Leerlingen MMI denken na over eten door Picknick Plein Public

De Noord-Zuidraad van Kortemark heeft voor de leerlingen van het MMI in OC De Kouter een eerste keer Picknick Plein Public georganiseerd. Het event, dat door Broederlijk Delen is bedacht, volgt het principe van V.L.E.E.S.min.

“V.L.E.E.S.min staat voor ‘minder vlees en vis, lokale, eerlijke en ecologische voeding, seizoensgebonden voeding en minder afval’”, aldus Joke Bekaert van Broederlijk Delen. “Deze picknick kadert ook binnen Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 12, over verantwoorde consumptie en productie. Een op negen mensen van de wereldbevolking is ondervoed, terwijl er globaal twee miljard mensen lijden aan obesitas of overgewicht. De belangrijkste oorzaak is de manier waarop ons voedsel geproduceerd en verhandeld wordt, én de ongelijke toegang tot voedsel. Op deze manier maken leerlingen en leerkrachten kennis met hoe onze manier van eten een invloed heeft, op weg naar een duurzame en rechtvaardige wereld. Als we sámen bewuste keuzes maken voor rechtvaardigheid, werkt dat aanstekelijk. Dat is dan ook de slogan van de campagne van Broederlijk Delen dit jaar: ‘Samen voor rechtvaardigheid werkt aanstekelijk’.”

Sensibiliseren

“MMI-leerkracht Lies Matton maakte haar collega’s en leerlingen warm om mee te doen aan dit initiatief. De Noord-Zuidverenigingen in Kortemark werkten mee. Met seizoensgroentesoep, lokale kaas, fruit van de lokale fruitkweker, een Oxfamsapje en zo weinig mogelijk afval lieten we de leerlingen het V. L. E. E. S. min-principe ervaren. Jonah en zijn collega van De Schaduw zorgden voor animatie en elke klas maakte kans op het winnen van een taart, als ze de quizvragen correct invulden. De leerlingen konden ook individueel deelnemen aan de quiz, waarin een vraag gesteld werd over alle Kortemarkse Noord-Zuidverenigingen. De winnaar krijgt een pakket met fairtradeproducten. Het was dus geen gewone picknick, voor de meer dan 150 aanwezigen, en het smaakte duidelijk naar meer”, besluit Joke. (Jeffrey Dael)

The post Leerlingen MMI denken na over eten door Picknick Plein Public is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Zaak tegen Sven Pichal op 9 juli ingeleid voor de rechtbank

De zaak tegen ex-radiopresentator Sven Pichal over beelden van seksueel kindermisbruik zal op dinsdag 9 juli van start gaan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Die dag vindt er een inleidende zitting plaats, waar in samenspraak met alle partijen een datum wordt geprikt voor de behandeling van het dossier. Pichal wordt vervolgd voor het bezit en de verspreiding van beelden

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit

Eind juni is uiteraard het moment waarop scholen hun laatstejaarsleerlingen uitzwaaien, maar evenzeer doen ze dat ook geregeld met leerkrachten. Zo zwaait wiskundeleerkracht Filip Vandaele af op Campus de Reynaert in Tielt na 15 jaar trouwe dienst, om te genieten van een welverdiend pensioen.
The post Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beleeftafel maakt toeristisch onthaal in Zonnebeke interactief

Sinds kort verwelkomt de gemeente Zonnebeke de toeristen in het toeristisch onthaal op een interactieve manier. Het nieuwe toeristisch onthaal situeert zich in het kasteeldomein. Vier zuilen en een kaarttafel duiden er de vier kernthema’s aan.
The post Beleeftafel maakt toeristisch onthaal in Zonnebeke interactief appeared first on KW.be.

Lees meer »