“Fenomenale feestjes op de achterbank van de Party Duster”: tweelingbroers Desot en Ono Vanackere speelden samen in de jeugd bij Cercle

Jules Desot zal wel gevloekt hebben na het tumultueuze wedstrijdeinde van de match van Mandel United tegen VK Ninove vorige zaterdag. Hij pakte een dubbele gele kaart, waardoor hij geschorst is voor de wedstrijd van zaterdag tegen Cercle Brugge. Samen met zijn tweelingbroer Arthur keek hij nochtans reikhalzend uit naar het duel met jeugdvriend Ono Vanackere, die kapitein is bij Jong Cercle.

Ono Vanackere heeft een voornaam uit de duizend. “Mijn pa (Peter, red.) zei altijd dat ik genoemd was naar die voetballer van Feyenoord, Shinjo Ono. Maar ik denk dat mijn ma (Els Dejonghe, red.) gewoon die naam graag hoorde”, lacht Ono, die zopas 21 jaar geworden is. “Maar het is een unieke naam, ik heb het me nooit beklaagd.”

Starten met voetballen deed Ono bij KFC Izegem, het huidige Mandel United. “Maar ik kon al snel naar KSV Roeselare.” En daar leerde hij de broertjes Jules en Arthur Desot, die eind mei 21 jaar worden, kennen. “We speelden samen een jaartje bij KSV Roeselare en trokken daarna ook samen naar Cercle Brugge”, dissen de twee meteen op. Hoewel we nu al bijna een decennium later zijn, blinken de ogen van de drie nog altijd als ze daar aan terugdenken. “Onze ouders spraken af om te carpoolen naar training, om beurten reden ze naar ginder met ons op de achterbank. Afspraakjes onder de brug van Kachtem. En na training deden we meteen onze pyjama aan, we aten dan stutjes en dronken soep uit de thermos in de wagen, om zo meteen naar ons bed te kunnen. Onvergetelijk”, doet Ono het relaas. “En het was altijd feest”, weet Arthur. “Ono’s pa reed toen met een Dacia Duster, maar die hadden wij omgedoopt tot de Party Duster. Er werd toen topmuziek gedraaid, fenomenale feestjes waren het.”

“We zoeken elkaar niet, maar we vinden elkaar wel” (tweelingsbroers Jules en Arthur Desot)

Bij de U13 gingen de tweelingbroers bij KV Kortrijk shotten. “Cercle was toen net gezakt naar tweede klasse. We waren beter gebleven, kijk eens waar Cercle nu staat, en Kortrijk vecht al jaren om erin te blijven. Maar ja, in Cercle waren die van Monaco er toen nog niet om ons te overtuigen”, klinkt het hilarisch.

Meteen weer kapitein

Ono bleef de Vereniging wel trouw en maakt nu deel uit van Jong Cercle Brugge. “En het is ook de intentie om volgend jaar te blijven. Na vorig seizoen was er wel wat interesse… Winkel Sport, Mandel United, Sparta Petegem… Maar ik viel ook uit met een vervelende blessure, wellicht veroorzaakt door overbelasting. Er volgde een operatie, maar die bracht niet echt soelaas. Ik ben nu terug fit, ook dankzij de medische verzorging bij Cercle die top is. Ik onderga nu veel dry needling om de problemen weg te nemen. Ik werd langzaam gebracht, tegen Voorde-Appelterre (14 januari, red.) maakte ik mijn comeback.”

Opvallend, Ono kreeg meteen ook opnieuw de aanvoerdersband om de arm. “Ik probeer op dat vlak al langer mijn taak op te nemen, het deed dan ook veel deugd dat ik vertrouwen kreeg van de ploeg en de staf.”

Jules, Ono en Arthur in het gezamenlijke Cercle-periode. © gf

Maar ondertussen is er toch wel wat veranderd. Ono: “Mijn favoriete positie is de tien, of een rijtje lager op de acht. Maar nu gebeurt dat ik nog lager, op de 6 of zelfs de 3, kom te spelen. Dus centraal achterin.”

Arthur speelt het liefst diep in de spits. “Met een targetman naast mij, maar zonder lukt ook. Ik wil vooral diep gaan, kansen afdwingen en scoren.” Jules is dan weer de man die liever achter de spitsen opereert en ook op de flanken uit de voeten kan. “En we stonden dit jaar al eens samen voorin ook. Of we elkaar zoeken? Niet echt, maar we vinden elkaar wel”, lachen ze. “Maar als er op training eens boel is, is het soms ook tussen ons twee hoor. We zijn broers hé”, lachen ze.

