Patrick Florissoone gaat met pensioen als algemeen directeur: “Mijn job was ook: niks doorvertellen”

Patrick Florissoone (62) zit op maandag 25 maart voor de laatste keer in de gemeenteraad van Mesen als algemeen directeur. Na goed 350 zittingen, waarvan de meeste naast burgemeester Sandy Evrard, gaat hij met pensioen. “Sandy en ik kennen elkaar door en door, en weten zonder woorden van elkaar hoe we denken en reageren in een bepaalde situatie.”

Zonder universitaire studies en nog tijdens zijn legerdienst werd Patrick ambtenaar bij de stad Ieper. In maart 1987 kwam hij aan in Mesen.

“Ik heb nooit mijn voorganger gezien. Alleen de veldwachter was er. Ik werd onder meer verantwoordelijk voor de toen nog bestaande werkloosheidscontrole. De werklozen kwamen op hun kaart bij mij een stempel halen en op een uithangbiljet kijken wanneer ze nog eens moesten langskomen. Ook plannen voor jeugd, cultuur en milieu werden door mij opgemaakt. Nu zijn er daarvoor personeelsleden. Mesen telt er acht, van wie alleen Suzy Vanhoutte langer dan drie jaar in dienst is.”

Patrick herinnert zich ook nog de tijd dat het stadhuis dagelijks open was. “Er was toen ook geen informatica en alle werk diende te gebeuren met een typemachine, Tipp-Ex bij de hand om tikfouten te corrigeren. Pas begin jaren 90 kwam de eerste computer op mijn bureau, na schriftelijke toelating van de overheid.”

Gezellig samenzijn

Patrick zat vele jaren mee aan de tafel waar de beslissingen vielen. “Het hoorde bij mijn job om niks door te vertellen. Eén gezegde heb ik altijd onthouden: ‘De secretaris houdt zijn pen en zijn mond.’ Het nieuws was en is nog altijd weggelegd voor de kranten. Ik heb hier nog vier journalisten geweten die de raadszitting bijwoonden. Nu is er dat nog één. Soms heb ik medelijden met de journalisten, die vaak met weinig nieuws moeten vertrekken uit de gemeenteraad. Bij ons duurt de gemeenteraad hooguit een kwartier tot een halfuur, daar waar andere steden wel eens tot middernacht doorgaan.”

“Mesen heeft, vooral de laatste jaren, een familiaire zitting. Het gaat er allemaal zeer gemoedelijk aan toe. Nu we overgeschakeld zijn op audioverslaggeving, krijg ik van Sandy uitdrukkelijk de vraag of de opname gestopt is, en dan volgt wat ik zou omschrijven als een gezellig samenzijn.”

Het hoogtepunt in zijn loopbaan is zeker de verwezenlijking van het Ierse Vredespark.

“Wisten wij veel dat we 25 jaar later Unesco-werelderfgoed zouden zijn. De ontmoeting met de Britse koningin, de Ierse presidente, de Britse prins William, de Belgische prinses Astrid, de Britse en Ierse premier: het waren één voor één uitzonderlijke momenten.” Samen met burgemeester Evrard bezocht Patrick in 2000 Featherstone, de zustergemeente van Mesen in Nieuw-Zeeland.

Beperkte middelen

Naast hoogtepunten waren er ook dieptepunten, en die hangen vast aan personeelsleden. “Een personeelslid met wie ik dertig jaar lang heb samengewerkt kwam te overlijden in de coronaperiode. Ik kende ook problemen met ex-personeelsleden en die nam ik mee naar huis. Het is verder spijtig dat we nog geen aanstelling van een algemeen directeur hebben. Ik heb alvast een memorandum geschreven van vijftig pagina’s. Met de beperkte middelen die we soms hebben moet goede dienstverlening aan de burgers een blijvend gegeven worden.”

Patrick heeft samengewerkt met tien gewestelijke ontvangers en acht maatschappelijk werkers in het OCMW. Hij kende drie burgemeesters. “Julien Duflo kan ik niet beoordelen wegens een te korte ervaring. Jean Liefooghe was een zachtaardige vaderfiguur, hij kon door de zware financiële last van de bouw van de polyvalente zaal weinig of geen nieuwe zaken realiseren. Sandy is recht door zee en zeer inventief in het zoeken naar steun van diverse overheden voor plannen en realisaties.”

Nu Patrick met pensioen gaat, volgt eerst een periode van rust. “En daarna gaan we reizen. Ik ben benieuwd of ik nog met mijn fototoestel zal kunnen werken.”

The post Patrick Florissoone gaat met pensioen als algemeen directeur: “Mijn job was ook: niks doorvertellen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Ouders klagen agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens schoolreis aan: “Een ware hel voor mijn dochter”

De leerlingen van een basisschool in Wallonië hebben er een vreselijke schoolreis opzitten. De reden daarvoor was het ongepaste gedrag van twee leerkrachten, die zich zowel verbaal als fysiek agressief zouden hebben gedragen. Een moeder van een van de leerlingen doet haar verhaal bij ‘RTL’. “Mijn dochter had voortdurend bang om iets verkeerds te doen.”

Lees meer »

Vincent Verbeecke (29) wil voorzitter Open Vld worden, de jongste kandidaat ooit: “Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest

Het feestcomité Midden-Pastoriestraat in Sint-Andries hield onlangs zijn zesde buurtfeest. De jaarlijkse traditie aan de start van de zomer lokte zoals elk jaar een honderdtal bewoners.
The post Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »