Lieve Bevernage is een van de gezichten van ‘Restaurant Misverstand’: “Mensen mogen weten dat ik jongdementie heb”

Lieve Bevernage (62) uit Wevelgem is een van de deelnemers met jongdementie van het nieuwe seizoen van Restaurant Misverstand op VRT1.

In het druk bekeken VRT1-programma ‘Restaurant Misverstand’ runnen enkele mensen met jongdementie onder begeleiding van onder meer kok Seppe Nobels en Dieter Coppens een restaurant. Een van de deelnemers is Lieve Bevernage (62) uit Wevelgem. Door de ziekte snapt Lieve steeds minder de betekenis van woorden. Ze voelt zich wel goed als ze veel kan bewegen, wat haar als kelner in het restaurant goed van pas komt.

Lieve was leerkracht Lichamelijke Opvoeding in Ieper, in het college en in De Heilige Familie. “Daar werd het duidelijk dat er iets niet pluis was”, vertelt ze. “Ik besefte meer en meer dat de namen van de leerlingen mij ontglipten. Drie jaar geleden liet ik me dan onderzoeken en werd er FTLD, Frontotemporale lobale dementie, vastgesteld.”

Het Ventiel

FTLD is een ziekte waarbij de voorste hersenen beschadigd raken en dat tast haar taal aan: ze vergeet de betekenis van heel wat woorden waardoor ze moeilijk gesprekken kan volgen. Wat zich op vele vlakken uit. “Ik kan op restaurant de kaart niet meer lezen”, zegt Lieve. “Ik vergeet namen en gebeurtenissen en kan geen gesprekken meer volgen. Televisie kijken lukt ook niet meer; ik kijk enkel nog naar het weerbericht, het einde van een wielerwedstrijd en naar Mister Bean (lacht).”

“Ze maakt dan weer wel nog vaak sudoku’s”, zegt echtgenoot Gino Herman. “En bij een kruiswoordraadsel weet ze dat een ‘loopvogel’ met vier letters een ‘emoe’ is. Maar vraag haar niet wat een loopvogel of wat een emoe is.”

Lieve is een trouwe bezoeker van Het Ventiel, een organisatie die activiteiten organiseert voor mensen met jongdementie. Op maandag gaat ze paardrijden, op dinsdag is er fitness, op donderdag dansen en op vrijdag staat een wandeling op het programma. Sportief zoals ze is, zijn dat activiteiten die voor haar perfect haalbaar zijn en waaruit ze levensvreugde put. Het is via het Ventiel dat de makers van het programma bij Lieve terecht kwamen. Toen ze haar uitnodigden om deel te nemen aan Restaurant Misverstand, twijfelde ze niet.

Geen taboe

“Ik heb mij tijdens de opnames echt heel goed geamuseerd, kijkt Lieve terug op twee heel actieve maanden met in totaal dertien opnamedagen. “Veel vertellen doe ik niet meer, personen met Alzheimer doen dat weer wel. Zij waren minder beweeglijk, terwijl ik net heel sportief ben. Dat vond ik ook het allerleukste: gaan wandelen in Oostende, veel bewegen. Dat is belangrijk voor mij.”

Dat Lieve graag sport, valt onmiddellijk op. In de eerste aflevering zie je haar boodschappen doen met de fiets. “Dat is het mooie aan het programma”, pikt Gino in. De makers proberen niet bij te sturen; ze laten de deelnemers zichzelf zijn en beklemtonen hun kwaliteiten.”

“Voor mij was het makkelijk om bijvoorbeeld de tafel te dekken, wat voor anderen dan weer onbegonnen werk was. Ik had het vooral moeilijk wanneer we als groep werden toegesproken. Vaak begreep ik het helemaal niet terwijl de Alzheimerpatiënten daar geen last van hadden.”

“Dat was inderdaad het moeilijkste”, bevestigt ook Gino. “De eerste avond kreeg ik een berichtje. Lieve zei me dat ze de enige was die niet begreep wat er gezegd werd. Ze was een beetje in paniek. Waarop ik de dementiecoach gecontacteerd heb die daar aanwezig was en ze daar meer aandacht aan hebben besteed. Tegelijkertijd hebben ze Lieve gewezen op alles wat ze wel kon. Het zijn werkelijk fantastische mensen. Niet alleen Seppe Nobels en Dieter Coppens, maar de hele crew. Het is heel bijzonder, vanaf de eerste dag wordt een speciale band gecreëerd. Ook met en tussen de partners.”

Het programma wordt heel druk bekeken, en dat heeft zo zijn gevolgen. “We waren deze week in Brugge, toen er mij iemand herkende. ‘Kijk, dat is Lieve van Restaurant Misverstand!’ Dat is niet erg. Het stoort me niet dat mensen weet dat ik dementie heb.”

“Daar hebben we vanaf dag één geen taboe van gemaakt”, zegt Gino. “Integendeel, wij hopen dat niemand zich onwennig voelt. Lieve zegt het ook spontaan als ze iets niet begrijpt. Dit programma is daarom voor haar ook belangrijk, omdat de mensen haar kunnen zien zoals ze is.”

The post Lieve Bevernage is een van de gezichten van ‘Restaurant Misverstand’: “Mensen mogen weten dat ik jongdementie heb” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europa wil spotgoedkope Chinese webwinkels als Shein, AliExpress en Temu zwaarder belasten

De Europese Commissie wil de douanevrijstelling voor e-commercepakketjes van minder dan 150 euro schrappen. Dit plan richt zich vooral op Chinese webwinkels zoals Shein, Temu en AliExpress, die met hun spotgoedkope en gesubsidieerde producten concurreren met Europese bedrijven. Op dit moment zijn de pakjes van minder dan 150 euro uit landen buiten de Europese Unie vrijgesteld van douanebelastingen. De Commissie

Lees meer »

Coupplegers Bolivia voor zes maanden vastgezet

Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag drie hoge militairen die achter de mislukte coup van woensdag zaten voor zes maanden vastgezet. Onder hen is generaal Juan José Zúñiga, die de leiding zou hebben gehad over de beoogde staatsgreep.

Lees meer »

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Tot twee keer toe ontvluchtte Alain L. (60) een politiecontrole en telkens kwam het tot een wilde achtervolging. Daarbij ramde de Lichterveldenaar zelfs een politiecombi. De man, die verslaafd is aan de ‘zombiedrug’ flakka, krijgt nu vier jaar cel.
The post Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Bekijk: Yves Ngabu luid toegezongen door de fans voor zijn wereldtitelkamp van vanavond in Kinshasa (Congo)

In het Hilton Hotel in Kinshasa kampt Yves Ngabu zaterdagavond 29 juni tegen Kevin Martinez. De Roeselarenaar is houder van de IBO-gordel, de ongeslagen Mexicaan Kevin Martinez is zijn uitdager. Maar Ngabu laat er weinig twijfel over bestaan wie de favoriet is. “Ik ben nog nooit zo sterk geweest.” Een bokser moet zelfvertrouwen uitstralen en dat doet de 35-jarige Ngabu

Lees meer »