Jolien wint Prijs met masterproef over diversiteit in kinderboeken: “Kleine dingen, grote impact”

Jolien Leenknegt (23) werd met haar scriptie ‘Overkill of onvoldoende’ uitgeroepen tot laureaat van de Inclu-Scriptieprijs, een prijs voor de beste en meest vernieuwende masterscriptie waarin de thematiek van genderdiversiteit en/of inclusie een centrale rol speelt.

Jolien Leenknegt (23) woont met haar ouders Ludwig en Griet de Tollenaere en haar zussen Laura (23), Hanne (17) en broer Stijn (16) in de Patine in Zonnebeke. “Ik startte in de kleuterklas in de gemeentelijke basisschool De Zonnebloem en volbracht hier ook mijn lagere school. Daarna ging ik naar het College in Ieper om daar af te studeren in de richting wetenschappen-wiskunde”, begint Jolien haar verhaal. “Ik koos na mijn middelbare school om een academische bachelor te volgen aan de Universiteit Gent, namelijk pedagogische wetenschappen, waar ik dan in het derde jaar bachelor koos voor de afstudeerrichting sociale agogiek. Na mijn academische bachelor volgde ik de Master of Science in het sociaal werk. Daar studeerde ik in juni 2023 af en het is ook voor die master dat ik de masterproef ‘Overkill of onvoldoende: een exploratief onderzoek naar het perspectief van leerkrachten op diversiteit in kinder- en prentenboeken’ schreef.”

Om na te gaan hoe leerkrachten diversiteit in kinder- en prentenboeken ervaren werden 14 interviews afgenomen in 12 verschillende scholen. De verkregen data werd geanalyseerd aan de hand van een thematische analyse die leidde tot zeven thema’s. “Ik koos voor dit onderwerp omdat het iedereen raakt. Iedereen komt in zijn leven wel in aanraking met kinder- en prentenboeken. Deze boeken hebben een grotere impact op de interne denkkaders van kinderen dan dat je op eerste zicht zou denken.”

“Ik vind het belangrijk om het bewustzijn te verhogen rond hoe kleine alledaagse dingen toch een grote impact hebben op welke waarden en normen doorgegeven worden.”

Volgens haar onderzoek geven leerkrachten aan dat ze het belangrijk vinden om diversiteit aan bod te laten komen in de klas zodat de kinderen zich gerepresenteerd voelen. Ze vinden het belangrijk dat de boeken een spiegel zijn naar de kinderen toe zodat ze zichzelf herkennen in de boeken. Ze geven ook aan dat ze voor heel diverse klassen staan. Het viel dan ook op dat hoewel elke deelnemer aangaf dat het belangrijk was dat ieder kind zich kan herkennen in de gebruikte kinder- en prentenboeken, diversiteit niet als voorwaarde gezien wordt bij de keuze van de boeken. Ze vonden het goed dat er diversiteit in het boek komt, maar dat tijdens de keuze van de boeken toch de vormvereisten zoals het formaat en niveau van het boek primeren.

Sociaal werk

“Sociaal werk is heel ruim. De master geeft verschillende visies weer rond hoe je naar de samenleving kijkt en dat was ook wat ik het interessantst vond. Voorlopig vind ik het belangrijk om ervaring op te doen in het werkveld, maar later zou ik graag meer beleidsgericht werk doen. Ook zou ik graag in het onderzoek verder gaan. Het onderzoek rond beeldvorming en hoe beelden een invloed hebben op de heersende maatschappij vind ik heel interessant.”

Jolien kreeg 500 euro als prijs en een publicatie in twee wetenschappelijke tijdschriften. “Het is vooral die wetenschappelijke publicatie die belangrijk is. Graag zou ik verder gaan in het onderzoek en dan kan een eerste publicatie een mooie opstap zijn. Ook de kennis en aandachtspunten doorgeven heeft voor mij een belangrijke waarde om er ook andere mensen bij stil te laten staan.” De prijs werd uitgereikt door de universiteit en de stad Gent.

