“Traject langs lokale horeca uitgestippeld”: Dentergem pakt opnieuw uit met reeks bloesemroutes

Nu is er nog weinig te zien, maar binnen enkele weken baadt het Dentergemse platteland terug in het roze of wit van de bloesems uit de betoverende boomgaarden van lokale kwekers. De gemeente pakt daarom voor het vierde jaar op rij uit met een reeks bloesemroutes. Die zijn niet alleen uitgebreider dan ooit, maar voortaan wordt ook de lokale horeca nog nauwer bij het verhaal betrokken.

In 2021 hield corona de wereld nog in zijn ban, maar hadden mensen meer dan ooit het wandelen in eigen streek ontdekt. Dentergem speelde daar handig op in om toen voor het eerst enkele fleurige bloesemwandelingen uit te stippelen. “Het was een ongezien succes, met duizenden bezoekers”, herinnert schepen Gunther Simoens (Eendracht) zich. “We wisten dat we een topformule beet hadden en herhaalden het initiatief sindsdien jaarlijks. We zijn het concept ook blijven verfijnen. Zo speelden we in op de vraag naar een leuke stop om te eten of te drinken of om naar het toilet te kunnen gaan.”

“Dit jaar zijn de routes dan ook zo uitgestippeld dat ze op heel wat plaatsen langs de lokale horeca passeren, zodat ook zij hun graantje kunnen meepikken. Op die manier wordt het een veel breder verhaal en hebben we een toeristische troef in handen die we optimaal willen uitspelen.” Burgemeester Koenraad Degroote beaamt: “We zijn het fruitigste dorp van de provincie, zeg maar het Haspengauw van West-Vlaanderen.”

Leuk dagje Dentergem

Ook Toerisme Leiestreek en Westtoer worden voor het eerst in het verhaal betrokken. De gemeente ziet het dan ook groots. “Sinds kort kan je ook packraften op de Mandel en dat lokte al ruim 500 geïnteresseerden”, zegt Gunther. “Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat raften te combineren met een bloesemwandeling en er een leuk dagje uit in Dentergem van te maken. Of je kan ergens ontbijten, napraten in een (pop-up)café, genieten van koffie met gebak op een Leiespot of een rondleiding in de Goethalsmolen krijgen. In totaal zijn er 32 lokale zaken die op één of andere manier op de routes aansluiten.”

Eén van die zaken is B&B De Zoete Kers in Wakken. “Die bloesemtijd is een enorm toffe periode en ik kijk er nu al uit”, zegt uitbaatster Jannick Delodder. “We krijgen jaarlijks mensen op bezoek die hier van willen genieten en ze keren ook telkens terug. Er komen er ook telkens nieuwe bij, dus het is zeker positief dat de gemeente de lokale horeca nog meer in dit verhaal wil betrekken”, zegt ze.

Samenwerking met Wielsbeke

Concreet zullen wandelaars en fietsers tussen 12 april en 12 mei kunnen genieten van de pracht van de ontluikende appel- of perenbloesems. “We krijgen toestemming van kwekers Wolfcarius Fruit uit Markegem en Gottem, WFT Wolfcarius uit Wakken en O’Bio uit Wielsbeke om alle sportievelingen hun velden tijdens de bloei te laten betreden”, aldus de schepen. “Dit jaar is er dus voor het eerst een samenwerking met de gemeente Wielsbeke, omdat de velden van O’Bio zich ook daar bevinden.”

“We hebben drie prachtige wandelingen uitgestippeld. Je kan een tocht van 6 kilometer maken die start aan bezoekerscentrum De Baliekouter in de Ommegangstraat in Wakken of een route van 12 kilometer volgen die begint aan het JOC in de Wontergemstraat in Dentergem. Wie het uitdagender wil, kiest voor een traject van 15 kilometer die begint aan sporthal Den Bul in de Brouwerijstraat in Markegem. Er zijn voor het eerst drie fietstochten van 20, 40 of 60 kilometer, met vertrek aan het Rosalie ’t Feltplein aan het Leieheem in Oeselgem. In het verleden werden al eens bordjes weg genomen, maar voor fietsers kiezen we nu voor fietsknooppunten om dat te vermijden. Op elke startlocatie zullen ook routeplannetjes te vinden zijn.”

Door het natte weer van de voorbije weken zijn de routes helaas niet te bewandelen met een buggy. “Maar met een draagzak of een fietskinderzitje kunnen de kleintjes ook van de bloemenpracht genieten”, zegt Gunther.

De routeplannetjes en alle info over de horecazaken is te vinden opwww.dentergem.be/bloesemroutes. Je vindt er ook GPX-bestanden of de route via RouteYou. Deelnemen aan de bloesemroutes is gratis en je hoeft niet in te schrijven.

The post “Traject langs lokale horeca uitgestippeld”: Dentergem pakt opnieuw uit met reeks bloesemroutes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

“Eto’o heeft in principe niets te zeggen over mij”: Marc Brys praat voor het eerst uitgebreid over de hetze rond z’n aanstelling

“Als je iedereen moet geloven, heeft Eto’o me vier keer ontslagen.” En toch staat Marc Brys (62) nog aan het roer van de Kameroense nationale ploeg. Voor het eerst sinds hij de heksenketel van Yaoundé – en alle rellen daar aanwezig – even achter zich heeft gelaten, neemt de bondscoach het woord. “Vanaf dag één had ik een bewaker bij

Lees meer »

Veilinghuis Flanders Auctions in Wingene viert 25ste verjaardag: “Design is het antiek van vandaag”

Veilinghuis Flanders Auctions bestaat 25 jaar en dat verdient een nostalgische terugblik. “Ik kocht mijn eerste kast toen ik amper 23 jaar was”, herinnert stichter Pol Desmet zich nog. “Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik voltijds in Franse rommelmarkten en antiekbeurzen rond te neuzen.” Vandaag worden Pol en Hilde Desmet geholpen door zonen

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »