Amber Verhaeghe van OCMW Brugge wint de VuurVogel Award

Amber Verhaeghe van OCMW Brugge is de winnaar van de VuurVogel Award van de vzw Wieder. Deze prijs eert sociaal werkers die met ongeëvenaarde passie grondrechten omarmen en onvermoeibaar strijden tegen armoede.

Uniek aan de VuurVogel Award is dat de nominaties afkomstig zijn van degenen die het meest geraakt worden door hun werk – de kwetsbare burgers zelf. “Samen met hen hebben we gezocht naar sociaal werkers die echt het verschil maken”, vertelt Pascale Cockhuyt van de organiserende vzw Wieder, een Brugse vereniging die kansarmen een stem geeft.

“We bekronen Bruggelingen die niet alleen vechten tegen onrecht, maar die als ware helden met een onverzettelijke passie zich voor de volle 110 procent inzetten voor grondrechten en de strijd tegen armoede.”

Vijf genomineerden

De genomineerden voor de VuurVogel Award 2024 waren Nele Lombaerts van Mama’s Start, Patrick Anthone van Buurtwerk Sint-Pieters, Amber Verhaeghe van OCMW Brugge, Els Michiels van Timeout Wasabi en Bonny Okeba van OverKop Oostkust.

“Ze verdienen allen lof voor hun onschatbare bijdrage aan onze gemeenschap en voor hun vaak onzichtbare heldendaden. Maar, zoals bij elke wedstrijd, kan er slechts één winnaar zijn”, vervolgt Pascale Cockhuyt.

Online stemming

Om de keuze te maken, werd een online stemming georganiseerd. “De respons overtrof onze stoutste verwachtingen. We ontvingen maar liefst 1237 stemmen, waarvan er 777 geldig werden verklaard. Dit zegt niet alleen iets over hoe cruciaal sterk sociaal werk is, maar vooral dat het van onschatbare waarde is in onze stad. Brugge leeft écht op het ritme van haar burgers”, aldus de woordvoerder van de vzw Wieder, waar armen het woord nemen.

Volgens de jury verdient Amber Verhaeghe de titel vanwege haar ongelofelijk warme hart en haar kracht als verbinder: “Ze schuwt niet om kritisch naar de wereld om haar heen te kijken, maar durft ook haar eigen kwetsbaarheid te tonen. Ze is altijd bereid om de extra mijl te gaan, ze ademt sociaal werk uit en ze is gepokt en gemazzeld in de presentie theorie.”

Rechtenbenadering

“Wat Amber Verhaeghe werkelijk onderscheidt, is haar aanpak: ze werkt niet over mensen, maar samen met hen, en benadrukt steevast het belang van gelijkwaardigheid. Haar sterk geloof in een rechtenbenadering maakt haar een ware VuurVogel tussen de mensen. Het is precies deze combinatie van eigenschappen die haar de ideale winnaar maakt voor de VuurVogel Award”, aldus Pascale Cockhuyt.

Info: www.vzwwiederbrugge.be

The post Amber Verhaeghe van OCMW Brugge wint de VuurVogel Award is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oudere man gereanimeerd in Melle, maar even later toch overleden in ziekenhuis

Op het Gemeenteplein in Melle werd donderdagavond een oudere man levenloos aangetroffen en ter plaatse door de hulpdiensten lange tijd gereanimeerd. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht maar daar overleed hij kort na aankomst. De politie voert een onderzoek naar de omstandigheden of het om een fietsongeval of een medisch incident gaat.

Lees meer »

Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in

Met veel enthousiasme slaan de Landelijke Gilde Wingene en Ferm Wingene binnenkort de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een pop-up-zomerbar. Op 5, 6 en 7 juli is iedereen van harte welkom om met spijs en drank te genieten van dit gezellige initiatief.
The post Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in appeared first on

Lees meer »

Exit Rode Duivels betekent meteen einde voor heel wat EK-fandorpen

De uitschakeling van de Rode Duivels op het EK komt hard aan. Niet enkel bij de Duivels zelf en hun fans, maar ook bij de organisatoren van EK-dorpen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is ondertussen zelfs al opgedoekt. Het zadelt heel wat organisatoren met een financiële kater op. “Natuurlijk hadden we graag wat meer wedstrijden kunnen tonen. Onze boekhouding

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »