Kunstenaar-brouwer Kris Herteleer (68) schildert ‘Het Laatste Bieravondmaal’ voor expo bij Dolle Brouwers in Esen

Kris Herteleer, die al 45 jaar actief is als ‘Dolle Brouwer’, is ook een begenadigd kunstenaar. Hij zit niet om een of andere stunt verlegen. Nu pakt hij in het Palmzondagweekend en op Paaszaterdag in zijn brouwerij in Esen uit met een tentoonstelling waarin een eigen – ludieke – versie van Het Laatste Avondmaal centraal staat. Da Vinci achterna, maar dan met… bierdrinkende apostelen. Op initiatief van de baas van een mythisch Antwerps bierhuis.

Kris Herteleer (68), geboren en getogen Roeselarenaar, is architect van opleiding, een beroep dat hij ook lang heeft uitgeoefend. Thuis experimenteerde hij wel eens met bier brouwen, maar dacht er lang totaal niet aan om dit professioneel te doen. En toch, toen in Esen de vroegere Brouwerij Costenoble te koop stond, waagde hij met broer Jo en vriend Roméo de sprong. In 1980 was zijn eerste brouwsel Oerbier een feit. In de loop der jaren volgden er nog enkele bieren, die telkens originele namen kregen, van Arabier over Stille Nacht tot Boskeun en… Dulle Teve.

Beste biercafé ter wereld

De Dolle Brouwers zijn intussen een begrip in Vlaanderen en ver erbuiten. Hoewel de brouwerij nog altijd vrij kleinschalig blijft, wordt er geëxporteerd tot in Amerika en Japan. Waar je het gamma van De Dolle Brouwers ook vindt, is in het iconische bierhuis Kulminator aan het Vleminckveld in Antwerpen. Waard Dirk Van Dyck en waardin Leen Boudewijn mogen dit jaar trouwens 50 kaarsjes uitblazen als herbergiers. Je vindt er zowat 800 bieren van over de hele wereld en het is al enkele keren tot ‘beste biercafé ter wereld’ uitgeroepen. Het bijzondere is ook dat je dit bierwalhalla niet zomaar binnenstapt: je moet een soort ‘wachtwoord’ geven: zeg namelijk niet dat je een biertje wil komen ‘drinken’ maar wel ‘degusteren’…

Je stapt dit bierwalhalla niet zomaar binnen: je moet een soort ‘wachtwoord’ geven

Brouwer Kris is al lange tijd bevriend met Dirk Van Dyck en op zijn initiatief ontstond het idee om een Laatste Avondmaal te schilderen. Naast architect is Kris ook een knap kunstenaar. In het weekend kan men in de brouwerijbar terecht, die enerzijds als een museum oogt met allerlei attributen, maar waar men ook de kunstwerken van Kris kan bewonderen en waarin het architecturale vaak niet ver weg is. Het unieke Laatste Avondmaal dat Kris nu realiseerde is 2,8 bij 0,9 meter groot. Hoofdpersonage in de plaats van Jezus is Dirk Van Dyck met echtgenote Leen als Maria Magdalena… Ze zijn omringd door 16 ‘bierapostelen’ die de blijde boodschap van bier degusteren verder uitdragen. Het zijn stamgasten van de Kulminator, een bont gezelschap, van een Portugese dokter en een Antwerpse Indiër tot een kapper en een tatoeëerder… Allen staan ze met hun geliefkoosd bier in de hand. En ja, er is ook een bier dat ‘Judas’ heet. Opmerkelijk: één apostel is intussen op 99-jarige leeftijd overleden…

Boerentoren

“Ik ga eigenlijk niet zozeer Da Vinci achterna”, zegt Kris, “maar eerder Dirk Bouts die bij zijn Laatste Avondmaal van 1468 een zicht op de omgeving weergeeft, in zijn geval Leuven. Ik stel het Antwerpen van begin 21ste eeuw voor. Inclusief het ontwerp voor de Boerentoren dat eigenaar-ondernemer Fernand Huts zou willen realiseren. Het is omstreden maar dat is normaal. De Eiffeltoren was dat in 1887 ook…”

‘Het Laatste Avondmaal’ van Kris Herteleer staat centraal in een tentoonstelling die te bezoeken is in de brouwerij De Dolle Brouwers, Roeselarestraat 12B in Esen in het weekend van 23-24 maart en op Paaszaterdag 30 maart, telkens van 14 tot 19 uur. Tegelijk exposeert de kunstenaar een 50-tal modeltekeningen uit de voorbije 40 jaar.

The post Kunstenaar-brouwer Kris Herteleer (68) schildert ‘Het Laatste Bieravondmaal’ voor expo bij Dolle Brouwers in Esen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog vijandiger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »