Jongste Proper Strand Loper Florian (6) terug op post half jaar na leukemie: “Florian herstelt vlug, maar je ziet dat alles veel van hem vraagt”

Florian (6), het jongste lid van de Proper Strand Lopers trok voor het eerst in maanden terug het strand op om afval te verzamelen. In augustus werd er acute leukemie vastgesteld. Na een intensieve behandeling zijn er iets meer dan een half jaar later geen kankercellen meer gevonden. Florian moet nog verder herstellen, maar hij wilde toch al terug naar de zee met zijn oma Denise, mama Karolien en vriend Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers, wat voor een emotioneel moment zorgde.

Woensdagnamiddag 20 maart trok Florian Van Herreweghe (6) onder een stralende zon voor het eerst terug het strand op in Mariakerke, bij Oostende om afval te verzamelen. Hij deed dat samen met Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers, die ondertussen zijn vriend en voorbeeld is geworden en met zijn oma Denise en mama Karolien.

Florian woont in het Oost-Vlaamse Oordegem, maar gaat al van toen hij twee was samen met zijn oma Denise Debaerdemaeker uit Mariakerke en de Proper Strand Lopers op pad. “Ik ruim al meer dan dertig jaar op eigen houtje zwerfafval. Toen ik hier aan de zee kwam wonen, deed ik dat ook. Maar sinds ik Tim ontmoet heb, ga ik vaak met hen mee.”

In augustus kwam er voor het gezin helaas slecht nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Er werd bij Florian, het jongste lid van de Proper Strand Lopers na een resem onderzoeken acute leukemie vastgesteld. Dankzij een mirakeltherapie, de CAR-T-therapie van het UZ Gent werden er geen kankercellen meer gevonden en is hij iets meer dan een half jaar later terug aan de betere hand.

Terug kind zijn

De 6-jarige Florian samen op de foto met zijn ‘held’ Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers. © Peter Maenhoudt

“Dat Florian hier zo vlug terug bij ons op het strand ging staan, hadden we nooit verwacht. Even ging het heel slecht, hij is van het ene uiterste naar het andere gegaan”, zegt Tim. “Inderdaad, in december vreesden we er enkele dagen voor, we dachten dat we hem bijna kwijt waren. De bijwerkingen van de therapie waren zeer hevig”, vult Denise aan. “Zonder die therapie hadden we met een stamceldonor moeten werken, maar die zijn vaak héél moeilijk te vinden. We zijn er dus heel dankbaar voor”, zegt Karolien Roelands, de mama van Florian.

Het werd vlug duidelijk dat de buitenlucht en zee Florian de nodige energie gaf. “Je ziet dat hij hier echt van geniet”, zegt Karolien met tranen in de ogen. “Hij is heel energiek en wil terug alles ontdekken. Maar we moeten erg voorzichtig zijn. Zijn immuunsysteem is nog steeds zeer zwak, daarom mag hij absoluut geen afval met zijn handen oprapen en zullen we alles veel ontsmetten. We zijn tijdens de hele ziekte heel eerlijk geweest met hem. Daarom beseft hij nu maar al te goed dat we het nog even serieus moeten nemen. Voorlopig moeten we nog wekelijks zijn waarden laten controleren om alles verder op te volgen.”

“We moeten erg voorzichtig zijn, want zijn immuunsysteem is nog steeds zeer zwak”

Ook voor oma Denise was het een droom om terug met Florian op het strand te zijn. “Hij is mijn oogappel en een kleine deugniet. Hij wil van alles doen en ons zoveel helpen. Daarom springt en loopt hij richting ieder stukje afval dat hij ziet liggen. Vaak stelt hij ons zelf de vraag waarom mensen zoveel grote stukken laten liggen. Hij is erg nieuwsgierig naar de wereld rondom hem.”

Een klein uurtje later hebben ze met vier een afvalzak van maar liefst 30 liter gevuld. © gf

Een klein uurtje later hebben ze met vier een afvalzak van maar liefst 30 liter gevuld. Het ommetje op het strand wordt Florian wat te veel. “Mama, ik ben moe”, zegt hij terwijl ze hem over zijn hoofd wrijft. Iets later vindt hij toch nog de energie om even te gaan schommelen. “Hij kan nu terug volop kind zijn en genieten. Maandenlang kon Florian amper buitenkomen en lag hij vooral in bed. We staan ervan versteld hoe vlug hij herstelt, maar je ziet wel dat dit alles veel van hem vraagt.”

Op bezoek aan zee

Na de paasvakantie hoopt Karolien dat Florian terug naar zijn klasgenootjes kan in het eerste leerjaar. “We zullen week per week en onderzoek per onderzoek moeten afwachten. Sowieso zullen we regelmatig langsgaan bij oma, zeker als het mooi weer is. De zeelucht is momenteel nog iets beter voor hem dan de bossen, waar er veel schimmels zitten.”

“De komende weken en deze zomer zal Florian wellicht veel aan zee te vinden zijn bij zijn oma nu hij dat terug kan”

De zomervakantie ziet het gezin eerder rustig in. “Drukke plaatsen zoals Plopsaland zullen we eerder vermijden. Wanneer er veel mensen bij elkaar zijn, is het best dat hij nog even een mondmasker opzet, maar voor een jongen van zes jaar is dat niet zo vanzelfsprekend. Maar Florian zal wellicht bij mooi weer veel aan zee te vinden zijn”, besluit Karolien.

The post Jongste Proper Strand Loper Florian (6) terug op post half jaar na leukemie: “Florian herstelt vlug, maar je ziet dat alles veel van hem vraagt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Yoni is amper 15 jaar, maar wel al wereldkampioen jetskiën bij de profs: “Vrienden waren jaloers omdat ik schooljaar vroeger mocht eindigen”

België is een kampioen rijker. Yoni Hamelin uit Heule is pas 15 en al wereldkampioen jetskiën. Voor het eerst mocht Yoni Hamelin zijn kans wagen bij de profs en meteen jetskiet hij naar de hoofdprijs. Daar kroonde hij zichzelf in Sardinië meteen tot wereldkampioen. “Het was niet de bedoeling om de titel te bemachtigen, maar ik ben tevreden. Het is

Lees meer »

Het Witte Paard in Blankenberge pakt uit met twee zomershows, een show ‘Winter Wonderland’ én ook als nieuwkomer een lenteshow ‘Burlesque’

Terwijl het genre in Vlaanderen een ware revival beleeft, toont Het Witte Paard met zijn ambitieuze programma voor 2024-2025 aan dat ze graag marktleider willen blijven met hun bijzondere variété aanbod. Het legendarische theater in Blankenberge is bijna 90 jaar na het ontstaan nog steeds trendsetter op vlak van kwaliteit, originaliteit en ambiance. Het volgende seizoen pakt Het Witte Paard

Lees meer »

SpaceX krijgt opdracht speciaal tuig te ontwikkelen dat ISS na pensioen veilig moet helpen vergaan

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX moet ervoor zorgen dat het internationaal ruimtestation ISS over een paar jaar veilig ten onder gaat, zo is donderdag bekendgemaakt. Als het zover is, moet het complex verbranden in de dampkring. Het bedrijf van miljardair Elon Musk heeft nu officieel de opdracht gekregen om daar een vaartuig voor te ontwikkelen en te bouwen.

Lees meer »

Alle verdachten in Panama Papers-zaak vrijgesproken van witwassen

Alle 28 verdachten in een witwaszaak die volgde op de gelekte Panama Papers zijn vrijdag vrijgesproken. Een rechter in Panama-Stad oordeelde dat niet volgens de regels is omgegaan met het bewijsmateriaal afkomstig van de servers van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Andere bewijsstukken waren volgens haar niet overtuigend genoeg om crimineel gedrag van de beklaagden vast te stellen.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China

De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk hun eerste oefenwedstrijd voor de Spelen winnend afgesloten. Tegen vicewereldkampioen China werd het 78-63 (rust: 40-29).
The post Belgian Cats openen oefencampagne met vlotte zege tegen China appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.
The post De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst:

Lees meer »