Aanleg Lettenhofpark tijdelijk on hold wegens afwijkende PFAS-waarden

De aanleg van het Lettenhofpark in Zwevegem-Knokke ligt tijdelijk stil. Bodemonderzoek wees uit dat op sommige plaatsen te hoge concentraties PFAS werden gemeten.

De site Lettenhofpark is ruim drie hectaren groot en zal dienstdoen als begraafplaats en park. De aanleg was al een tijdje bezig en het was de bedoeling om dit voorjaar het park te kunnen openen. “Het betonnen fietspad dat de Kringloopwinkel met de Paridaanwijk verbindt, is al even in gebruik. In samenwerking met Fluvius krijgt het fietspad nu openbare verlichting. Bedoeling was dat de komende weken het centrale betonpad zou gegoten worden en de volledige begraafplaats toegankelijk zou zijn. Er werden zeven houten bruggen geplaatst om de diverse ‘eilanden’ te bereiken”, zegt schepen Dirk Desmet.

De werf van het Lettenhofpark wordt nu echter tijdelijk geschorst omwille van noodzakelijke bijkomende bodemonderzoeken. Er werden recent ook metingen uitgevoerd in de aldaar gelegen vijver en de hierop aansluitende gracht. “De resultaten tonen afwijkende PFAS-waarden aan. Alhoewel er nu op dezelfde plaatsen aanvullende metingen zullen gebeuren en er dus nog geen definitief rapport is, heeft het schepencollege beslist uit voorzorg de werken tijdelijk te schorsen tot begin mei, met uitzondering van plant- en zaaiwerken”, aldus Desmet.

Aangevoerde grond

De schepen benadrukt dat er geen link is met de vroegere stortplaats. “Het staat vast dat de oorzaak niets te maken heeft met de vroegere stortplaats maar vermoedelijk met de aangevoerde aarde. Deze aanvoer van zo’n 12.500 m³ gebeurde uit verschillende bronnen in 2019 en 2020 met voorlegging van de wettelijk vereiste attesten, maar de PFAS-problematiek was toen nog niet aan de orde”, verduidelijkt Desmet. Het is ook duidelijk dat er voor de omliggende buurt geen gezondheidsrisico’s ontstaan. De voorlopige schorsing van de werken heeft hoofdzakelijk het doel het toekomstige onderzoek naar de bron van de eventuele verontreiniging, lees PFAS, niet te bemoeilijken en verder grondverzet en grondvermenging te voorkomen.

The post Aanleg Lettenhofpark tijdelijk on hold wegens afwijkende PFAS-waarden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie blijft zoeken naar Franse Lina (15), maar vreest dat er grote vragen zullen blijven na dood hoofdverdachte: “Alles wijst erop dat hij betrokken is”

In de zaak van de vermiste Lina, het Franse tienermeisje dat in september 2023 in de Elzas verdween, wijst alles “in de richting van de betrokkenheid van hoofdverdachte Samuel Gonin”. Dat heeft interim-procureur van Straatsburg Alexandre Chevrier donderdag gezegd op een persconferentie. In de auto van de man, die zelfmoord heeft gepleegd, werd DNA van Lina gevonden. Op touwen, zo

Lees meer »

In de sport is het altijd zomer

De meteorologie doet haar best ons van het tegendeel te overtuigen, maar er lijkt maar geen einde te komen aan de sportzomer. Het voetbalseizoen was al begonnen tijdens de Olympische Spelen en schakelt vanaf dit weekend een versnelling hoger, met zeven wedstrijden in eenentwintig dagen voor Europees spelende clubs. De wielrenners kunnen dit weekend kiezen tussen World Tour-wedstrijden in Canada

Lees meer »

7 doden, verschillende vermisten en enorm veel schade, “maar het kan nog erger”

Wenen staat blank na dagen van aanhoudende regen, de rivier Wien is buiten haar oevers getreden. Ook uit Tsjechië en Polen komen dramatische berichten. Door een dambreuk is het Poolse dorpje Stronie ?l?skie compleet overspoeld. De ellende is echter nog niet voorbij, waarschuwt onze weervrouw Jill Peeters. Voorlopig staat de dodentol na de passage van cycloon Boris op zeven. Roemenië

Lees meer »

“Men schrikt ervan hoe mooi Kortrijk is geworden”: Kortrijk verder ontharden of even op de pauzeknop duwen?

“De stad is een stuk groener geworden, dat kan niemand ontkennen”, klinkt het bij Ruth Vandenberghe. De lijsttrekker van Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk is trots op het Groeningepark, het Sint-Michielsplein, de Leietuin, de Vlasakker enzovoort. Maar waar kan een volgende bestuursploeg verder ontharden en tegen welke kost?
The post “Men schrikt ervan hoe mooi Kortrijk is geworden”: Kortrijk

Lees meer »

Het opvallende godsvermogen van paus Franciscus: zelf 0 euro loon, maar wel baas van minstens 8,1 miljard

Voor het eerst sinds 1995 daalt er weer een paus neer in ons land. Vanaf donderdag 26 september verblijft Franciscus I zelfs vier dagen in België. Als paus is de 87-jarige Argentijn niet alleen leider van de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook ‘CEO’ van het Vaticaan en staatshoofd van Vaticaanstad. Wij doken in zijn heilige zakencijfers, beginnend bij zijn loon: “Hoeveel

Lees meer »

Steeds meer meisjes in Genk verlaten school zonder diploma: “Maar vaak gaan ze na hun stage al aan de slag”

Het aantal meisjes dat de secundaire school verlaat in Genk is de afgelopen jaren gestegen van 13 naar 17 procent. Vaak gaan ze al op hun stageplaats aan het werk, omdat er veel werkgelegenheid is voor kortgeschoolden. Daarnaast heeft Genk een grotere instroom van nieuwe jongeren die een andere moedertaal spreken, wat onderwijs volgen complexer maakt. En ook de coronacrisis

Lees meer »

Stad Roeselare volgt PFAS-dossiers strikt op, bezwaar tegen vergunning Renewi ingediend

De Stad Roeselare neemt de PFAS-problematiek zeer serieus en volgt alle richtlijnen van de Vlaamse overheid nauwgezet op. PFAS, een groep chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn, is geen lokaal probleem, maar een kwestie die heel Vlaanderen aangaat. De Vlaamse Regering heeft sinds juni 2021 stappen ondernomen om dit probleem in kaart te brengen en gecoördineerd aan te pakken.

Lees meer »

Kristof ‘4T4’ Michiels maakte docu over Arno: “Ik wist niet dat hij zo grappig kon zijn”

In de bioscoop loopt vanaf woensdag 18 september de film ‘Arno: Rock ‘n’ Roll Godverdomme’. De indringende documentaire over de befaamde Oostendse zanger en volksheld werd ingeblikt door Kristof Michiels, tot voor kort bekend als 4T4 bij ‘t Hof van Commerce. “Eigenlijk heeft deze film zichzelf gemaakt.”
The post Kristof ‘4T4’ Michiels maakte docu over Arno: “Ik wist niet

Lees meer »