“De film mag je echt lezen als een poging om iedereen wakker te schudden”: Thibaud Dooms (22) is de grote revelatie in Skunk

Er is heel wat te doen rond de film Skunk van regisseur Koen Mortier, een verfilming van het gelijknamige boek van Heulenaar Geert Taghon. De productie is bij momenten zeer hard en kaart onder andere de budgettekorten in de jeugdhulp aan. We volgen in Skunk Liam, een jongen die een destructieve jeugd heeft gekend en in een jeugdinstelling terechtkomt. De rol wordt vertolkt door niemand minder dan Thibaud Dooms, afkomstig uit Stasegem.

‘Skunk’ is de verfilming van het boek van Geert Taghon uit Heule, gebaseerd op waargebeurde feiten over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. Geert was 15 jaar werkzaam in De Korbeel in Kortrijk, en werkte 10 jaar als coördinator in De Patio, forensische jeugdpsychiatrie. Vandaag is hij voltijds docent aan de Hogeschool Vives.

“Elke jongere heeft recht op zijn verhaal”, aldus Taghon. “Vandaar mijn overtuiging dat het verfilmen van dit boek ook een stuk recht geeft aan al deze jongeren hun verhalen. Maar ik vreesde dat niemand dit zou durven verfilmen. Als ik er ooit aan dacht om het toch te proberen, dan dacht ik dat er maar één iemand was die het zou doen, en dat was Koen Mortier.”

Drugs en geweld

En het geloof van Taghon in Koen Mortier was terecht. Hij gaf er opnieuw z’n eigen draai aan en balde de vijf verschillende jongeren waarover Taghon in zijn boek schreef tot één verhaal, dat van het personage Liam. Die moeilijke rol wordt vertolkt door nog een ander streekproduct, Thibaud Dooms (22) uit Stasegem. “Ik vond het een gigantische opgave om Liam te spelen”, opent Dooms. “Ik had nog nooit een hoofdrol op mij genomen en de rol staat ook heel ver weg van mijn gewone leven.”

Het leven van Liam is dan ook hard. Hij groeit op in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Zijn destructieve thuis wordt al snel ingeruild voor een jeugdinstelling die haar eigen regels en misbruiken heeft. “De rol was trouwens ook belangrijk omdat ik me verantwoordelijk voelde tegenover de volledige groep die we met de film proberen te vertegenwoordigen”, gaat de acteur verder.

“De film mag je echt lezen als een poging om iedereen wakker te schudden: er zijn veel problemen in de jeugdhulp. Het is de bedoeling dat iedereen de film ziet en erover praat met anderen. Vanuit de politiek kan er iets veranderen, maar de mentaliteitswijziging kan er ook gewoon vanuit de maatschappij komen. We moeten dergelijke problemen bij elkaar herkennen en er eerder op spreken, want wat je in Skunk ziet, gebeurt in het echt ook.”

“Er hangt momenteel wel al een en ander in de lucht voor in de toekomst, maar er is nog niets concreet.”

Dooms ontpopte zich als Liam tot dé revelatie van Skunk. Hij werd door zijn rol zelfs verkozen tot een van de Shooting Stars op het Internationaal Filmfestival van Berlijn in februari. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder andere Daniel Craig, Rachel Weisz en Carey Mulligan. Waar eindigt dit? Dooms wil het eigenlijk niet weten. “Ik wil nog niet te veel gaan nadenken over wat er allemaal komt. Koen (Mortier, red.) heeft me met deze rol echt uit mijn comfortzone weten te trekken. Ik kan niet wachten om te tonen wat ik nog meer in mijn mars heb zitten.”

“Er hangt momenteel wel al een en ander in de lucht voor in de toekomst, maar er is nog niets concreet. Ik sta er zeker ook voor open om in het Engels te acteren. Weet je, het zal zichzelf wel allemaal uitwijzen.” De volledige cast bleek tijdens de opnames dezelfde mindset te hebben: “Tijdens de film waren we er met de cast eigenlijk ook totaal niet mee bezig of de film een succes zou zijn of niet. Ik weet wel nog dat ik het script binnenkreeg en dacht: better get ready. Deze rol krijgen was echt het grootste cadeau dat ik kon krijgen, samen met zo’n ploeg vol megagoeie acteurs!”

Arte del Sueño

Waar het verhaal eindigt, weten we inderdaad nog niet, maar waar het ooit allemaal begon, ligt voor eeuwig vast: bij vzw Arte del Sueño uit Harelbeke. “Mijn ouders namen me mee naar de musicalgroep toen ik nog heel jong was en ik zei meteen dat ik mee wou doen. Later ging ik woordkunst en drama aan het Leuvense Lemmensinstituut studeren, gevolgd door een opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans.”

Dooms studeerde er af met de klas van 2023. Hij won er de Top Naeff Prijs voor veelbelovend afgestudeerd talent. Er zijn dus redenen genoeg om Dooms nu de lucht in te katapulteren, maar misschien is het nog het verstandigst om zijn devies zelf ter harte te nemen. Het zal zichzelf inderdaad wel allemaal uitwijzen.

The post “De film mag je echt lezen als een poging om iedereen wakker te schudden”: Thibaud Dooms (22) is de grote revelatie in Skunk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Soudal Quick-Step is één van de opties”: afscheidnemend bondscoach Vanthourenhout over zijn toekomstplannen

Waar ligt de toekomst van Sven Vanthourenhout (43)? Nu hij afscheid genomen heeft van de nationale ploeg, wil de ex-bondscoach de komende dagen en weken verder gesprekken voeren met geïnteresseerde teams. Een nieuwe samenwerking met Remco Evenepoel of een overstap naar de ploeg van kersvers wereldkampioen Tadej Pogacar zijn alvast opties, zo zegt hij aan VTM NIEUWS.

Lees meer »

Oppositieraadslid Dominique Gillet-Wolter Hofmans zegt Koksijdse politiek vaarwel

Ze heeft er lang over nagedacht, maar uiteindelijk heeft Dominique Gillet-Wolter Hofmans (70) definitief de knoop doorgehakt: na zes jaar politiek engagement heeft ze beslist om zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober.
The post Oppositieraadslid Dominique Gillet-Wolter Hofmans zegt Koksijdse politiek vaarwel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Japanse luchthaven schrapt alle vluchten nadat bom uit Tweede Wereldoorlog die onder het tarmac begraven ligt plots ontploft

Geallieerden dropten tijdens de Tweede Wereldoorlog bommen op een militaire luchthaven in het Japanse Miyazaki, waar onder meer kamikazevluchten opstegen om zelfmoordmissies uit te voeren. Een van de bommen ontplofte niet en lag zo’n tachtig jaar begraven bij de Miyazaki Airport, die nu dienstdoet als burgerluchthaven. Tot de bom woensdag plots explodeerde en een grote krater achterliet in het tarmac.

Lees meer »

Sint-Jorisgilde overhandigt medailles voor kampioenen binnenschieting

In de lokalen van de schuttersgilde Sint-Joris – officieel de Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde Sint-Joris Stalen Boog Brugge – in de Stijn Streuvelstraat 59, vond een medaille-uitreiking plaats. Het ging meer bepaald om een viering van de kampioenen van de schietingen in het binnenseizoen. De eerste plaats of het goud is voor Dany Callant, het
The post Sint-Jorisgilde overhandigt

Lees meer »

Dodental door orkaan Helene loopt op naar 162

In het zuidoosten van de Verenigde Staten kampen inwoners nog steeds met de gevolgen van de dodelijke tropische storm Helene. Uit de jongste balans van tv-zenders CNN en NBC blijkt dat het noodweer zeker aan 162 inwoners het leven heeft gekost. De storm, die als orkaan van de op een na hoogste categorie donderdagavond aan land ging in de staat

Lees meer »

Zes arrestaties na aanslag met kalasjnikovs op Khaled (31), die vermoedelijk zelfs niet het juiste doelwit was

In verband met de schietpartij op 14 september 2023 in de Wayezstraat in Anderlecht, waarbij de 31-jarige Khaled om het leven kwam, werden deze week in totaal zes verdachten gearresteerd. Twee van hen werden in België opgepakt, terwijl vier anderen in Frankrijk werden gearresteerd. Dat heeft het Brussels parket bevestigd. Die stelt dat de daders vermoedelijk het verkeerde slachtoffer doodschoten

Lees meer »

Acid treft financiële regeling met ouders ex-Reuzegommer en ontloopt zo publiek proces over schadevergoeding

Nathan Vandergunst, ook bekend als Acid op Youtube, heeft een financiële regeling getroffen met de ouders van de ex-Reuzegommer, die hem voor de rechter hadden gedaagd. Zo ontloopt hij een publiek proces over de schadevergoeding die hij aan die mensen moet betalen. Hoeveel Acid precies aan de ouders van de ex-Reuzegommer geeft als schadevergoeding, willen beide partijen niet zeggen.

Lees meer »

Nieuw multisportterrein geopend in Aarsele

Op een deel van de parking van het parochiaal centrum in Aarsele is donderdag een nieuw multisportterrein geopend. Het werd aangelegd op vraag van de inwoners, de lokale verenigingen en de stedelijke sportraad.
The post Nieuw multisportterrein geopend in Aarsele appeared first on KW.be.

Lees meer »

Evenepoel en Pogacar houden zich (voorlopig?) koest, zorgt regen straks voor gevaarlijke finale?

Voor het eerst in zijn rijke geschiedenis start de Ronde van Emilia (ProSeries) vandaag in Vignola. Het parcours is zwaar en veeleisend: 215,8 kilometer, circa 3.300 hoogtemeters. Remco Evenepoel verschijnt aan de start. Zijn tactiek: “Slim koersen en niet te kwistig omspringen met mijn energie.” Ook wereldkampioen Tadej Pogacar – met uiteraard aangepaste fiets – en Primoz Roglic rijden mee.

Lees meer »

Duizenden badeendjes racen op het kanaal tijdens stadsevent van Rotary Izegem: “Steun goede doel en maak kans op een droomreis”

Izegem is in de ban van de Duck Race. Op zaterdag 12 oktober worden duizenden eendjes in het kanaal Roeselare-Leie gedropt. Die gaan samen de strijd aan om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Een mooie prijzenpot ligt te wachten op de ‘eigenaars’ van het de eerste eendjes. Maar het moet bovenal ook een verbindend stadsevent worden.
The

Lees meer »

Herinrichting natuurgebied Elerweerd in Dilsen-Stokkem komt in stroomversnelling

In Dilsen-Stokken zijn de werken voor de herinrichting van het toekomstig natuurgebied Elerweerd volop aan de gang. Dat natuurgebied van 170 hectare moet er in de toekomst voor zorgen dat de Maas meer ruimte krijgt. Zo wordt het overstromingsgevaar beperkt. Op dit moment is een gespecialiseerd bedrijf bezig met het verplaatsen van vulzand om het natuurgebied verder op te vullen.

Lees meer »