Dossier Thermen: stadsbestuur stuurt kat naar debat, Dement start petitie tegen hoogbouw

Erfgoedvereniging Dement liet verschillende stemmen aan het woord over het Thermae Palace-dossier tijdens een pittig debat, waar de meerderheid in het stadsbestuur afwezig bleef. Er waren oproepen te horen voor meer creativiteit en kritiek op het voorgestelde plan. Vooruit wil meer Vlaamse steun. Dement lanceert ook een petitie tegen hoogbouw op de site: ‘Bluuf met je fikken van de Thermen’.

Voor het debat van Dement waren er een 150-tal aanwezigen. Guy Servaes (Dement) : “We willen het blijven onder de aandacht brengen, niettegenstaande de stad blijkbaar al beslissingen heeft genomen. Er moet gekeken worden naar andere mogelijkheden dan appartementen bouwen naast de Gaanderijen. We willen daarover debat. Het is een teken van zwakte dat de stad hier niet wil zijn. Als ze echt sterk achter hun dossier stonden, dan zouden ze dat hier komen verdedigen. We nodigden ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen en de familie Vanmoerkerke uit, maar geen van hen ging in op onze uitnodiging.”

Bouwen

In het debat werd vaak de rekening gemaakt van de familie Vanmoerkerke, uitbaters van het hotel. Zowel de exploitatie van het hotel als de bouw van appartementen werd becijferd. Dat het hele project 134 miljoen zou kosten, werd door verschillende panelleden betwijfeld. Jeroen Soete (Vooruit) pleitte voor meer inbreng van Vlaanderen : “Hun inbreng van 12 miljoen euro is peanuts tegen een geraamde investering van 94 miljoen euro Dat kan een stuk hoger. Het is geen onredelijke eis, want er gaat 26 miljoen naar Brugge voor een museumhal en Antwerpen vraagt 220 miljoen voor een fietsbrug. We moeten meer vastberaden op tafel kloppen.”

Soete zal de gemeenteraad maandag vragen om zo’n vraag voor bijkomende middelen goed te keuren. Oud-VRT-journalist, architect van opleiding en intussen Oostendenaar Gui Polspoel rekende dat er veel zal moeten gebouwd worden : “Dit hangt met haken en ogen aan elkaar. Er zijn veel vragen en die worden door de stad niet beantwoord. Ik geloof niet in het project, want een groot deel van het geld moet komen van de appartementen op de parking. Daar krijgen ze nooit toestemming voor. Ze moeten dit afblazen en met een wit blad beginnen.”

Soufflé

De plannen om Mu.ZEE te verhuizen naar het gebouw werden afgedaan als onrealistisch. Gui Polspoel : “Het hotel wordt rendabel mits het huurgeld van Mu.ZEE”. Jeroen Soete : “Er is een vernietigend advies voor de verhuis van Mu.ZEE. Bovendien gaan ze volgend jaar sluiten en doen ze voor 8 miljoen aan renovatiewerken. Om dan één jaar te openen en te verhuizen naar het Thermenhotel. Dat is niet realistisch.”

Een symbolische lege stoel beklemtoonde de afwezigheid van het stadsbestuur op het debat. © EFO

Advocaat Pieter Laleman : “Dit is in elkaar geflanst en men vergeet vooral dat het afpakken van het zicht impact heeft voor de Oostendenaar. Ik pleit ervoor om dit open te trekken. Ze moeten durven dromen en de hele site van de Koninklijke Villa tot de hippodroom betrekken.” Over het financiële plaatje zegt Laleman : “Het heet Reverse Engeneering. Men dacht vanuit het resultaat met zoveel mogelijk appartementen. Om tot die conclusie te komen moet je een groot project hebben. Een opgeblazen soufflé. Daarom ging de renovatie van 30 naar 40, 80 en nu 134 miljoen euro. En om dat te betalen moeten er appartementen komen. Ze bouwen een soufflé op en van zodra het bouwproject zal goedgekeurd zijn, mag die inzakken.”

Inspraak

Rode draad doorheen de avond was toch het betrekken van de burgers bij de beslissing. Georges Casteur, initiatiefnemer van de burgerlijst ‘Recht door Zee’, sprak niet veel, maar oogstte wel applaus: “Hoe is het zo ver kunnen komen? De stad, ook onder de socialisten, deed haar werk niet bij de opvolging van het dossier. Het is onze eigendom en een gezicht van de stad. Betrek een burgerinitiatief bij de besluitvorming.” Ook tussenkomsten van Rolf Quaghaebeur (kunstencentrum KAAP) om te dromen en eerst een visie te ontwikkelen voor de site, oogstten applaus. Uit het publiek kwamen oproepen voor meer ruimtelijke visie (van professor Georges Allaert) en om het geldende BPA 114bis uit 1997 toe te passen.

