Hoogbouw in overstromingsgebied aan De Zandlopertjes?

Komen er op het einde van de Lindenstraat in een 14.000 m² grote zone, die vandaag als overstromingsgebied dienstdoet, nieuwe woningen en appartementen? Dat is alvast wat bezorgde wijkbewoners vrezen. “Dat zou deze natuurlijke buffer volledig teniet doen waardoor het gevaar op wateroverlast in de wijk gevoelig vergroot”, aldus een inwoner van de Lindenstraat.

In 2020 kondigde scholengroep Stroom aan dat de huidige basisschool De Zandlopertjes Centrum tegen de vlakte zal gaan om plaats te ruimen voor een nieuwbouw. De school telt vandaag nog altijd enkele houten paviljoentjes, die dateren uit de jaren 60 en in slechte staat zijn. De school kreeg er jaren geleden al wel een nieuw, stenen schoolgebouw bij, maar de gestage groei van het leerlingenaantal noopte de scholengroep tot verder investeren in nieuwe infrastructuur.

Nieuwe school

Niet alleen de houten constructies moeten in de toekomst tegen de vlakte, ook de bestaande, stenen schoolgebouwen zullen verdwijnen en plaats maken voor een volledig nieuwe school, berekend op 300 kinderen. Tegelijk zou een polyvalente zaal gebouwd worden, die ook voor socioculturele doeleinden kan gebruikt worden.

Net als bij de Europaschool gebeurde, zal voor dit project een private partner gezocht worden. Een deel van de terreinen van de school zou ook verkocht worden voor private nieuwbouw om het project te financieren. Precies over de bestemming van deze gronden maken heel wat inwoners van de Lindenstraat, een residentiële buurt met alleenstaande woningen die paalt aan de school, zich vandaag zorgen. Het hardnekkige gerucht dat er naast eengezinswoningen ook 26 appartementen zouden opgetrokken worden op de gronden, doet er al enige tijd de ronde.

Groengebied bedreigd

Enkele inwoners maken zich zorgen over wat het vele werfverkeer in de rustige, niet op zware vrachtwagens berekende straat zou teweeg brengen. Anderen zijn vooral bezorgd over het verdwijnen van een 14.000 m² groot stuk groen, dat volgens hen nu dienst doet als wadi (overstromingsgebied). Een inwoner die we deze week konden spreken, was tegelijk bekommerd dat het groeiende protest door de buitenwereld zou gezien worden als nukkig verzet van geprivilegieerde villabewoners. “Dat is het helemaal niet. Het algemeen belang staat hier voorop. We zijn vooral beducht voor het overstromingsgevaar. Dat is niet denkbeeldig.”

Via Schoollaan

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire (Team Bredene) zette dinsdag een en ander in perspectief. “Volgens het RUP Vicogne, dat momenteel in herziening is, zou woningbouw in de zone kunnen. Ik begrijp ook dat de scholengroep er alle belang bij heeft om een deel van de gronden te gelde te maken om de bouw van nieuwe infrastructuur te financieren. Maar als gemeente moeten wij erop toezien dat alle aspecten van dergelijke projecten grondig bekeken worden. Alle nieuwe verkavelingen moeten vandaag al de watertoets doorstaan. En wat de ontsluiting van de nieuwe verkaveling betreft: die zal nooit via de Lindenstraat gebeuren maar via de Schoollaan.”

“Hoewel meergezinswoningen midden in de zone eventueel mogelijk zouden kunnen zijn, zal hier eerder sprake zijn van eengezinswoningen, die qua typologie aansluiten bij de woningen in de Lindenstraat. In een beperkte verkaveling, laat dat duidelijk zijn. Maar laat ons vooral niet speculeren. De vrees voor hoogbouw en overlast is zeer prematuur. Een herziening van een RUP neemt sowieso meer dan twee jaar in beslag. Begrijp me echter niet verkeerd, ik vind het goed dat er vanuit de wijk nu al reactie komt. Inspraak is belangrijk. Maar we zijn nog lang niet aan een verkavelings- of bouwvergunning toe.”

The post Hoogbouw in overstromingsgebied aan De Zandlopertjes? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Wervik brengt passende hulde aan zes gepensioneerde personeelsleden: “Leuke cartoon als geschenk”

De huldiging van dit keer zes personeelsleden van stad Wervik die met pensioen gingen, vond voor het eerst plaats in de theaterzaal van gc Gilwe. De hulde verliep op een stijlvolle manier en bij elke afscheidnemende medewerker werd een verzameling cartoons geprojecteerd die ereburger André Nollet over de respectievelijke loopbaan en anekdotes tekende.
The post Wervik brengt passende hulde

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Waarom tieners brand stichten: neuropsycholoog schetst wat er in hun hoofd speelt

Bij zowel de ‘vuilnisbakbrand’ in Hoegaarden als de brandende boerderij in Merchtem lijken jongeren de brandstichters te zijn. Waarom zoeken tieners die gevaarlijke situaties op? Kunnen ze de gevaren niet goed inschatten? En hoe kun je dat gedrag als ouder helpen vermijden? Neuropsycholoog Jelle Jolles legt uit hoe het puberbrein werkt: “Bij leeftijdsgenoten worden hun hersenen actiever”

Lees meer »