De broertjes Desot zijn ook goed bij schot, samen scoorden ze al 13 goals, goed voor de helft van de Mandel-productie. “Hoewel we het soms aan de ref duidelijk maken, slopen er toch veel foutjes in de officiële statistieken.” Bij deze meteen de juiste data. Arthur scoorde al acht keer en gaf één assist, Jules zette vijf keer de netten bol en telt evenveel assists. Voor Arthur ging de bal goed aan het rollen in de heenmatch op Jong Cercle. “We zijn daar met 1-4 gaan winnen, ik mocht starten en scoorde meteen drie keer. Wij maken normaal nooit meer dan twee goals per match, maar bij Cercle lukt het dus wel”, lacht Arthur. Ono zat toen nog in de tribune toe te kijken. “Ze waren heel efficiënt”, herinnert hij zich nog van die wedstrijd. Aan een pronostiekje gaan ze zich niet wagen, maar… “We zullen er zeker geen vier om de oren krijgen”, oppert Ono.

Niet meer op kot

De drie youngsters combineren ook hun hogere studies met het voetbal. Jules studeert voor business manager, Arthur volgt de richting sales support. Ono zit in zijn derde jaar aan UGent en hoopt daar het diploma van de master bestuurskunde en publiek management op zak te steken. “Ik heb twee jaar op kot gezeten, maar eerlijk gezegd had ik niet zoveel met het kotleven. Ik heb nu een autootje gekocht en pendel over en weer.”

“Een auto? Met de premies van vorig seizoen? Een Range Rover zeker”, plagen de broertjes Desot. Ono incasseert de plaagstootjes met een brede glimlach. “Ik denk dat ik in mijn studies een half jaartje achter loop op het voorziene schema. Maar omdat wij overdag trainen, moet ik al eens lessen laten schieten. Dus er komt ook veel zelfstudie aan te pas. Het is voor mij nu een moeilijk moment. Zeker als je geblesseerd bent, denk je daar veel aan… Blijf ik voluit voor het voetbal kiezen? Ik ben natuurlijk niet de allerjongste meer, maar ik hoop toch nog door te breken bij Cercle Brugge. Als ik eens met de A-kern mag meetrainen, voel ik dat ik dat tempo wel aankan. Maar we hebben natuurlijk een goede ploeg, die play-off 1 haalde.”

Jules en Arthur blijven ook volgend seizoen Mandel United trouw. “Er werd al eens door andere ploegen aan ons gesnuffeld, maar we zitten hier goed. Dat is een club die bij ons past, we voelen ons hier thuis. En men is hier ook ambitieus en we willen mee die ambities waarmaken.”

2003 blijkt ook een goed bouwjaar te zijn in de voetbalwereld. “Heel wat van de gasten waartegen of waarmee we in de jeugd shotten, doen het goed. We houden nog wel contact met die gasten, zoals met Ono. Niet dat we elkaar super veel horen, maar telkens als we elkaar zien, is het feest.” Jong Cercle speelt nog om de promotie naar tweede afdeling, Mandel United heeft nog een tweetal zeges nodig om het behoud veilig te stellen.

Zaterdag 23 maart om 20 uur: Mandel United – Jong Cercle.

The post “Fenomenale feestjes op de achterbank van de Party Duster”: tweelingbroers Desot en Ono Vanackere speelden samen in de jeugd bij Cercle is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

Afgelopen weekend vierde een ruime delegatie van het jumelagecomité samen met het gemeentebestuur 55 jaar partnerschap tussen Slijpe en Sohren. Het was burgemeester Leopold Vermander die de officiële oorkonde samen met zijn toenmalige ambtsgenoot Hans Jaske in 1969 ondertekende. 55 jaar later is de verzustering dankzij heel wat vrijwilligers nog steeds hartelijk en actief.
The post Slijpe viert 55

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe is de relatie van ‘coole opa’ Albert en ‘hippe oma’ Paola met Elisabeth en hun andere kleinkinderen écht?

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.
The post De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst:

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Twintigers blijven in de cel voor roofmoord in Tielt

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van drie twintigers met twee maanden verlengd op verdenking van een roofmoord in Tielt. Dat bevestigt de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen. Brandon D. (24) werd vorige zomer in zijn studio doodgeslagen door drie kameraden.
The post Twintigers blijven in de cel voor roofmoord in Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »