuursector.

“Beide sectoren staan voor vele uitdagingen, waardoor het belangrijk is om te kijken welke concrete acties op Europees niveau nodig zijn”, stelt Hilde Crevits. Zo willen de Europese visserijministers ook de koers uitzetten voor de volgende politieke cyclus, na de Europese verkiezingen in juni 2024.

Rode draad

Het motto van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is ‘beschermen, versterken en vooruitzien’. Dit is ook de rode draad tijdens deze informele Raad. Zowel de visserij- als de aquacultuursector staan immers onder grote druk.

Daarom last minister Hilde Crevits een reflectiemoment in over de uitdagingen en kansen: “Deze informele Raad visserij biedt een unieke kans aan ministers om kritisch te reflecteren over het beleid, ideeën uit te wisselen die de sector ondersteunen in het aanpakken van uitdagingen en samen te kijken welke Europese acties op korte termijn nodig zijn om een duurzame toekomst te garanderen voor deze sectoren. Hierin krijgen onderzoek en innovatie een belangrijke rol toebedeeld.”

Uitdagingen

Eerst en vooral wil Hilde Crevits, samen met haar EU-visserijcollega’s, kijken hoe ze de Europese visserij- en aquacultuursector beter kunnen beschermen tegen externe uitdagingen, zoals klimaatverandering, de hiermee gepaarde nood aan energietransitie en de veranderende geopolitieke context.

“Beide sectoren kenden de afgelopen jaren immers verschillende crisissen, zoals omgaan met de impact van de Brexit op de toegang tot Britse wateren, Covid-19 en hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.”

“Daarnaast zien we interne hindernissen waarvoor we een goed evenwicht moeten vinden zoals toenemende concurrentie bij marien ruimtelijke planning en een strengere Europese milieu- en visserijwetgeving. Ook de toenemende administratieve lasten zijn een uitdaging”, aldus de minister. Maandag is er in het BMCC in Brugge een diepgaand overleg tussen de Europese ministers voor Visserij.

The post Europese minister voor Visserij leren garnalen pellen op de Vismarkt in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..
The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo appeared first

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest

Het feestcomité Midden-Pastoriestraat in Sint-Andries hield onlangs zijn zesde buurtfeest. De jaarlijkse traditie aan de start van de zomer lokte zoals elk jaar een honderdtal bewoners.
The post Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk”

Triatlete Nele Dequae uit Spiere-Helkijn is onlangs knap zevende geworden op de European Triathlon Cup in Olsztyn in Polen. Ze is zo (voorlopig) geplaatst voor het Europees Kampioenschap in augustus.
The post Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk” appeared first on KW.be.

Lees meer »