Parketten van Brugge én Ieper zijn hun chef kwijt na fraude bij magistratenexamen

De afdelingshoofden van het parket van Ieper en het parket van Brugge zijn voor drie maanden geschorst in de nasleep van de fraude-affaire bij het magistratenexamen van de Hoge Raad voor de Justitie. Daarbij kreeg een kandidaat vooraf de vragen doorgespeeld. Beide procureurs hebben kinderen die deelnamen aan het examen.

Op zondag 3 maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat de resultaten van het magistratenexamen van januari nietig werden verklaard. De reden was beschamend eenvoudig: de magistraat die het examen had opgesteld, had de vragen – inclusief subtiele last-minute wijzigingen – doorgespeeld aan een kandidaat uit Jabbeke. Toen de fraude aan het licht kwam, gaven zowel de kandidaat als het jurylid – advocaat-generaal C.B. uit Gits bij Hooglede – de feiten toe. C.B. is intussen geschorst door het parket-generaal in Gent voor een periode van drie maanden. Ondertussen loopt er een strafrechtelijk onderzoek.

Vorige week maakte de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen bekend dat ook de moeder van de frauderende kandidaat geschorst wordt. E.W. is rechter in Ieper. De schorsing van drie maanden kadert in een tuchtonderzoek tegen de vrouw naar aanleiding van de affaire met de examenvragen. Of zij een rol speelde in het doorspelen van de vragen, zal moeten blijken uit het strafonderzoek. Opvallend: de dochter van jurylid C.B. dat de vragen doorspeelde, liep een tijdlang stage als rechter-in-opleiding bij C.W.

Ook naar de vader van de frauderende kandidaat is een tuchtonderzoek gestart. Procureur Y.S. is sinds twee jaar afdelingshoofd van het Brugse parket, waar jurylid C.B. ook jaren actief was. De twee kennen elkaar bijzonder goed. Ook de eventuele rol van Y.S. bij het doorspelen van de vragen, maakt deel uit van het strafonderzoek. West-Vlaams procureur Filiep Jodts heeft nu beslist om Y.S. voorlopig te schorsen voor een periode van drie maanden. “Deze preventieve maatregel houdt niet in dat de schuld of onschuld van de betrokkenen wordt vastgesteld. Dit moet het onderzoek uitwijzen”, klinkt het.

Maar daar houdt het niet op. Nu blijkt dat ook het afdelingshoofd van het parket van Ieper, procureur J.L., voor drie maanden geschorst wordt. Ook zijn dochter, L.L., nam deel aan het magistratenexamen, maar dan aan het burgerlijke deel. Of zij ook vooraf de vragen doorgespeeld kreeg, maakt deel uit van het strafonderzoek. Het frauderende lid van de Hoge Raad, C.B., stelde zelf de vragen op voor het gedeelte Strafrecht, maar had ook zicht op de vragen van het examen Verbintenissenrecht, waar L.L., aan deelnam.

Zowel L.L. als N.S. zijn op dit moment nog stagiair-advocaat aan de balie van West-Vlaanderen. Daar wordt voorlopig niet gereageerd. Het is dus onduidelijk of zij op dit moment nog aan de slag kunnen als advocaat.

The post Parketten van Brugge én Ieper zijn hun chef kwijt na fraude bij magistratenexamen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Daniel De Pauw zet stapje opzij bij FC Kleit

De laatste wedstrijd van het voorbije seizoen was voor Daniel De Pauw (74) ook zijn laatste wedstrijd als délégué van de eerste ploeg. Hij blijft wel voor de terreinen van FC Kleit zorgen.
The post Daniel De Pauw zet stapje opzij bij FC Kleit appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »