Duel tussen Castors Braine en ION Basket Waregem: “Bezig aan goede campagne”

Zaterdagavond staat het duel tussen Castors Braine en ION Basket Waregem op de kalender. Dit moest ook het duel tussen vader en dochter Frederic en Nastja Claessens worden. Een polsblessure gooit echter roet in het eten, en dit al voor de tweede keer dit seizoen.

Waregem verloor vorig weekend het burenduel tegen House Of Talents Kortrijk Spurs. Een prestigeduel, maar vooral een strijd voor plaats vijf of zes. Heel belangrijk om ploegen als Kangoeroes Mechelen en Castors Braine niet te treffen in de eerste ronde. Daar slaagde de jonge ploeg van coach Frederic Claessens en assistent-coach Tanja Popivoda niet in. Het werd 72-85. Het verschil werd vooral na de break duidelijk. “Als je met een 0-8 de wedstrijd start dan merk je dat we een jeugdige ploeg zijn”, analyseert Frederic Claessens de derby.

“Ze waren krachtiger, domineerden de rebounds en we leden meer balverlies. De maturiteit ontbrak. Daarin zijn de Kortrijkse meisjes rijper. Als je de stats bekijkt, dan shotten we beter. Dit is een proces waar ik me moet bij neerleggen. Toch moet ik tevreden zijn met wat we als ploeg al brachten gedurende deze campagne. Dit was een gouden kans maar we verliezen niet zomaar twee keer van Kortrijk. Dat is ook zijn verdienste. Vooral Emma Van Thuyne deed ons nog het meest van al pijn. Ze was echt sterk.”

Play-offs halen

“Mijn ploeg is mee in het verhaal dat we willen schrijven, al moeten we soms de wet van de sterkste ondergaan. Maar mee zijn in wat we willen is het belangrijkste. Het was de bedoeling om de play-offs te halen, en daar zijn we in geslaagd. We wonnen ook meer wedstrijden in de terugronde met als enige doel stappen zetten”, gaat de coach voort.

“Dit weekend kruisen we de degens met Castors Braine. Ik zal vooral individuele opdrachten meegeven met al het oog op volgend seizoen”, aldus Fré. Nastja, de dochter van Fré, maakte in het tussenseizoen de overstap van Waregem naar Braine.

Het werd dus uitkijken naar de 18-jarige Deerlijkse tegen haar ex-ploeg. Toch kwamen die duels er niet dit seizoen. “Toen ik in november vorig jaar met de Belgian Cats verkeerd neerkwam liep ik een polsblessure op”, vertelt Nastja. “Ik bleef er echter lange tijd mee sukkelen. Er werd een verkeerde diagnose gesteld waardoor de echte oorzaak niet gezien werd. Bij een juiste diagnose was ik geopereerd geweest. Van een pechseizoen gesproken. De eerste kennismaking met het profbestaan viel wél goed mee, daar heb ik alvast geen spijt van. Het is alleen jammer dat het zo gelopen is. Ik stond de helft van het seizoen aan de kant. Gelukkig kon ik al proeven van Europees basket. Ik speelde alle wedstrijden in de poulefase. Die ervaring heb ik alvast meegemaakt.”

Collectief

“De duels tegen mijn ex-ploeggenoten en vrienden, daar was ik niet bij. Enkel tijdens de voorbereidingen speelden we een keer tegen elkaar. Dit was iets waar ik naar uitkeek. Ik miste heel wat mooie wedstrijden. Zo was er de bekerfinale tegen Kangoeroes Mechelen die we maar met zes puntjes verloren. De teleurstelling was groot bij de ploeg. Dan denk je na die wedstrijd dat de strijd om het kampioenschap zeker niet onmogelijk is. Het geloof om dit tot een goed einde te brengen is er alvast. Als we daarnaartoe werken moet kampioen worden mogelijk zijn”, aldus Nastja.

“Ik denk dat we volgend seizoen beter voor de dag zullen komen”, gaat Fré voort. “We moesten het voor het eerst stellen zonder Nastja, maar anderen zetten daardoor stappen. We spelen meer als een collectief. De funfactor is heel belangrijk om beter te worden. Wij zijn top in jeugdopleiding, en dat blijft niet onopgemerkt.”

Nastja plaatste zich met de Belgian Cats voor de Olympische Spelen. “Ik hoop uiteraard speelklaar te geraken”, zegt het toptalent ten slotte. “Eerst moet ik de foto’s afwachten in april. In mei volgt het Be Gold-project. In juni beginnen de voorbereidingen met de Cats. Het blijven dus spannende maanden.”

Zaterdag 23 maart om 20.30 uur: Royal Castors Braine – ION Basket Waregem.

