Staf en Simon uit Roeselare kronen zich tot wereldkampioen diplomatie: “Samenwerken staat centraal”

Zo’n 24 Belgische studenten, waaronder twee afkomstig uit Roeselare, hebben in de Aziatische metropool Taipei in Taiwan het wereldkampioenschap voor diplomatie gewonnen. Na vijf dagen van speechen en debatteren over actuele problemen die er momenteel in de wereld zijn, wisten de Belgische studenten zich te onderscheiden van zo’n tachtig andere deelnemende landen. Opvallend: voor België is dit al de vierde wereldtitel op een rij. “Ons geheim? Ik denk dat wij goed kunnen samenwerken met andere landen en ervoor zorgen dat iedereen gehoord wordt”, klinkt het.

Het wereldkampioenschap diplomatie van de Amerikaanse universiteit Harvard University vond van 10 tot en met 14 maart plaats in de Aziatische metropool Taipei in Taiwan.

Meer dan duizend studenten, verspreid over zo’n tachtig landen, kwamen er samen om het te hebben over allerlei actuele onderwerpen die ook bij de Verenigde Naties op tafel liggen.

Actuele problemen

Voor België zakten 24 studenten van universiteiten van over het hele land af naar Taiwan. Ze vertegenwoordigden drie landen: Canada, Pakistan en Denemarken. Bij dat Belgische team zaten vijf West-Vlamingen, waaronder dus ook twee Roeselarenaars: Staf Bridelance (20), student economische wetenschappen en Simon Bruneel (20), student rechten, allebei aan UGent.

“De bedoeling van het wereldkampioenschap voor diplomatie is om te speechen en te debatteren over actuele problemen die er momenteel in de wereld zijn en om ook met verschillende oplossingen uit de bus te komen. Het is wel zo dat elke deelnemer een ander land, dan het zijne van afkomst, vertegenwoordigt tijdens die vijfdaagse. Doorheen het WK wordt er globaal ook aan een document gewerkt, dat dan finaal moet goedgekeurd worden door alle deelnemende landen.”

Het onderwerp waarmee Staf aan de slag moest, was waterkwaliteit en beschikbaarheid van water. Simon moest zich dan weer buigen over nucleaire energie en atoomwapens, gelinkt met Noord-Korea. Samen met hun Belgische medestudenten wisten ze zich met glans te onderscheiden van de rest en mogen ze zich één jaar lang wereldkampioen diplomatie noemen. “Het is een geweldig gevoel”, aldus Simon. “Bij deze wedstrijd gaat het ook totaal niet over iemand als individu, maar echt wel om het team. We hebben dit in groep gedaan en ook zo gewonnen, dat is het belangrijkste. Ons team hangt dan ook echt wel goed aan elkaar. We hebben ons hier op voorhand ook heel goed op voorbereid en dan is het wel leuk dat het uiteindelijk ook iets oplevert. Achteraf voelde je een opluchting bij de volledige groep.”

Vier op een rij

Opvallend: voor België is dit al de vierde wereldtitel op een rij. “Waar het geheim zit?”, kaatst Staf de vraag terug. “Ik vermoed dat wij goed kunnen omgaan met debatteren en speechen. Maar ik denk ook dat wij Belgen goed kunnen samenwerken met andere landen. Wij zorgen ervoor dat iedereen gehoord wordt en proberen alles in goede banen te leiden. Het hele gebeuren vergt uiteraard wel een leiderschapsrol, maar samenwerken staat echt wel centraal. Aangezien dit nu dus al de vierde wereldtitel op een rij is, mogen we denk ik wel vaststellen dat België hierin uitblinkt. Een pluim voor onze maatschappij dus”, besluit Staf.

The post Staf en Simon uit Roeselare kronen zich tot wereldkampioen diplomatie: “Samenwerken staat centraal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor: “Bang? Neen! Waarom zou ik?”

Toen de Kortrijkse school Athena Campus Ter Bruyninge aan de Motoclub Blue Angels vroeg om voor een groep jongeren met een beperking een motorritje te organiseren, aarzelden ze geen seconde. Een twintigtal jongeren durfde het aan om mee te rijden.
The post Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor:

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »