Nieuwe aanvraag voor woonproject in overstromingsgevoelig gebied: stadsbestuur moet straks beslissen in gevoelig dossier

Groep Huyzentruyt heeft opnieuw een aanvraag ingediend om een nieuwe wijk te kunnen bouwen nabij de Bosdreef in Stasegem. De vorige vergunning werd tenietgedaan door de Raad van State. De projectontwikkelaar maakte nu enkele aanpassingen, gezien het actiecomité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ had ontdekt dat het perceel in overstromingsgevoelig gebied ligt. Het actiecomité blijft zich alleszins verzetten. Voor 19 juli moet het stadsbestuur nu de knoop doorhakken

Eind 2020 diende de Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt een omgevingsvergunningaanvraag in voor een nieuwe wijk in een stuk groen tussen de Stasegemse Vaartstraat, Stasegemdorp, Bosdreef en Boskant, genaamd De Gedeelde Tuin. Ondanks vier bezwaarschriften kende het Harelbeekse schepencollege de omgevingsvergunning onder een aantal beperkte voorwaarden toe.

Alleen werd later duidelijk dat een deel ervan in overstromingsgebied ligt. Dat ontdekte Leander Schietgat, een getogen Harelbekenaar en vooral een alerte verhuurder van een aanpalend appartement. Hij is actievoerder van het comité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ en verzette zich aanvankelijk tegen de plannen om een van de laatste stukjes groen in Stasegem te beschermen.

Perceelscore D

“Stasegem is historisch gezien een arbeiderswijk. Van meet af aan begreep ik niet waarom je dan een stuk groen zou wegnemen. In oktober 2021 ontdekten we met het actiecomité dan nog eens dat een deel van het gebied waar gebouwd zou worden pal in effectief overstromingsgevoelig gebied ligt. Groep Huyzentruyt had daar niets over vermeld in de aanvraag en het was door het schepencollege geraakt doordat de dienst Waterlopen niet op tijd een advies kon uitschrijven. Dat geldt dan immers als een stilzwijgend positief advies.”

Het klopt dat ongeveer de helft van het domein waarop Groep Huyzentruyt wil gaan bouwen een perceelscore D heeft volgens de pluviale overstromingskaarten van de Vlaamse overheid. Dat wil zeggen dat er een middelgrote kans op overstromingen is.

Leander Schietgat van actiecomité Voor een leefbaar Stasegem: “42 woningen plaatsen op dit perceel is gewoon te veel.” © TD

Bij de verkoop van een huis is het trouwens verplicht om die scores mee te delen. Toen het nieuws bekend werd gemaakt, reageerden zowel Groep Huyzentruyt als het schepencollege verrast. De projectontwikkelaar zei dat de kaarten op het moment dat het plan werd opgesteld niet publiek toegankelijk waren en dat ze daar dus geen rekening mee konden houden.

Het actiecomité ging om bovengenoemde redenen in beroep bij de provincie en kreeg in april 2022 gelijk. Op grond van procedurefouten trok de projectontwikkelaar naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Opnieuw werd dat in het voordeel van het actiecomité beslecht, maar Groep Huyzentruyt ging nog een trapje hoger aankloppen, bij de Raad van State. In februari van dit jaar vernietigde de Raad van State de vergunning uiteindelijk definitief.

Nieuwe plannen

Groep Huyzentruyt diende daarna een nieuw dossier in met enkele kleine wijzigingen. “Er is nu maximaal ingezet op de waterhuishouding van het project”, laat het bedrijf weten in een schriftelijke reactie. “Zo houden de plannen en de ontworpen infrastructuurwerken rekening met de pluviale overstromingskaarten en de eerder ontvangen adviezen van de provincie in het kader van de vorige vergunningsaanvraag.”

“Er is onder andere een ruimere centrale groenzone gepland door de woningen te schrappen die initieel werden voorzien tussen de groenzone en de oostelijke hoofdtoegangsweg. Ook het ontworpen bufferbekken is verruimd met extra buffervolume en infiltratieoppervlakte. De verschillende ingrepen maken dat we meer dan 20% bovenop de gevraagde compensaties zullen realiseren en de site na het realiseren van het project er qua waterhuishouding op zal vooruitgaan.”

“Na realisatie van het project zal de site er qua waterhuishouding op vooruit gaan” – Groep Huyzentruyt

Toch vindt Schietgat dat er weinig is veranderd met deze nieuwe plannen. “Het klopt wel dat er, doordat er nu een achttal stapelwoningen in de plannen zijn opgenomen, iets meer groene ruimte is, maar het is nog steeds onvoldoende. Projectontwikkelaars willen natuurlijk zoveel mogelijk winst, dat snap ik wel, maar 42 woningen plaatsen op dit perceel is gewoon te veel.”

Groep Huyzentruyt beargumenteert dat de woondruk overal toeneemt: “Ook in Stasegem komen er de komende jaren honderden gezinnen bij. Daarom zetten wij vol in op betaalbare en kwalitatieve huisvesting. Dit project past volgens ons in de filosofie om onze dorpskernen te versterken waarbij ook open ruimte aandacht krijgt. Door deze wijk te creëren, willen we meebouwen aan de duurzame toekomst van Stasegem.”

Advies waterlopen

Het stadsbestuur beweert alleszins de ambitie te hebben om voor meer groen te gaan. In 2020 werd het Stedelijk Groenplan goedgekeurd en in het kader daarvan werden al verschillende stukken groen gekocht door de gemeente. Net daarom begrijpt Schietgat de voorlopig passieve houding van het stadsbestuur niet in dit dossier. “Ik vind het toch wel straf dat er initiatief genomen wordt om meer te ontharden, maar dat het stadsbestuur dan wel een megaproject in overstromingsgebied vergunt.”

De beslissing ligt nu alleszins opnieuw in de handen van stad Harelbeke. Het openbaar onderzoek voor deze nieuwe aanvraag liep tot vrijdag 15 maart en er werd aan vijf instanties advies gevraagd. Dat van de provinciale dienst Waterlopen is logischerwijs de belangrijkste van de vijf. Ze hadden op vrijdag 15 maart nog geen advies kunnen verlenen, waardoor het er opnieuw op leek dat dat een stilzwijgend positief signaal zou worden. De schepen voor Ruimtelijke Ordening David Vandekerckhove (Groen) bevestigt echter dat de dienst nog tot 26 maart de tijd krijgt om het advies te bezorgen. “Bij een negatief advies van de dienst Waterlopen, ben ik 99,99% zeker dat het schepencollege de vergunning zal weigeren”, zegt hij. “Als er geen advies komt, dan acht ik de kans op een weigering ook zeer groot.”

19 juli

Het actiecomité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ blijft zich verzetten. Leander Schietgat diende zelf opnieuw een bezwaarschrift in tijdens het openbaar onderzoek en bevestigt dat er nog anderen van het comité beroep hebben aangetekend. De dienst ruimtelijke ordening liet weten dat er in totaal 24 bezwaarschriften zijn binnengekomen. Dat zijn er veel, maar “omwille van de gevoeligheid van het dossier ben ik eigenlijk niet verrast met dit hoge aantal,” zegt schepen Vandekerckhove. Het schepencollege zal zich in april over dit dossier buigen. Officieel heeft stad Harelbeke tot 19 juli om de knoop door te hakken. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Het actiecomité had op het moment van schrijven 522 handtekeningen verzameld. De petitie kan je raadplegen via www.11m.be/p/stasegem.

The post Nieuwe aanvraag voor woonproject in overstromingsgevoelig gebied: stadsbestuur moet straks beslissen in gevoelig dossier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »

Zevende editie van Dwars Door Zulte

Dit weekend staat de zevende editie van Dwars Door Zulte op de kalender. De kids openen het DDZ-weekend en lopen op zaterdagvoormiddag op de Waalmeers in Zulte. De Big Runs van 4, 8 en 16 kilometer vinden plaats op zondagvoormiddag in Olsene (VBS Olsene).
The post Zevende editie van Dwars Door Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

De speeltijd is voorbij: Duitse spelersvrouwen niet meer welkom

De speeltijd is voorbij. Konden de spelers van de Duitse nationale ploeg sinds de start van het EK voetbal geregeld wat tijd doorbrengen met hun naasten, is daar niet langer sprake van. Het hoofd louter op de finale, niet op de familie. In tegenstelling tot de Engelse WAGs: na hun zege tegen Slovakije werden de Engelse spelersvrouwen in een vloot

Lees meer »