“Een praktijk in Stavele? Graag!”: Grace (21) volgt tandartsopleiding aan Gentse universiteit

Grace Vanassche (21) uit de Zwanestraat in Stavele bij Alveringem zit in haar derde van zes jaar universitaire studies in Gent. Grace kiest voor een echt knelpuntberoep: tandarts. “In de toekomst een praktijk in Stavele openen? Dat is niet uitgesloten. Mijn hart ligt immers in Stavele”, glimlacht Grace.

Grace Vanassche is de dochter van Benny en Kristel Laureys. Deze 21-jarige is een echte bolleboos en dat was ze al in het middelbaar.

“Ik heb inderdaad het geluk dat ik de gave van gemakkelijk te studeren heb meegekregen”, vertelt Grace. “In het middelbaar volgde ik de richting Latijn-Wiskunde en eigenlijk heb ik daar door gewalst. Puur wetenschappelijke vakken als scheikunde en fysica lagen me iets minder, maar niets was écht moeilijk. Latijnse woorden leerde ik ’s morgens aan de ontbijttafel (glimlach). Het lag dus in de lijn van de verwachtingen dat ik universitaire studies zou doen. “

Stress in Gent

“Omdat ik een brede waaier aan interesses heb, zag ik vele mogelijkheden: rechten, geneeskunde, tandheelkunde, kiné, communicatiewetenschappen, … In juli 2021 nam ik deel aan de ingangsexamens van geneeskunde en tandheelkunde. Voor geneeskunde was ik niet geslaagd, daags nadien voor tandheelkunde wel. Ik was blij want die job genoot ondertussen mijn voorkeur. Tandarts is ook echt een knelpuntberoep. Ik voelde veel stress om naar Gent te gaan. Je moet weten dat ik opgegroeid ben in een dorp van 600 inwoners waar alles en iedereen vertrouwd is. Op kot gaan, weg van mijn ouders en grootouders die naast ons wonen en met wie ik een zeer goede band heb, was dus een grote stap. We zijn het academiejaar met 80 studenten gestart. Het was een kleine groep en ik vond dat zeer aangenaam. Vriendinnen die aan de richting kiné of geneeskunde begonnen, vertelden me dat ze met 600 zijn en dus nog altijd lang niet iedereen kennen. Ik kan wél zeggen dat ik van iedereen weet wie ze zijn.”

Aanpassingsproblemen

Grace vertelt dat ze ondertussen in haar derde jaar zit. Maar ook dat het eerste jaar erg wennen was en ietwat zwaar.

“Twee dagen voor de start van de herexamens is mijn opa gestorven”

“In het eerste jaar tandheelkunde zijn de vakken identiek aan die van het eerste jaar geneeskunde. Zware cursussen van fysica, chemie, celbiologie, genetica, … Tot dan had ik nooit moeite moeten doen. In het middelbaar las ik de leerstof een paar keer en klaar was Kees. Ik dacht dat aan de unief ook zo te doen, maar dat was dus fout gedacht (glimlach). Van de vijf examens in het eerste semester had ik … vier onvoldoendes. Het was een reality-check, maar aan stoppen heb ik nooit gedacht. Ik moest vooral de juiste studiemethode vinden. Aan het tweede semester hield ik slechts één buis over, een bevestiging dat ik op de goede weg was. Twee dagen voor de start van de herexamens is mijn opa gestorven. Wij hadden een zeer hechte band en zijn dood kwam op het slechtst mogelijke moment. Ik heb toen maar één vak kunnen goedmaken en heb er vier meegenomen naar het tweede jaar. Ondertussen zit ik in mijn derde jaar van zes. Het zesde jaar is stage. Mijn eerste jaar is volledig afgerond en uit het tweede jaar zijn enkel nog twee kleinere vakken – farmacologie en anesthesie – lopende. Ik heb dus al flink geschoven, maar geen nood: ik heb alles onder controle! Ik ben niet de enige die geen modeltraject heeft en ik weet nog altijd in welke les ik word verwacht”, glimlacht Grace.

Knelpuntberoep

Grace beseft dat ze later een job met veel verantwoordelijkheid zal hebben én dat ze voor een heus knelpuntberoep heeft gekozen. Dat laatste vindt ze extra positief.

“Heel wat gevestigde tandartsen voeren tijdelijk of permanent een patiëntenstop in, tandartsen gaan met pensioen en hebben niet altijd een opvolger, … Je gebit goed verzorgen, is nochtans erg belangrijk. Een jaarlijks nazicht betekent kleine problemen en kleine kosten, maar het omgekeerde is ook waar! Een niet verzorgde tandvleesontsteking bijvoorbeeld kan nare gevolgen hebben op andere plaatsen in het lichaam. En wie jaarlijks naar de tandarts gaat, krijgt meer terugbetaald. Ik doe dus naarstig voort aan mijn studies! Een praktijk in het 600 zielen tellen Stavele? Wie weet, heel graag zelfs! Ik ben nogal gehecht aan mijn streek, dorp en familie. Kom gerust binnen een jaar of drie nog maar eens terug”, zegt Grace.

The post “Een praktijk in Stavele? Graag!”: Grace (21) volgt tandartsopleiding aan Gentse universiteit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Exit Rode Duivels betekent meteen einde voor heel wat EK-fandorpen

De uitschakeling van de Rode Duivels op het EK komt hard aan. Niet enkel bij de Duivels zelf en hun fans, maar ook bij de organisatoren van EK-dorpen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is ondertussen zelfs al opgedoekt. Het zadelt heel wat organisatoren met een financiële kater op. “Natuurlijk hadden we graag wat meer wedstrijden kunnen tonen. Onze boekhouding

Lees meer »

Extra geldautomaat voor Saswijk aan het Plovieplein in Bredene

Bredene Vorig jaar sloegen de grootbanken de handen in elkaar en centraliseerden hun geldautomaten op een locatie in de Kapelstraat. Omdat er in de wijk Sas geen cashautomaat meer was, zette gemeenteraadslid Lars Cattrijsse (Vooruit) prompt een petitie op touw en startte het gemeentebestuur onderhandelingen met de overkoepelende organisatie Batopin. “Met resultaat, want straks komt er een nieuwe automaat aan

Lees meer »