The post Jolien wint Prijs met masterproef over diversiteit in kinderboeken: “Kleine dingen, grote impact” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Deklatflater’ van KFC Meise verholpen, maar kan club zondag spelen?: “Hopelijk kunnen de nieuwe matten zich snel hechten”

Het was even verschieten voor de leden van KFC Meise maandagochtend. Hun veld was namelijk onbespeelbaar na de interventie van een creatieve gemeentearbeider. Omdat de deklat volgens de normen te laag boven de grond lag, had die er niet beter op gevonden dan wat grond onder de deklat weg te graven. Het euvel werd dan wel hersteld, maar daarmee zijn

Lees meer »

EXCLUSIEF. Jeremy Doku is klaar voor meer verantwoordelijkheid bij de Duivels: “Ik wil tonen dat ik een leider kan zijn”

Het klinkt misschien gek voor iemand van zijn leeftijd, maar de 22-jarige Jeremy Doku is nu al één van de oudgedienden bij de Rode Duivels. De vleugelspits van Manchester City is klaar voor meer verantwoordelijkheid bij de nationale ploeg. “Ik weet dat mijn statistieken een werkpunt zijn, maar in het voetbal is er meer dan dat”, zegt hij in exclusief

Lees meer »

Cadeaubonnen die amper 6 maanden geldig zijn: mag dat? 

Sommige cadeaubonnen zijn maar 6 maanden geldig, anderen kan je onbeperkt inwisselen. Wat zijn de regels? Er bestaat geen wet die zegt wat er wel en niet mag, alleen dat alle voorwaarden vooraf duidelijk moeten zijn. Een handelaar mag dus zelf bepalen hoelang een cadeaubon geldig blijft en waarvoor je hem al dan niet mag gebruiken.

Lees meer »

Meerderheid leerlingen VHSI Brugge vindt GSM-verbod geen slechte zaak

Sinds dit schooljaar geldt in het VHSI (Vrij Handels- en Sportinstituut) in Brugge een strikt GSM-verbod. Wanneer de leerlingen op school aankomen, wordt het mobieltje in een ‘Zakkie’ gestopt en verdwijnt het toestel voor de hele dag achter slot en grendel. We polsten tijdens de middagpauze van de eerste schooldag naar de reactie van enkele leerlingen op deze maatregel.

Lees meer »

The Levellers treden op 16 november op in de AB: “Hadden we geweten dat dit optreden zo vlug was uitverkocht, dan gaven we twee data’s door”

The Levellers waren in ‘t land voor een optreden op Rock Olmen. Het publiek was alweer laaiend enthousiast. The Levellers zijn niet meer van de ‘jongste’, maar toch blijven ze een trouw publiek hebben. Niet enkel de oudere generatie, maar ook de jongere generatie komt naar hun optredens en luistert naar hun muziek. De groep is nog altijd heel gedreven

Lees meer »

Vanaf vanmiddag klaart het op: “Zaterdag wordt een topdag met tot 27 graden”

Na het hevige onweer dat gisterenavond en vannacht over het land trok, krijgen we vandaag nog wat naweeën, maar die zouden vanaf de namiddag plaatsmaken voor opklaringen. In het weekend krijgen we opnieuw mooi weer. “Zaterdag wordt een topdag met veel zon en temperaturen tot 27 graden”, aldus onze weerman Frank Duboccage. Zondag wordt er wel opnieuw regen en onweer

Lees meer »

Gepensioneerde elektricien drogeerde jarenlang zijn vrouw en liet haar door 70 mannen verkrachten. Nu kijkt Gisele de daders in de ogen

“Ik dacht dat zijn vrouw het wist, dat het een kinky rollenspel was”, aldus één van de 51 mannen die vanaf deze week tijdens een monsterproces in Frankrijk terechtstaat. De feiten zijn pure horror: een man drogeerde jarenlang zijn echtgenote, waarna hij haar door tientallen onbekenden liet verkrachten. Ze riskeren nu allemaal 20 jaar cel.

Lees meer »

Uitslaande brand in loods met tientallen dieren: “Het naar buiten trekken van een brandende tractor was cruciaal”

De brandweer had zaterdagnacht de handen vol met het bestrijden van een uitslaande brand in een landbouwloods bij het West-Vlaamse Watou. “Er waren tientallen dieren en landbouwvoertuigen aanwezig.”
The post Uitslaande brand in loods met tientallen dieren: “Het naar buiten trekken van een brandende tractor was cruciaal” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook deze Vlamingen koken op z’n Van Looy’s: “Erik warmt zijn Zwan-worstjes nog op, ik eet ze koud”

Dat Slimste Mens-presentator Erik Van Looy (62) geen keukenprins is, werd deze week bewezen in ‘Komen Eten’. Bloednerveus werd hij bij de gedachte dat er eieren moesten gekookt worden, hij was dan ook blij als een kind dat hij zijn gasten warme tv-worstjes in eigen nat kon voorschotelen. Maar Erik is lang niet de enige keukenklungel. Steven (41), Kenneth (80)

Lees meer »