The post Duel tussen Castors Braine en ION Basket Waregem: “Bezig aan goede campagne” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kurt Vandekerckhove is wereldtopper G-darts

Eind vorig jaar is Kurt Vandekerckhove (53) in het Engelse graafschap Essex wereldkampioen geworden in G-darts, de dartsdiscipline voor mensen met een beperking. Toen Kurt 19 was, liep hij bij een arbeidsongeval onherstelbare schade aan zijn rechterbeen op. Een rolstoel heeft hij gelukkig niet nodig, maar hij kan nooit meer met zijn volle gewicht op
The post Kurt Vandekerckhove

Lees meer »

Verpakking belooft 400 gram choco, maar je krijgt 35 gram minder: hoeveel mag inhoud van product afwijken en wie controleert dat?

De Federale Overheidsdienst Economie (FOD) organiseert regelmatig steekproeven om te controleren of fabrikanten wel evenveel product in hun verpakkingen stoppen als ze beloven. Toch wil dat niet zeggen dat in een chocopot van 400 gram exact 400 gram moet zitten. Zolang een producent zich aan de opgelegde marges houdt, is er wettelijk gezien geen probleem. Ook al trek jij als

Lees meer »

Carl Devos: “Wie denkt dat het politieke nieuws na zondag wat zal wegebben, vergist zich”

Politicoloog Carl Devos werpt zijn blik op morgen: de laatste verkiezingen van dit uitzonderlijk drukke verkiezingsjaar. “We vinden lokale verkiezingen belangrijk, maar de aandacht verschuift vaak naar slechts een paar opvallende steden en de tweestrijd tussen kandidaat-burgemeesters.” Volgens hem is die ‘presidentialisering’ een verarming en misleidend. “We verkiezen raadsleden, geen burgemeesters.”

Lees meer »

Politie en Vlabel betrappen bestuurders met rode diesel en bestuurder met drugs

Politiezone Westkust hield dinsdag twee verkeerscontroles waarbij overdag ook een ploeg van VLABEL aanwezig was. Daarbij werden enkele bestuurders betrapt die met rode diesel reden. Tijdens de verkeersactie ’s avonds werd een bestuurder betrapt die reed na het gebruik van drugs in het verkeer.
The post Politie en Vlabel betrappen bestuurders met rode diesel en bestuurder met drugs appeared

Lees meer »

Slechts 1 op de 3 rivieren en meren in Europa haalt de lat voor waterkwaliteit, België heeft te veel pesticiden en stikstof in het water

De Europese lidstaten slagen er al sinds 2010 amper in om de kwaliteit van het oppervlaktewater, zoals meren en rivieren, te verbeteren. Dat blijkt uit een nieuwe, uitgebreide doorlichting door het Europees Milieuagentschap. Tegen 2027 moeten alle Europese waterlichamen in goede staat zijn, maar momenteel haalt slechts 1 op de 3 rivieren en meren de lat. In België is de

Lees meer »

Akkoord bereikt: CD&V, N-VA en Vooruit besturen komende zes jaar provincie, Open VLD naar oppositie

De eerste coalitie in West-Vlaanderen is bekend: die voor de provincieraad. CD&V, N-VA en Vooruit besturen de provincie dus de komende zes jaar. Dat betekent dat Open VLD – en dus ook gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu – uit de meerderheid verdwijnt.
The post Akkoord bereikt: CD&V, N-VA en Vooruit besturen komende zes jaar provincie, Open VLD naar oppositie appeared first

Lees meer »

125 jaar geleden overleed Guido Gezelle: Kortrijk herdenkt de dichter met gevarieerd programma

In het Gezellejaar 2024 vertalen en verbeelden hedendaagse kunstenaars de inspiratie van Guido Gezelle naar nieuw artistiek werk en belevenissen. Het Kortrijkse programma is bijzonder gevarieerd. Vanaf 19 oktober genieten bezoekers van woordkunst, expositie, performance, muziek, een verrassende installatie en een luisterwandeling.
The post 125 jaar geleden overleed Guido Gezelle: Kortrijk herdenkt de dichter met gevarieerd programma appeared first

Lees meer »

Doorbraak in grootste klimmysterie ooit? Voet en sok teruggevonden, mogelijk van klimmer die 100 jaar geleden verdween op Mount Everest

Op de Mount Everest zouden de voet, laars en sok van de Britse bergbeklimmer Andrew ‘Sandy’ Irvine zijn gevonden. 100 jaar na zijn verdwijning op de bekende berg. DNA-testen moeten bevestigen of het ook effectief over de verdwenen klimmer gaat. Veel historici en onderzoekers wachten vol spanning af, want er is al decennialang een mysterie of Irvine in 1924 als

Lees meer »