Trees Yserbyt (81) uit Wevelgem stelt tentoon in Galerie Blomme: “Schilderen geeft me de vrijheid die ik nodig heb”

De 81-jarige Trees Yserbyt uit Wevelgem stelt van 23 maart tot en met 31 maart haar schilderijen tentoon in Galerie Blomme in de Ooststraat in Roeselare. “Het schilderen geeft me de vrijheid die ik nodig heb.”

Trees Yserbyt is al van jongs af aan bezig met kunst. “Ik studeerde plastische kunsten aan Sint-Lucas in Gent. Het was een pionierstijd voor meisjes, ik was het eerst meisje dat aan Sint-Lucas een diploma kreeg.”

Ook op professioneel vlak bleef Trees volop bezig met kunst. Van keramiek tot beeldhouwkunst en het werken met glasramen. Samen met haar man Lionel voerde ze verschillende kunstambachtelijke technieken uit. “Maar ik voelde dat mijn liefde voor schilderkunst bleef kriebelen. Sinds ik met pensioen ben zet ik alles op het schilderen. Dat geeft me de vrijheid die ik nodig heb.”

Bij het maken van een schilderij vertrekt Trees telkens vanuit haar zintuiglijke ervaring en emotionele binding. Dat is onder andere duidelijk zichtbaar in de schilderijen die ze maakte na een reis naar Tibet. “Ik werk ook graag met andere technieken dan verf en penseel. Zo gebruikte ze bij haar werken over Tibet zelf witte doeken uit het land.

Grote en kleine werken

Trees exposeerde in het verleden al onder andere in de kerk van Vichte, haar dochter gaf haar nu een duwtje in de rug om ook haar werken eens in Roeselare te tonen. “Ik ben alvast onder de indruk van deze mooie ruimte.”

Trees is momenteel volop bezig met het ophangen van een selectie van 30 grote en enkele kleinere werken. “Bij die kleinere werken koos ik voor een heel andere, impulsievere en speelsere, aanpak.”

De tentoonstelling van Trees is te bezoeken van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart. “Dit geeft me extra kracht om ook nog in de toekomst quasi dagelijks bezig te zijn met mijn leuke hobby.”

The post Trees Yserbyt (81) uit Wevelgem stelt tentoon in Galerie Blomme: “Schilderen geeft me de vrijheid die ik nodig heb” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Net als in ‘Kalm Waes’: CEO, piloot en arts getuigen hoe meditatie en stilte hun leven veranderden

Helemaal zen en “100 procent zeker dat hij terugkomt” verliet Tom Waes het boeddhistisch centrum na een stilteretraite voor zijn programma ‘Kalm Waes’. Wat zo heilzaam is aan uren, zelfs dagen zitten én zwijgen op het meditatiekussen, en hoe het hen kalmeert in hun eigen drukke levens, weten ook deze ex-CEO, piloot en kinderarts. “De eerste keren vond ik het

Lees meer »

De herfst roept: soms intense en onweerachtige buien vandaag, en maar 14 graden

Vandaag voert een depressiekern boven de Noorse Zee polaire en onstabiele zeelucht naar onze streken. Hierin ontwikkelen er zich buien die soms intens en onweerachtig kunnen zijn. Het KMI verwacht daarbij vrij frisse maxima voor de tijd van het jaar, rond 14 graden. Vrijdagochtend vormt er zich stilaan een hogedrukkern in de omgeving van Bretagne. Die zal pas tijdens het

Lees meer »

Steven Van Herreweghe doorprikt clichés in ‘Enquêtebureau’ én z’n eigen leven: “Ik kom goed overeen met nieuwe partner van m’n ex”

‘Hoeveel mensen plassen tijdens het douchen?’ Het zijn vragen die Steven Van Herreweghe (46) voorlegt aan bekende Vlamingen in zijn nieuwe programma ‘Enquêtebureau’. Typische clichés worden aan diggelen geslagen of nét bevestigd. Maar welke vooroordelen wil Steven over z’n eigen (liefdes)leven doorprikken? “Bij die persoonlijke onthulling staarde het publiek me aan.”

Lees meer »

LIVE. Veertig doden en zestig gewonden bij Israëlische aanval op tentenkamp Gaza, Israël spreekt van “antiterreuroperatie”

Bij een luchtaanval op Khan Younis zijn volgens artsen en aan Hamas gelieerde media veertig mensen om het leven gekomen. Zestig anderen zijn mogelijk gewond geraakt. Het Israëlische leger meldt dat het een terroristisch commandocentrum heeft aangevallen, volgens de Palestijnse autoriteiten werd vluchtelingenkamp Al-Mawasi getroffen.Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in onze liveblog.

Lees meer »

“Kind zich laten uitkleden op de stoep ‘omdat het kleren van mama draagt’, dat zijn Guantanamo Bay-toestanden”: experts over kind als speelbal in echtscheiding

Scheidende ouders moeten meer rekening houden met de gevolgen voor hun kinderen. Dat staat in de nota welzijn van de te vormen Vlaamse regering. Experts zijn geen fan van het ‘belerende vingertje’ dat uit de nota spreekt. Maar dat (v)echtscheidingen een verwoestende invloed kunnen hebben op het leven van de kinderen, dat staat buiten kijf.

Lees meer »

Containerklassen voor Technisch Instituut Sint-Vincentius op site voormalige meubelfabriek in Torhout

Op het domein van de voormalige meubelfabriek Thor aan de Industrielaan werden zopas tien containerklassen geplaatst die in hoofdzaak bestemd zijn voor de leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Vincentius (Sivi) van de Scholengroep Sint-Rembert. Sivi, dat liefst 150 leerlingen meer telt dan vorig schooljaar, kampt momenteel op de eigen campus met plaatsgebrek.
The post Containerklassen voor Technisch Instituut Sint-Vincentius

Lees meer »

Onweer en felle wind treffen verschillende gemeentes in het Hageland

Een stevig onweer heeft donderdagavond voor wateroverlast gezorgd in verschillende gemeenten in het Hageland. De grootste ellende was voor Tremelo, Keerbergen, Tielt-Winge en Glabbeek. Straten en kelders liepen onder, daarbij kwam ook veel modder van de velden. In Glabbeek zorgde een soort van windhoos lokaal voor heel wat schade.

Lees meer »

Sport, plezier en bier tijdens 5de Couckelaersche Bierenloop

Loopclub Tempo Koekelare organiseert op zondag 15 september voor de vijfde keer de Couckeaersche Bierenloop, die plaatsvindt in De Regenboog aan de Belhuttebaan 24 A. Het doel is om zeven rondes van 1,8 kilometer te lopen of wandelen in en rond De Mote.
The post Sport, plezier en bier tijdens 5de Couckelaersche Bierenloop appeared first on KW.be.

Lees meer »