Kanzi Louagie gaat voor Vranckx & De Nomaden-reportage naar Syrië: “Dit project is een eye-opener”

Op 26 maart viert Vranckx & De Nomaden de 100ste aflevering met een speciale avant-première in CinemaZED in Leuven. Het documentaire filmfestival Docville toont voor de gelegenheid drie reportages. De videoreportage ‘Opdrogend Land’ is van drie jonge makers, onder hen videograaf Kanzi Louagie. Zijn roots liggen in de Kattenstad.

Het Tweestromenland, gevormd door de rivieren Eufraat en Tigris dreigt op te drogen. Politieke belangen, langdurige conflicten en verspreiding van ziektes in de regio kunnen het waterbeheer verder compliceren. Nomaden Eugenie D’Hooghe, Kanzi Louagie en Simon Clément reisden naar het Koerdische autonome gebied in Noordoost-Syrië om de impact op lokale boeren te onderzoeken. Kanzi (25) is afkomstig uit Ieper. “Ik volgde mijn middelbaar in de Heilige Familie en ging daarna naar de Howest in Kortrijk voor de opleiding digital design en development. Vervolgens ging ik voor twee jaar naar de filmschool Narafi in Brussel. Intussen woon ik in Gent, werk ik als freelance videograaf en heb ik mijn eigen bedrijf Filmfort. Videografie zat er al van jongsaf aan in bij mij. Vroeger had ik een camcorder die ik overal mee naartoe nam en ik had ook een tijdje mijn eigen YouTube-kanaal.”

Tweede keer

Het was de tweede keer dat Kanzi deelnam aan een reportage voor Vranckx & De Nomaden. “De eerste keer ging ik mee naar Israël en de Palestijnse gebieden voor de reportage ‘De Zonen van Abraham’. Drie jonge vrienden, elk met een ander geloof, trokken toen naar daar om de complexiteit van de regio beter te begrijpen. Via Alexandro Yaramis, een van de drie vrienden, kwam ik in contact met Eugenie D’Hooghe voor een nieuw project. In het eerste project was ik niet de enige cameraman, nu was dat wel het geval. We reisden vorig jaar twee keer naar Syrië. Een keer in maart en een tweede keer in de zomer. Eerst vlogen we naar Irak en van daaruit zetten we onze weg verder met de wagen. In het Koerdische autonome gebied Rojava gingen we in gesprek met lokale boeren en de invloed van waterschaarste op hun landbouwactiviteiten”, zegt Kanzi.

“Vooraf had ik weinig kennis over dit thema, maar uiteindelijk heb ik veel bijgeleerd over deze politieke en economische kwestie.” Syrië kwam de voorbije jaren vaak in het nieuws door de oorlog, Kanzi voelde zich echter zelden onveilig. “We gingen ook naar Raqqa en kwamen in de buurt van slapende ISIS-cellen. Ze waarschuwden ons ’s nachts voor mensen op motors, maar dat viel heel goed mee.” Met zijn goed uitgeruste Sony-camera zorgde Kanzi voor zes uur aan beeldmateriaal. “Drie weken ter plaatse leverde heel wat footage op. Uiteindelijk moest dit herleid worden tot 25 minuten. Voor de montage zat Eugenie er steeds bij en er werd voortdurend overlegd en bijgestuurd. Het verschil tussen de eerste en de laatste versie is groot.”

Daarnaast kozen ze voor passende muziek. “Er zit veel typisch Koerdische muziek in. De muziek gaat vaak over emoties, maar is tegelijk dansbaar. Ook ondertitels plaatste ik erbij, dat was niet altijd even makkelijk.”

Avant-première

Dinsdag wordt de documentaire voor het eerst op het publiek losgelaten. “Het is de eerste keer dat iets van mezelf op groot scherm getoond zal worden. Dat is best spannend en ik ben benieuwd naar de reacties. Ik hoop dat Opdrogend Land deuren kan openen en er ook in de toekomst nog zulke projecten uit de bus vallen. Ik zit in een groep met reportagemakers en hou mijn ogen en oren open voor nieuwe projecten. Zowel voor mijn werk en voor mij als persoon zijn dergelijke projecten eye-openers”, aldus Kanzi, die zich stilaan opmaakt voor een druk evenementenseizoen. “Ik ben nog bezig met een documentaire over brugfiguren in een Gentse school en vermoedelijk komen er weer enkele mooie festivals op mijn pad. De voorbije jaren werkte ik onder meer voor Festival Dranouter.”

Opdrogend Land is in avant-première te zien op het Docville-festival in CinemaZED in Leuven op 26 maart. Deze reportage kwam tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos. Op zaterdag 6 april om 20.10 uur kan je dit ook bekijken op VRT CANVAS.

The post Kanzi Louagie gaat voor Vranckx & De Nomaden-reportage naar Syrië: “Dit project is een eye-opener” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal daklozen in Londen

Er leefden tussen maart 2023 en maart dit jaar bijna 12.000 daklozen in Londen. Dat blijkt uit de jongste telling van Homeless Link. Het gaat om een nieuw record. De vereniging roept de volgende regering op om actief in te grijpen. Het aantal daklozen ligt nu 19 procent hoger dan vorig jaar en zelfs 58 procent hoger dan tien jaar

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

Leven met een deadline: “Eindelijk is het tijd om die zomerse outfit uit de kast te halen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

Poperingse zomerschool zoekt lesgevers en animatoren: “Leerlingen met leerachterstand krijgen er hulp”

De Poperingse zomerschool zoekt lesgevers en animatoren. In augustus krijgen leerlingen met een leerachterstand er hulp bij taal en rekenen in het Lodewijk Makeblijdecollege. Animatoren krijgen een vrijwilligersvergoeding, lesgevers krijgen een contract bepaalde duur met een vergoeding per uur.
The post Poperingse zomerschool zoekt lesgevers en animatoren: “Leerlingen met leerachterstand krijgen er hulp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »