“Thuisgevoel is er al een beetje”: Tony De bel en Rosy Bocaege ruilen Zulte voor B&B in het Franse Bégny

Voormalig turnleraar Tony De Bel (62) en zijn vrouw Rosy Bocaege (61) ruilen eind deze maand hun thuisgemeente Zulte voor het Franse dorpje Bégny. Ze openen er hun eigen B&B: La Tomelle. “Het thuisgevoel is er al een beetje”, zegt Rosy.

Tony De Bel is een bekend figuur in Zulte. Zes jaar geleden trok hij als wit konijn nog de CD&V-lijst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Hij was ook jarenlang jeugdcoördinator bij Zulte Waregem. In Zulte kennen generaties mensen hem echter vooral als meester Tony. Eind februari ging hij met pensioen als turnleraar van gemeenteschool De Vijf Wegen in Zulte

“Ze hebben er een mooie dag van gemaakt voor mij maar ik had aangedrongen om er geen al te groots afscheid van te maken”, zegt Tony. “Ook bij Zulte Waregem heb ik een mooi afscheid gekregen. Ik was er 17 jaar coördinator van de bovenbouw: de jeugdspelers van de U15 en ouder. Meerdere keren per week was ik met hen in de weer.”

“Voor de match tegen Beerschot werden we getrakteerd op een etentje en nadien mocht ik op het veld komen. Ik kreeg een truitje met ‘Bedankt Tony’ in grote letters onder het rugnummer 5, met dat nummer speelde ik vroeger bij Zultse VV. Vanuit Frankrijk zal ik Zulte Waregem wel blijven volgen, al denk ik niet dat ik speciaal naar België zal rijden om een match mee te pikken.”

Zoektocht

“Wat de politiek betreft: ik had hen al ruim op voorhand verteld wat onze plannen waren dus ze wisten dat ze mij niet meer moesten vragen. Eind februari heb ik ook afscheid genomen van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Dat vond ik wel jammer, ik voelde me daar erg nuttig. Maar na alles wat we het afgelopen jaar meegemaakt hebben, was dat niet het moeilijkste afscheid.”

In juli 2023 verloren Tony en Rosy onverwacht hun dochter Maxine (34). “Dat plaatst alle andere zaken wel in perspectief. Haar overlijden is zeker niet de reden dat we verhuisd zijn naar Frankrijk. Het idee om een bed & breakfast te openen, speelde al veel langer. Iedereen heeft wel eens een moment waarop je behoefte hebt aan een nieuwe uitdaging, een carrièreswitch. Tien jaar geleden hadden we al concrete plannen voor een B&B maar het financiële plaatje klopte toen nog niet.”

“De zoektocht naar een geschikt pand was wel heel leuk en enkele jaren later kochten we een vakantiehuisje op vier kilometer van waar nu La Tomelle is. De laatste acht jaar gingen we er zoveel mogelijk naartoe. We kennen de streek dus al goed.”

Begrafenis

“Nu was het ideale moment om ervoor te gaan. Ik ging met pensioen, Rosy moest nog een jaar werken maar heeft haar ontslag gegeven. Het klinkt vreemd maar het lijkt alsof het zo moest gebeuren. In mei vorig jaar brachten we een eerste bezoek aan La Tomelle, twee maanden later overleed Maxine. Een week na haar begrafenis moesten we een bod uitbrengen. Dat was lastig, heel lastig. Maar we konden niet anders, er waren nog kandidaten. Het was sowieso beter om iets om handen te hebben dan thuis te zitten treuren. En Maxine blijft altijd bij ons. In het logo van La Tomelle zit een letter ‘M’ verwerkt, een verwijzing naar haar voornaam.”

Rust en bossen

“Begint maart zijn we officieel verhuisd. Ons huis in Zulte achterlaten was eigenlijk gemakkelijker dan we verwachtten. Het thuisgevoel in Bégny is er al een beetje. Het lijkt hier vooral alsof de tijd is blijven stilstaan, ook bij de mensen. Bégny is een dorpje met 25 inwoners en iedereen is heel sociaal, de helft van het dorp kennen we al.”

“In La Tomelle zal Rosy instaan voor de kamers en het ontbijt, ik sta achter de kookpotten voor het avondeten. Ik hou van koken, voor mij is dat absoluut geen klus. Op het menu zullen vooral seizoensgebonden gerechten staan. Verder moeten de mensen vooral naar La Tomelle komen voor de rust en de bossen. Je kan hier 25 km fietsen zonder een auto te zien maar evengoed daguitstap maken naar Reims of iets verderop kleine champagneboertjes gaan bezoeken. De vraag is niet wat je hier kan doen maar wat je hier niet kan doen. We hebben voor de B&B ook een grote bestelwagen aangeschaft waar meerdere fietsen in passen. Indien nodig kan ik gasten ergens afzetten of depanneren.”

“In La Tomelle zijn vier kamers en we gaan officieel open in het weekend van 30 en 31 maart. Dan zijn we al volgeboekt en ook de rest van de zomer zijn we al goed bezet. Al mogen de mensen zeker nog bellen, iedereen is welkom.”

The post “Thuisgevoel is er al een beetje”: Tony De bel en Rosy Bocaege ruilen Zulte voor B&B in het Franse Bégny is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »