“Ik dacht dat ik het niet zou overleven”: gegijzelde werkneemster (37) van juwelierszaak staat weer oog in oog met overvaller, die acht jaar cel riskeert

Een 46-jarige Nederlander riskeert acht jaar gevangenisstraf na een brutale overval op een werkneemster en een juwelierszaak in Knokke-Heist. Het 37-jarige slachtoffer werd bij haar thuis opgewacht, onder schot gehouden en gegijzeld. Daarna zetten de overvallers koers richting de zaak in Knokke-Heist, waar ze met een buit van 1 miljoen euro de zaak verlieten.

23 februari 2023, ’s avonds. S.R. kwam na een lange werkdag bij juwelier Banaut op de Kustlaan in Knokke-Heist thuis in Brugge. De vrouw parkeerde haar wagen, een Audi A3, op haar oprit en wilde naar binnen gaan. “Twee mannen kwamen op de vrouw af, hun gezicht verborgen en met handschoenen aan”, zegt de procureur. “Ze waren gewapend en hebben het slachtoffer meermaals met een vuurwapen bedreigd.”

Gijzeling

De vrouw werd door het duo verplicht haar woning binnen te gaan en op de grond te gaan liggen. Daarna volgde een kruisverhoor over de juwelier waar de vrouw op dat moment werkte. Alarmcodes, toegangswegen, waar de waardevolle spullen lagen: de werkneemster moest alles uit de doeken doen toen ze onder schot werd gehouden. Nadat de overvallers alle info hadden, bleef een van hen bij de vrouw thuis terwijl de andere vaart zette met de wagen van het slachtoffer richting de juwelier in Knokke-Heist.

Wat dan volgt, tart alle verbeelding. “Mevrouw werd vastgebonden met spanbandjes aan haar armen en voeten”, gaat de procureur verder. “Even voor 20.30 uur kreeg de politie van Damme/Knokke-Heist een melding van inbraak binnen. Ter plaatse zagen ze nog net één verdachte met een zware zak in de Audi A3 stappen. De wagen probeerde met volle vaart weg te rijden en dan ontstond een spectaculaire achtervolging. Er werden ook verschillende schoten gelost, tot uiteindelijk de banden van het voertuig lek werden geschoten in een doodlopende straat.”

Criminele bende

De inzittenden probeerden nog snel te vluchten. M.D. verstopte zich naast een tuinhuis in een nabijgelegen tuin. De politie vond hem uiteindelijk en rekende de man in. De grote zak met juwelen, een buit ter waarde van 1 miljoen euro, werd deels beschadigd teruggevonden.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de overval tot in de puntjes voorbereid werd. De georganiseerde criminele bende plaatste zo in december 2022 al een tracker op de wagen van het slachtoffer.

M.D. is geen onbekende voor het gerecht en was slechts een maand voor de feiten vrijgelaten uit een Franse gevangenis. “In Rotterdam is hij benaderd door een zware jongen uit het Rotterdamse crimineel milieu”, zegt advocate Maya Vanden Bogaerde. “Hij zou zijn schulden kunnen aflossen met één klus. Hij kreeg niet veel info, alleen een datum en uur waar hij door een wagen opgehaald zou worden.”

M.D. beweert zelf aan een in de buurt gelegen McDonald’s in de wagen gestapt te zijn, zonder dat hij op dat moment op de hoogte was van het plan. “Al heeft hij nu schuldinzicht en beseft hij dat het om zeer ernstige feiten gaat”, klonk het bij zijn advocate.

Discussie

De procureur meent dan weer dat hij net het grote brein achter de gewapende overval is. Ook tijdens de pleidooien bleef discussie ontstaan over de exacte rol van M.D. Volgens zijn advocate en de man zelf is hij nooit binnen geweest in de woning van S.R, terwijl het slachtoffer beweert van wel. “Het klopt dat mijn cliënt de bestuurder van de vluchtwagen was en dat hij diegene is die aan de juwelier wegreed”, zegt advocate Vanden Bogaerde. “Maar dat hij wordt gezien als hoofdverdachte van de drie betrokkenen, vind ik eigenaardig.”

De vader van M.D. is zelf heel gekend in Nederland voor zware criminele feiten. “Hij is als kind opgegroeid met zware geweldplegingen van zijn vader”, gaat advocate Vanden Bogaerde verder. “Toen hij 12 jaar was, vond zijn mama de moed om te vluchten van de papa. Sindsdien verbleef hij in instellingen en liet hij zich meeslepen door zware jongens.”

Doodsangsten

Het openbaar ministerie spreekt van zeer zware feiten en vorderde daarom een gevangenisstraf van acht jaar. Advocaat Vanden Bogaerde vroeg een deel met uitstel toe te kennen. “Hij is zeker niet het brein achter de feiten”, vertelt ze.

Slachtoffer S.R. was dinsdagochtend aanwezig in de zittingszaal. Op het einde van de zitting las de vrouw een zelfgeschreven brief voor. “Sinds 23 februari is mijn leven compleet veranderd”, las de vrouw voor. “Ik werkte net vier maanden bij de juwelier. Dat was al langer mijn droom, maar nu is die droom veranderd in een ware nachtmerrie. Ik was in shock en had veel angst dat er iets zou mislopen. Ik werd onder schot gehouden en met de dood bedreigd. Ik heb écht doodsangsten uitgestaan. Toen ze mij om een plastic zak vroegen, dacht ik dat ik het niet zou overleven.”

Arbeidsongeschikt

De vrouw ging vier dagen later opnieuw aan de slag. “Van mijn werkgever moest ik verder gaan met mijn leven en mocht ik niet getraumatiseerd zijn”, vertelt S.R. “Maar een trauma is géén keuze.”

Het slachtoffer kampt sindsdien met onverwachte paniekaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, angst. De huisarts stelde een posttraumatisch stresssyndroom vast. “Ik verloor zelfs mijn job”, vertelt de vrouw. “Ik zal nooit meer de persoon zijn die ik daarvoor was.”

Ook M.D. sprak het slachtoffer kort toe. “Ik hoop dat ze volledig herstelt”, zei M.D. “Al ben ik nooit in haar huis geweest.” Het West-Vlaamse parket bevestigt dat ook een tweede verdachte verblijft in de gevangenis voor de gewelddadige overval. De Brugse raadkamer besliste vorige week om de aanhouding van de tweede persoon met een maand te verlengen.

Vonnis op 16 april. (CC)

The post “Ik dacht dat ik het niet zou overleven”: gegijzelde werkneemster (37) van juwelierszaak staat weer oog in oog met overvaller, die acht jaar cel riskeert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge

Buurtbewoners zijn bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw procedures gestart tegen het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat meldt Focus-WTV. Het is niet duidelijk hoeveel vertraging deze nieuwe demarche kan veroorzaken.
The post Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge stuurt ziekenhuismateriaal naar het front in Oekraïne

Donderdagochtend heeft een team van het Brugse AZ Sint-Lucas in haar depot in de Legeweg in Oostkamp overtollig maar nog bruikbaar ziekenhuismateriaal in een vrachtwagen geladen, met bestemming Oekraïne. Het initiatief komt van twee Oekraïense verpleegkundigen die in het Brugse ziekenhuis werken. De brancards en het orthopedisch materiaal worden volgende week naar het front gestuurd.
The post AZ Sint-Lucas

Lees meer »