Reiscafé van Annelore Esperantoo vzw heropent in Avelgem: “We delen ervaringen over traag reizen”

Annelore George haar ‘kerstkindeke’ ontstond zeven jaar geleden in Avelgem. Samen met haar dochter Bo Vande Sompele en schoondochter Lotte Verplancke zette ze haar schouders onder Esperantoo vzw. De vereniging zet in op inclusie en creeërt kansen voor elke sociale klasse. Op zondag 24 maart opent ze weer voor een dag de deuren van haar reiscafé.

In popup-pand Atbothino op de Oudenaardsesteenweg in Avelgem zal nu zondag het licht weer branden. Naar maandelijkse gewoonte opent Annelore samen met haar dochter en schoondochter het reiscafé voor de trage reiziger. Deze maand draait het rond fietsen in Oeganda. “Vorig jaar fietste ik dwars door Oeganda en ontmoette ik Yusufu Mbaziira van Kampala Cycling. Een organisatie die fietsroutes wil uitstippelen voor toeristen. Alleen krijgt hij momenteel geen voet aan de grond. De opbrengst van zondag gaat dan ook naar deze organisatie”, aldus Annelore. Ze zal er vertellen over haar avontuur en samen met andere reizigers ervaringen delen.

Rode kerst

De vzw ontstond zeven jaar geleden tijdens de kerstperiode. Jaarlijks werd door een socialistische Avelgemse beweging verschillende kerstmaaltijden uitgedeeld onder de noemer ‘een rode kerst voor iedereen’. “De socialistische beweging stopte ermee. Vele mensen zouden het jaar nadien zonder kerstmaaltijd gezeten hebben. Mijn hart brak, dus besloot ik samen met mijn dochter en schoondochter iets in beweging te zetten. In samenwerking met het Sociaal Huis Avelgem organiseren we nu ieder jaar ‘Kerst voor Iedereen’. Een onafhankelijk evenement zonder politieke kleur.” Dit jaar bedeelden ze 180 kerstmaaltijden aan mensen die het wat moeilijker hebben. Om dat te bekostigen deden ze een beroep op traiteurdienst ‘Kjure’ en organiseren ze evenementen zoals het reiscafé.

Liefde voor het fietsen

Het reiscafé kwam er door de liefde voor fietsenavonturen en traag reizen. “In ons reiscafé is iedereen welkom. We delen er ervaringen over traag reizen. Dus geen all-in luxevakantie, maar avontuurlijke fiets- of treinvakanties.”

Elke keer komen er mensen praten over het gekozen thema. Maar ze bieden ook andere activiteiten aan. Zo organiseerden ze in 2023 een accordeonconcert en vindt er ook af en toe een filmavond plaats. “Iedereen verdient evenveel kansen en die tracht ik te geven”, sluit Annelore af.

The post Reiscafé van Annelore Esperantoo vzw heropent in Avelgem: “We delen ervaringen over traag reizen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

VRT Canvas zendt vanavond “beste film aller tijden” uit en nieuwe docu over regisseur Chantal Akerman

Chantal Akerman, een van de grote Belgische regisseurs, staat vanavond centraal op VRT Canvas. De nieuwe documentaire ‘Chantal Akerman – Altijd onderweg’ laat je kennismaken met enkele hoogtepunten uit haar carrière. En meteen daarna volgt ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, haar film die in 2022 door het British Film Institute (BFI) tot "beste film aller tijden" werd

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Babette (10) bezorgt alle kinderen van Oostende een geweldige namiddag met Beachfestival: “Popcorn voor iedereen!”

De tienjarige Babette mocht haar droom waarmaken en een heus Beachfestival voor alle kinderen van Oostende organiseren. Het sportstrand werd op 27 juni het decor voor een heuse festival waar meer dan duizend tien-, elf- en twaalfjarigen hun eerste festivalervaring beleefden. “Alle 19 basisscholen zijn aanwezig. Ongelooflijk wat een droom van een kind teweeg kan brengen.”
The post Babette

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »