“Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”: sterrenzaak trakteert koppel na de vondst van hun allereerste menukaart

Alsof het in de sterren geschreven stond, kreeg sterrenzaak Saint Nicolas de allereerste menukaart in handen voor hun 75ste verjaardag. Met dank aan de familie van Johan en Dominique Lamoot. Zij kregen vrijdagavond het oude menu voorgeschoteld in een modern jasje, als geste van de chefs.

“Een kleine hint: volgend jaar bestaan jullie 75 jaar.” Michael Vanderhaeghe (30), chef van sterrenzaak Saint Nicolas, werd vorige zomer verrast door de familie Lamoot. “Onze jongste zoon Alexander vierde zijn huwelijk voor de wet en we vroegen Saint Nicolas om de catering te verzorgen”, vertelt Johan Lamoot (61). “Even voor het trouwfeest had Alexander op de zolder van het ouderlijk huis per toeval de eerste menukaart van Saint Nicolas uit 1949 teruggevonden tussen de oude documenten van mijn grootmoeder. We hebben een kopie geprint en als cadeau gegeven aan Michael tijdens het trouwfeest.”

Toenmalige huisbazen

Michael trok grote ogen. Net als vader Franky (57), intussen 34 jaar chef in Saint Nicolas. “Mijn vrouw Sandra en ik waren nog jonge kadetten, toen we ons voor een eventueel huurcontract gingen voorstellen aan de ouders van Johan Lamoot. Zij waren de toenmalige huisbazen van het pand waarin Saint Nicolas zich bevond.” Vlakbij de Sint-Niklaaskerk in hartje Ieper, vandaar de naam voor het restaurant dat is opgericht door wijlen Jacques Debacker. Z’n opvolger Franky verhuisde de zaak in 2002 naar de huidige locatie in Elverdinge.

Enorme bewondering

Johan Lamoot, vrouw Dominique en hun familie gaan graag eten in Saint Nicolas bij speciale gelegenheden. “Ik heb een enorme bewondering voor wat zij doen”, zegt Johan. “Dit jubileum is uitzonderlijk: hoeveel sterrenzaken kunnen zeggen dat ze een geschiedenis hebben van 75 jaar? Saint Nicolas is een culinair monument in de Westhoek. Ik heb het voorrecht dat ik stichter Jacques nog gekend heb. Mijn grootmoeder was eigenaar van het oude pand, waar hij Saint Nicolas opstartte in 1949. Ze woonde de opening bij en had blijkbaar de eerste menukaart bewaard. Onze familie gooit niks weg.”

Verjaardagsmenu

Saint Nicolas maakte dankbaar gebruik van het stuk culinair erfgoed en stak de oude menukaart in een modern jasje om hun 75-jarig bestaan te vieren. Het ‘verjaardagsmenu’ wordt in de sterrenzaak geserveerd tot en met 24 mei. Prijs: 250 euro per persoon. Maar Johan en Dominique kregen het menu vrijdagavond gratis voorgeschoteld, als bedanking. “Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”, aldus chefs Michael en Franky.

Schitterend cadeau

“Het is een schitterend cadeau en het smaakt héél lekker”, loven Johan en Dominique de culinaire creaties van de chefs. De authentieke menukaart van 75 jaar geleden wordt nog altijd bewaard door de familie Lamoot. “Wellicht gaan we deze wel eens overhandigen aan Saint Nicolas bij een volgende gelegenheid. En die komt er zeker.” (TP)

The post “Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”: sterrenzaak trakteert koppel na de vondst van hun allereerste menukaart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Toerist krast voornaam in muur van villa op archeologische site Pompeï en wordt op heterdaad betrapt: “Ronduit onbeschaafde daad”

Een toerist uit Kazachstan heeft zijn naam geklad op een muur van een villa op de archeologische site van Pompeï, de Romeinse stad die ongeveer 2.000 jaar geleden volledig verwoest werd nadat de Vesuvius-vulkaan uitbarstte. De man werd op heterdaad betrapt terwijl hij in drukletters ‘ALI’ kerfde in de muur. De toerist werd bij de lurven gevat door veiligheids- en

Lees meer »

1.090 kinderen sporten ziel uit het lijf tijdens WSO-jeugdsportdag

Maandag had de Westhoeksportoverleg of WSO-jeugdsportdag plaats op de Poperingse sportzone Don Bosco. Er waren 1.090 kinderen van 41 verschillende scholen van de tien verschillende gemeentes aanwezig. De deelnemende gemeentes zijn Ieper, Poperinge, Veurne, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen en Zonnebeke.
The post 1.090 kinderen sporten ziel uit het lijf tijdens WSO-jeugdsportdag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Julian Assange bekent schuld voor Amerikaanse rechtbank

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft in een rechtbankzitting op het Amerikaanse eiland Saipan zoals verwacht schuldig gepleit aan een schending van de Amerikaanse spionagewetgeving. Assange en het Amerikaanse gerecht sloten daarover eerder een deal: in ruil voor zijn schuldbekentenis mocht hij maandag al de gevangenis in Londen verlaten.

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

Kim Clijsters (41) zit al vroeg in de perimenopauze. Gynaecoloog: “Bij 1 procent van de vrouwen zelfs nóg vroeger”

Gewezen toptennisster Kim Clijsters zit in de perimenopauze en deelt dat in een ongewoon intiem filmpje op sociale media. Opmerkelijk is haar leeftijd: Clijsters is nog maar 41. Maar wat is de perimenopauze nu juist en waarom treft het Clijsters op die leeftijd al? Twee gynaecologen geven extra uitleg: “41 is inderdaad jong, maar het komt wel vaker voor.”

Lees meer »