Aleidis Gilbert uit Brugge verkoopt 190 geborduurde hoodies voor het goede doel op Wereld Downsyndroomdag: “Ik steun inclusieve school Context voor mijn dochter Aline”

Op donderdag 21 maart, Wereld Downsyndroomdag, schonk Aleidis Gilbert 3.900 euro aan de Downstichting en aan de inclusieve school Context in Sint-Kruis. Het is de opbrengst van de verkoop van 190 hoodies, waarop ze een hartje met drie chromosomen borduurde.

“Niets liet vooraf uitschijnen dat ik een kind ter wereld zou brengen dat lijdt aan het downsyndroom”, vertelt Aleidis Gilbert (38) uit Sint-Kruis. “Ik had nochtans tijdens mijn zwangerschap aan de gynaecoloog gevraagd of ik een NIPT-test moest laten uitvoeren. Die stelde mij gerust: je bent jong, je hebt al een gezonde dochter Juliette en niemand in de familie heeft die aandoening.”

Milde variant

“Na de geboorte van Aline zeiden ze mij op de dienst neonatologie dat ik met de allersterkste baby het ziekenhuis verliet. Aline was een superbaby, ze was al zindelijk op tweejarige leeftijd en begon vroeg te stappen.”

“Mijn dochter krijgt een individueel aangepast traject”

“Pas toen ze vier jaar oud was, stelde een Leuvense prof, de geneticus Jeroen Breckpot, vast dat Aline aan een mozaïek downsyndroom leed, een milde variant.”

“Motorisch heeft ze geen problemen, maar ze is wat kleiner dan haar leeftijdsgenoten. Rekenen en tellen gaat wat moeilijker. Lezen kan ze, maar ze heeft wat problemen met het uitspreken van lange zinnen.”

Inclusief onderwijs

“Na een negatieve ervaring in een andere onderwijsinstelling zocht ik een inclusieve school, waar mijn dochter in het gewoon onderwijs terecht kan, zij het met een individueel aangepast traject. Zo ben ik vorig schooljaar bij !mpactschool Freinet Context beland, waar Aline (7) nu in het tweede leerjaar, de leefgroep ‘De Uil’, zit.”

“Ik wou eerst weten hoe het zit met het pestbeleid op school”

“Ze krijgt er de hulp van een logopedist en het leersteuncentrum. Zelf ga ik op woensdagochtend naar school om Aline te ondersteunen”, aldus de mama.

Aanvankelijk had Aleidis Gilbert vragen bij inclusief onderwijs: “Ik wou weten hoe het zit met het pestbeleid op school, want kinderen kunnen soms hard voor elkaar zijn. Bovendien had ik gehoord van andere ouders met kinderen bij wie de ontwikkeling moeilijk verloopt, dat bij een zware beperking inclusief onderwijs niet zo goed verloopt. Maar buitengewoon onderwijs zag ik niet zitten voor Aline.”

“Alines aandoening wordt als iets vanzelfsprekends meegegeven aan haar klasgenootjes”

“ Tot nu toe verloopt alles wonderwel. Mijn dochter is in de klas one of the others, de kinderen dragen zorg voor elkaar. Zorgcoördinator Chiara Vermeersch verzekert mij dat Aline in de klas niet anders behandeld wordt, dat haar aandoening als iets vanzelfsprekends meegegeven wordt aan haar klasgenootjes. Ondanks haar beperking bouwt zij een zekere zelfstandigheid op.”

“Het enige negatieve is de manier waarop onze gezondheidszorg in elkaar steekt. De consultaties van de logopedist worden niet terugbetaald door de mutualiteit. Nochtans levert die schitterend werk. Maar een kind met een beperking wordt doorverwezen naar revalidatiecentrum De Kade, een grote fabriek waar je als ouder weinig vat op hebt en er voor Aline geen zorg op maat was”, zegt de mama.

Drie chromosomen

Vorig jaar zag ze dat in Context, net als in alle andere scholen Wereld Downsyndroomdag ‘gevierd’ werd door twee verschillende kousen aan te trekken. “Eerlijk gezegd, ik vind dat een beetje dom. Alsof je kind met Down niet weet dat het twee dezelfde kousen hoort aan te doen. Ik had het wat lastig met die actie.”

“Daarom heb ik voorgesteld om het logo van Down – drie chromosomen – in een hartje te borduren op hoodies. Mensen met Down hebben immers drie chromosomen op de 21ste plaats. Precies daarom komt die aandoening op 21 maart wereldwijd in de aandacht. Zowel mijn man Guy Meurrens als ik hebben dat logo op onze arm laten tatoeëren.”

Downstichting

“Als ik vijftig hoodies verkoop, is mijn opzet geslaagd, dacht ik. Het zijn er 190 geworden! Dat levert 3.900 euro op. De helft ervan gaat naar de Downstichting, met de bedoeling om het te gebruiken voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de milde mozaïekvorm.”

“Met de andere helft kan de school Context materiaal aankopen voor haar inclusieve werking. Het gekke is dat ik al mensen op straat en op restaurant ontmoet heb die zo’n hoodie dragen. Dat levert onverwachte en aangename gesprekken op”, besluit Aleidis Gilbert.

The post Aleidis Gilbert uit Brugge verkoopt 190 geborduurde hoodies voor het goede doel op Wereld Downsyndroomdag: “Ik steun inclusieve school Context voor mijn dochter Aline” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

“Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28) en Jérémy (29) ommuren huis met 2.000 bierbakken als trouwcadeau

West-Vlaamse woningen werden afgelopen maand verbouwd met bierbakken en deze huwelijksgeschenken groeiden telkens in omvang. Het record staat nu in Zandvoorde: maar liefst 2.000 bierbakken rond de volledige woning van Jérémy Desmet (29) en Maïté Beernaert (28). “Wij wilden niet onderdoen”, aldus hun vrienden.
The post “Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28)

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!”

Van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli organiseert het Brugs Handelscentrum (BHC) opnieuw een koopweekend met heel wat animatie in het kernwinkelgebied. “Sedert medio 2023 zijn er meer dan zestig nieuwe zaken bijgekomen”, weet voorzitter Dirk Vanhegen.
The post Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!” appeared first on KW.be.

Lees meer »