Eeuweling François Vanspranghe uit Ieper is overleden

In woonzorgcentrum Wieltjesgracht in Ieper is eeuweling François Vanspranghe (100) overleden. Hij was een tijdlang kasseilegger bij de technische dienst van de stad Ieper en baatte nadien samen met zijn vrouw Lucrèse Mulle ook nog café Stereophonie uit. In april vorig jaar vierde hij in het rusthuis zijn honderdste verjaardag.

Tot zijn zestiende ging François naar de school Roye in Ieper. Daarna ging hij werken in een fabriek in Brussel als leergast-draaier. Hij werkte er tot de mobilisatie en stopte er omdat het door de oorlog te gevaarlijk was. François werd geen soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat hij nog te jong was voor de dienst aan het vaderland.

In 1943 werd hij bijna opgepakt, maar kon vluchten. Tijdens de oorlog woonde hij samen met zijn echtgenote ondergedoken op verschillende plaatsen, zelfs een tijdje in Steenvoorde. Ze bleven in Frankrijk tot de tanks van de geallieerden kwamen. Het was het moment voor François en Lucrèse om terug te keren naar Ieper.

François en Lucrèse leerden elkaar kennen in zaal Lapire in Ieper. Tijdens de oorlog mocht er niet gedanst worden, maar muziek en cabaret mocht wel. Lucrèse zong er de liedjes die haar vader haar had geleerd. Beiden waren muzikaal begaafd. Omdat François toen gezocht werd, werd er haast gezet achter het huwelijk.

Onderduiken

Ze trouwden op 11 december 1943 in volle oorlog in de Sint-Pieterskerk en waren pas 20 en 17 jaar.

De moeder van François had voor een feestmaal gezorgd. Op het menu stond konijn. Omdat ze ondergedoken moesten blijven, verbleven ze bij tante Marie, dan bij Metje en later nog bij een andere tante. De moeder van François bracht het jonge koppel eten.

Na de oorlog zijn François en Lucrèse boven café Knokkaert bij de Menenpoort gaan wonen. François werkte toen als kasseilegger bij de stad Ieper en ging daarna nog werken bij een aantal privéfirma’s. Samen baatten ze maar liefst 17 jaar café Stereophonie uit. Begin de jaren ‘70 stopten ze. François ging toen bij Picanol werken tot aan zijn pensioen.

Eén zoon Ronny

Hij hield van tuinieren en onderhield zijn tuintje bij de Vestingen, waar hij groenten kweekte. Toen zijn vrouw in 2009 overleed, zorgde zoon Ronny voor zijn vader en woonden ze samen in de Paddepoelstraat. Ronny overleed in 2017. Omdat François door gezondheidsredenen niet langer alleen kon blijven wonen, nam hij zijn intrek in woonzorgcentrum Wieltjesgracht.

Er zijn vijf kleinkinderen en evenveel achterkleinkinderen.

Het afscheid gaat door op donderdag 21 maart om 10.30 uur in de aula van Uitvaartzorg Leo, Dikkebusseweg in Ieper.

The post Eeuweling François Vanspranghe uit Ieper is overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Belgisch leger klaar om Belgen te evacueren uit Libanon” – Israëlisch leger meldt dood van acht soldaten in Libanon

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn in de vroege uren van woensdag minstens vijf keer getroffen door Israëlische aanvallen, nadat Iran gisteravond 200 raketten heeft afgevuurd op Israël. Het is momenteel onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn bij de aanvallen. Het Israëlische leger is Libanon maandag binnengevallen voor een “beperkte grondoperatie”. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in het Midden-Oosten

Lees meer »

Minstens 40 miljoen euro steun per jaar voor “klimaatoplossing” die uitstoot van de landbouw omhoog duwt

Elk jaar verdienen Vlaamse serretelers tientallen miljoenen euro’s aan de elektriciteit die ze opwekken met hun verwarmingsinstallaties op aardgas. Die stroom werd ooit gezien als een klimaatoplossing. Maar de regeling blijkt het aardgasverbruik, en de uitstoot van de hele Vlaamse landbouw, net te doen stijgen. Ondertussen belandt de kostprijs op onze elektriciteitsfactuur.

Lees meer »

Harmonie K&V schenkt 500 euro aan MUG-heli

Een deel van de opbrengst van hun aprilconcert overhandigde het bestuur van harmonie Kunst & Vermaak Zedelgem (K&V) aan een spoedarts en piloot die mee levens redden met de provinciale MUG-heli. Die cheque van 500 euro is een van de talrijke broodnodige giften voor de organisatie die zich inzet voor dringende medische hulpverlening. “De harmonieleden
The post Harmonie K&V

Lees meer »

“Vraag het aan je vrienden”: was Elon Musk op de hoogte van seksueel misbruik 9-jarige door Sean ‘Diddy’ Combs?

Elon Musk reageert op zijn eigen socialemediaplatform X verbolgen op het nieuws dat rapper Sean ‘Diddy’ Combs een 9-jarige zou misbruikt hebben. “Hoeveel mensen uit de industrie wisten hiervan?” Maar een antwoord op zijn bericht haalt zijn verontwaardiging onderuit en insinueert dat Musk meer weet dan hij doet uitschijnen. “Vraag het aan je vrienden, ze zullen het wel weten”, schrijft

Lees meer »

Trots op ‘onze’ minister Melissa: Ouders en burgemeester Alain Top over hun toppolitica

Preus zijn ze, de Harelbekenaars. Melissa Depraetere is de eerste stadsgenote die het tot minister schopt en dat maakt flink wat los. Niet in het minst bij haar ouders en burgemeester Alain Top. “Ik heb haar talent destijds ontdekt”, zegt die laatste.
The post Trots op ‘onze’ minister Melissa: Ouders en burgemeester Alain Top over hun toppolitica appeared first

Lees meer »

Israël bombardeert belangrijke grensovergang tussen Libanon en Syrië – Totale oorlog volgens Biden “vermijdbaar”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

Youtuber Acid treft financiële regeling met ouders van ex-Reuzegommer over schadevergoeding

Youtuber Nathan Vandergunst, bekend als Acid, heeft een financiële regeling getroffen met de ouders van de ex-Reuzegommer die hem gedagvaard hadden. Nadat Acid in een video de identiteit van een ex-lid van de omstreden studentenclub bekend had gemaakt, werd het restaurant van de ouders van de man belaagd. Vandergunst werd in februari veroordeeld tot het betalen van een voorlopige schadevergoeding

Lees meer »

Schuilende Netanyahu, ontploffende tanks en AI-tenten: geweld in Midden-Oosten leidt online tot heel wat nepnieuws

Spectaculaire beelden doen het altijd goed op sociale media en in tijden van oorlog zijn die helaas genoeg voorhanden. Toch doen over het geweld in het Midden-Oosten ook heel wat beelden de ronde die niets met de recente gebeurtenissen te maken hebben. Een lopende Netanyahu, brand in een busstation, een tentenkamp en een raket die een tank vernietigt: allemaal spectaculair,

Lees meer »