Uitbater Hotel Vivaldi deelt frustraties nadat politie niet mag ingrijpen bij drugsincident: “Het gevoel dat ik in de kou bleef staan”

Hotel Vivaldi, een budgethotel gelegen aan het Koning Leopold III Plein in Blankenberge, was zondag uitzonderlijk gesloten naar aanleiding van een drugsincident daags voordien. Een stel jonge gasten werd toen door de uitbater buitengezet omwille van ‘een storende geur van verdovende middelen en een vermoeden van dealen’. De uitbater deelde achteraf op Facebook zijn frustraties omdat de politie hun kamer niet wilde betreden. “Wij zijn in dat geval gebonden aan de wetgevingen met betrekking tot huiszoekingen, en mochten die hotelkamer dus niet zomaar betreden”, reageert Jan Maertens van de lokale politie.

De hoteluitbater doet op Facebook anoniem zijn verhaal. “Er is zaterdagmiddag een tussenkomst geweest van de politie, maar na het fouilleren kon zij niets vinden en zat hun taak erop. De sleutel van de kamer werd door ons aangeboden, omdat we een sterk vermoeden hadden dat daar toch wat te vinden zou zijn. Maar deze werd niet in ontvangst genomen. Wij begrijpen dat de politie gebonden is aan procedures, maar als burger blijf je dan toch achter met het gevoel dat je in de kou blijft staan.”

Er was volgens de uitbater ook sprake van agressief gedrag. “Die jongeren hebben na de tussenkomst van de politie nog wat vrienden opgetrommeld die hier even later met motorhelmen op de ramen aan het bonken waren. Ik heb dan ter beveiliging van de andere hotelgasten meteen het hotel afgesloten. De ochtend nadien zijn ze nog teruggekeerd, want ze waren zogezegd iets vergeten op de kamer. Ik heb dan opnieuw naar de politie gebeld maar toen die hier aankwamen, waren ze helaas al gaan lopen”, klinkt het.

Gebonden aan de wetgevingen

“De uitbater heeft ons zaterdag inderdaad opgebeld met het vermoeden dat er verdovende middelen gebruikt en verhandeld werden in het hotel”, zegt woordvoerder Jan Maertens. Hij bevestigt ook dat de uitbater toestemming gaf om de kamer te betreden. “Maar wij zijn daar gebonden aan de vigerende wetgevingen, waarbij we de verdachte ofwel op heterdaad dienen te betrappen, een toestemming nodig hebben van de gasten ofwel eerst een mandaat nodig hebben van de onderzoeksrechter. De fouilles waren negatief, harde bewijzen dat er in dat hotel werd gedeald, waren er niet. En dus konden we op dat moment de kamer ook niet zomaar doorzoeken”, klinkt het.

De hoteluitbater doorzocht dan na het uitchecken van de jongeren zelf de kamer en vond daar een grote hoeveelheid cannabis, samen met een precisieweegschaal verpakt in een plastic zak die verstopt zat in de kroonlijst onder het raam. De politie houdt het op ‘verdovende middelen’. “In het kader van het onderzoek kan ik daar momenteel niet veel meer over kwijt, maar de hoeveelheid was ook iets minder dan wat de uitbater schrijft. Wellicht heeft hij de plastic zakjes meegewogen”, zegt Jan Maertens. Volgens hem ging het alsnog om meer dan vijftig gram. Het was uiteindelijk de uitbater zelf, die met die vangst naar de politie stapte.

Frustratie

“Als burger heb je dan het gevoel in de kou te blijven staan en blijf je achter met frustraties omdat er – naar mijn gevoel – niet doortastend genoeg werd opgetreden”, schrijft hij op Facebook.

“Wij begrijpen die frustratie zeker ook wel”, reageert Jan Maertens nog. “Alleen zijn wij nu eenmaal gebonden aan wettelijke kaders. De frustratie van die man zou wellicht nog veel groter zijn als de daders later vrijuit zouden gaan doordat wij een procedurefout maakten. Nu is er op basis van die hoeveelheid verdovende middelen wel een proces-verbaal opgemaakt en twee verdachten zullen nog op het politiebureau uitgenodigd worden om een verklaring af te leggen. Die verhoren met het proces-verbaal worden dan overgemaakt aan het parket, dat op zijn beurt zal beslissen hoe het verder gaat”, klinkt het. Nog volgens Maertens gaat het om twee jonge Blankenbergenaars van 18 en 19 jaar.

“Normaal gezien hadden wij op zaterdagavond nog een dansavond gepland in onze brasserie, maar we hebben de dj afgebeld en zijn dichtgebleven uit schrik voor represailles van die jonge gasten. Nogmaals, wij hebben respect voor de politie maar vragen ons wel af of er nog altijd sprake kon zijn van huisvredebreuk nadat wij hen eigenlijk zelf al hadden buitengezet? Ze hadden de sleutel van hun hotelkamer ook vrijwillig afgegeven toen ik daarop aandrong. Dit is jammer want wij doen er alles aan om hier een veilige en drugsvrije uitgaansomgeving te creëren”, klinkt het.

The post Uitbater Hotel Vivaldi deelt frustraties nadat politie niet mag ingrijpen bij drugsincident: “Het gevoel dat ik in de kou bleef staan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging eindelijk open voor verkeer

Op vrijdag 5 juli werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik.
The post Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging

Lees meer »

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak met aardappelmes

Nadat ze slaag had gekregen met een afstandsbediening ging C.L. haar partner te lijf met een aardappelmes. De 46-jarige Brugse stak de man vier keer, onder meer in de buik. Dat levert haar nu drie jaar voorwaardelijke celstraf op. Het slachtoffer zelf kreeg een jaar voorwaardelijk voor jarenlang partnergeweld.
The post Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak

Lees meer »