Frederik Lucien De Laere gaat ‘Andere Richtingen’ uit

Dichter Frederik Lucien De Laere (52), stichtend lid van het Brugse dichterscollectief Het Venijnig Gebroed, voegt een radicaal nieuw hoofdstuk toe aan zijn poëtisch oeuvre. Zijn nieuwe dichtbundel Andere Richtingen uit bij Fluxenberg, kostprijs 19,90 euro is een stijlbreuk met zijn eerder werk. De Bruggeling, die docent aardrijkskunde in de lerarenopleiding bij Howest is en in 2007-2008 stadsdichter van Damme was, legt uit: “Ik heb op de reset-knop gedrukt. Mijn vorige gedichten hadden een traditionele vorm, een strofenstructuur, en behandelden telkens één thema. Mijn nieuwe bundel daarentegen is een taalexperiment en biedt een gediversifieerde inhoud. De gedichten zijn een stroom van associatieve beelden, voortdrijvend op taal, klank en ritme. Op die manier breng ik een ode aan grote meesters van de Nederlandstalige literatuur, die ook afweken van de begane paden, zoals Paul van Ostaijen, Lucebert, Ivo Michiels, Hugo Claus en Guido Gezelle.”

Symboliek

“Tegelijkertijd heb ik mij geïnspireerd op andere kunstvormen met een grote rijkdom aan symboliek. Zoals de schilderijen van Hieronymus Bosch of De opstand van de engelen van Pieter Bruegel, die vol groteske figuren, bizarre schepsels en verwijzingen naar hemel of hel staan.” Frederik Lucien De Laere is altijd al een dichter geweest die buiten de lijntjes kleurt. Een buitenbeentje, hij wijkt af van de klassieke poëzie door zijn aparte thema’s. Denk maar aan de absurditeiten en de griezelpoëzie in Paniek in het circus of Opabinia over uitgestorven diersoorten. Zijn nieuwe bundel bevat verwijzingen naar de klassieke mythologie en de verzen krullen evenveel als barokke, rococo en art nouveau werken. Tegelijkertijd zijn de associatieve gedichten schatplichtig aan de beat poetry van Allen Ginsberg. “Ik voer een strijd tegen de oppervlakkigheid en de nivellering van deze tijd. Meer dan ooit hebben we nood aan diepgang, verstilling en bezinning”, zegt Frederik Lucien De Laere. (SVK)

‘Andere Richtingen’ is te koop in de boekhandel en via de dichter zelf. Te bestellen via [email protected].

The post Frederik Lucien De Laere gaat ‘Andere Richtingen’ uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Open Walletje keert na zeven jaar terug naar Knokke-Heist: ontdek veertig ondernemingen tijdens speciale opendeurdag

Na een onderbreking van zeven jaar keert Open Walletje terug naar Knokke-Heist. Op zondag 22 september opent een veertigtal ondernemingen van bedrijvenpark ‘t Walletje in Westkapelle hun deuren voor een nieuwe editie vol activiteiten, gezelligheid en netwerkmogelijkheden.
The post Open Walletje keert na zeven jaar terug naar Knokke-Heist: ontdek veertig ondernemingen tijdens speciale opendeurdag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vriendinnen herdenken Lucille met actie voor Kom op tegen Kanker: “Lucille-wijn in de Bar Lu”

Op 18 november 2022 overleed Lucille Strobbe uit Elverdinge aan een hersentumor. Nu willen haar vriendinnen haar herdenken met de 100 kilometer-run voor Kom op Tegen Kanker, in maart volgend jaar. Om het inschrijvingsgeld bijeen te sprokkelen, organiseren ze binnenkort Bar Lu in de lokalen van Chiro Beselare.
The post Vriendinnen herdenken Lucille met actie voor Kom op tegen

Lees meer »

Kermiscomité Brielen stelt gevarieerd programma voor

Het kermiscomité van Brielen heeft weer een geweldig programma in petto voor de jaarlijkse kermis, die van start gaat op vrijdag 13 september. Dit jaar is er voor iedereen wat te beleven.
The post Kermiscomité Brielen stelt gevarieerd programma voor appeared first on KW.be.

Lees meer »