Stad stuurt kat

De meerderheidspartijen lieten weten waarom ze niet aanwezig waren op het debat. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) : “We organiseerden eind januari een infoavond voor alle Oostendenaars en gingen nadien ook in debat. Er wordt volop aan het dossier gewerkt en er zijn geen nieuwe elementen te bespreken. We organiseren met Trots Op Oostende nog verschillende luistersessies, waar ruimte is voor dialoog. We staan nu voor de campagne voor de nationale verkiezingen. Er zal na 9 juni voldoende ruimte zijn om in debat te gaan over lokale thema’s.” Ook Charlotte Verkeyn (N-VA) reageerde in dezelfde zin : “We zullen als partij over belangrijke thema’s ons verkiezingsprogramma opstellen.”

Schepen Björn Anseeuw ( N-VA) reageerde schriftelijk op een reeks vragen van Dement, maar veel duidelijkheid kwam er niet: “De financiële zaken maken deel uit van het businessplan dat niet openbaar is, omdat die zaken deel uitmaken van de op te richten vennootschap. Ook de aandeelhoudersovereenkomst is niet openbaar.”

Bluuf me je fikken van de Thermen

Dement smeedt het ijzer terwijl het heet is. “Er was al een eerdere petitie. Wij starten nu een petitie online en op papier waarbij we de start vragen van de restauratie, het verbieden van hoogbouw en het maken van studies en een kostenberekeningen waar ook de burgers bij betrokken worden”, zei Guy Servaes van Dement. En omdat slogans met ‘Bluuf me je fikken van…’ het goed doen in Oostende, werd ook een affichecampagne gestart.

Foto : De lege stoel op het podium was voor het stadsbestuur.

Foto : Guy Servaes met de nieuwe affiche.

The post Dossier Thermen: stadsbestuur stuurt kat naar debat, Dement start petitie tegen hoogbouw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brussels drugsnetwerk met banden in Marseille opgerold

Na meer dan tien huiszoekingen in België en Frankrijk zijn twaalf grote jongens van de Brusselse en Marseillaanse drugswereld aangehouden. De arrestaties volgen op maanden drugsgeweld in de hoofdstad. “De organisatie wilde de Brusselse drugsmarkt in handen krijgen.”

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Arrestatiebevel tegen Sjojgoe en Gerasimov: vertrouwelingen van Poetin zijn architecten van Oekraïne-oorlog

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft opnieuw arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Russische kopstukken. Het gaat om de Russische oud-minister van Defensie Sergej Sjojgoe en Valeri Gerasimov, de stafchef van het Russische leger. Zij worden verdacht van het leiden van aanvallen op burgerdoelen en burgers in Oekraïne. Dat is een oorlogsmisdaad.

Lees meer »

Goesting in de zomer op Kasteelpark De Lovie: “Ons zomerterras is een voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen”

Het zomerterras op het kasteelpark De Lovie wordt opnieuw uitgebaat door Goeste, restaurant & ijssalon Poperinge, in samenwerking met personen ondersteund door De Lovie vzw. “Het is een prachtig voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen. Je wordt verwend met lokaal en huisgemaakt lekkers.” Op zondag 30 juni is er van 11 tot 18 uur Goesting in de Zomer op het Kasteelpark

Lees meer »

GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen

GO!-basisschool Stene aan de Steensedijk sloot het schooljaar sportief af met Olympische Spelen voor alle leerlingen en het uitwuiven van meester Bernard Jonckheere, die op welverdiend pensioen gaat.
The post GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw in bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »

De must-reads van het weekend

04:04 De Tour is een van de meest extreme sportevenementen ter wereld. In het postdopingtijdperk grijpen ploegen naar voeding om de performance van hun renners te boosten. Hoe werkt dat?

Lees meer »

Meeste bosbranden in twintig jaar in Amazonewoud tijdens eerste zes maanden van 2024

Brazilië heeft in de eerste helft van het jaar 13.489 branden geteld in het Amazonewoud. Het gaat om het hoogste cijfer in twintig jaar. Dat blijkt maandag uit gegevens van satellietbeelden. Het aantal branden in de eerste jaarhelft ligt 61 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (8.344). Experten wijzen naar onder meer de droogte, die historische proporties aanneemt.

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »