Project ‘zwaluwen onder dak’ biedt vogels nestgelegenheid

Met het project zwaluwen onder dak wil de gemeente met steun van het Regionaal Landschap Leie en Schelde de zwaluwpopulatie in de dorpskern uitbreiden.

Tegenwoordig is het niet zo evident voor huiszwaluwen om een geschikt nest te vinden. Moderne dakoversteken lenen zich niet altijd even goed en goede modder om een stevig nest mee te bouwen is niet altijd voorhanden. Pieter Bekaert nam drie jaar geleden zelf het initiatief om de zwaluwpopulatie te doen groeien. “In de Gullegemstraat was er één natuurlijk nest”, zegt Pieter. “Zwaluwen keren steeds terug naar het vertrouwde nest en door extra nestgelegenheid aan te bieden, kan je de kolonie uitbreiden. De gemeente ging akkoord met mijn voorstel en kocht een dertigtal nestkastjes aan. Die heb ik toen allemaal zelf bevestigd. Dit jaar kunnen we dankzij de steun van Regionaal landschap Leie en Schelde het werk uitvoeren met een hoogtewerker, dat is heel wat makkelijker. De uitbreiding kende tot nu toe een onverhoopt succes. Vorig jaar waren er in Wevelgem twaalf nesten. Dat is heel veel, in groot-Kortrijk werden er dat jaar in totaal tien waargenomen.” Al heel lang huist een kolonie huiszwaluwen in delen van de Kloosterstraat, de Menenstraat en de Gullegemstraat. Inwoners van deze straten kregen een brief in de bus en geïnteresseerden konden zich melden bij het Regionaal Landschap Leie en Schelde. Op deze adressen werden de dakgoot en dakoversteek gecheckt en op de geschikt bevonden plaatsen werden kunstnesten opgehangen. Eén in de Gullegemstraat, zes in de Kloosterstraat, twee in de Menenstraat en een in de Visserijstraat.

50.000 insecten

“Het zijn prachtige dieren”, zegt Pieter Bekaert. “Weldra komen ze terug uit Afrika, het is de moeite om in die straten ’s avonds even rond te wandelen en te genieten van hun bedrijvigheid. Het zijn zeer nuttige dieren, één zwaluw kan per week tot 50.000 vliegen, muggen en andere insecten vangen. Ik heb er al eentje mogen spotten in de Gullegemstraat, maar zoals je weet: één zwaluw maakt nog de lente niet.” (SLW)

The post Project ‘zwaluwen onder dak’ biedt vogels nestgelegenheid is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Taylor Swift benadert perfectie in Amsterdam: “Zij is de grootste muziekster van dit moment”

Tijdens het eerste van drie uitverkochte concerten in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam speelde Taylor Swift (34) donderdagavond haar publiek moeiteloos plat met een marathonshow van allure. Zo visueel overdonderend dat het haast een Netflix-serie lijkt. Maar anders dan bij andere supersterren krijg je bij Swift nooit het gevoel dat het allemaal té perfect en dus nep is. Ze

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet en toewijding inspireert ze anderen”

Gehuldigd worden met de titel Laureaat van de Arbeid, is een eer die slechts een beperkt aantal burgers te beurt valt. Om haar bijzondere staat van dienst, haar inzet, haar inspirerende gedrevenheid en de manier waarop ze mensen motiveert, werd Soetkin Vergote gehuldigd.
The post Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet

Lees meer »

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »

Actrice Nora Dari is bevallen van haar eerste kindje

Nora Dari, bekend van haar rol in de jongerenserie ‘wtFock’ en haar deelname aan het VTM-programma ‘De verraders’, is bevallen van haar eerste kindje. Dat heeft de actrice zelf laten weten op haar Instagramaccount. “Welcome Meya”, klinkt het bij een filmpje op sociale media.

Lees meer »

Zon laat zich niet zien op dag vol wolken en buien

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ‘s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »