Klaas Verplancke mag cover van kunstmagazine The New Yorker tekenen

Een tekening van de West-Vlaamse illustrator Klaas Verplancke zal op de cover van het gerenommeerde magazine The New Yorker prijken. Hij is de derde kunstenaar uit onze provincie, die deze eer krijgt, na Benoit van Innis en Ever Meulen.

Op 25 maart zal de voorpagina van het Amerikaanse kunsttijdschrift The New Yorker bestaan uit een tekening van Klaas Verplancke (59). Deze illustrator is een echte West-Vlaming: geboren in Wevelgem, opgegroeid in Kortrijk en het merendeel van zijn professionele carrière doorgebracht in Brugge. Hij is inmiddels wel uitgeweken naar Antwerpen.

Hoogst bereikbare

Eerder al prijkten tekeningen van Bruggeling Benoit van Innis en de uit Kuurne afkomstige Eddy Vermeulen alias Ever Meulen op de cover van The New Yorker. Klaas Verplancke noemt het een grote eer: “Dit is voor een illustrator het hoogst bereikbare. The New Yorker is een magazine dat al 99 jaar bestaat. Het verschijnt wekelijks, met telkens een cover van een gerenommeerd tekenaar.”

“Via via was ik jaren geleden in contact gekomen met de art director van The New Yorker, die mij uitnodigde om ideetjes op te sturen. Twee jaar lang heb ik meer dan 200 schetsen opgestuurd, telkens geënt op een thema, zoals Moederdag, Terug naar School, de Zomer…”

Tien jaar later

“Zonder succes. Mijn tekeningen werden nooit geselecteerd. In 2014 ben ik ermee opgehouden. Maar zondag jongstleden kreeg ik een e-mailtje van die art director, ze had een oude schets van mij gespaard en gaf mij 24 uren om die oude tekening af te werken. Tien jaar later, mijn stijl was ondertussen al wat geëvolueerd! Je moet wat geduld hebben in het leven…”

“Ik had een tekening gemaakt over mensen in de metro in New York. Met onder meer een dame die een mantel aan had die geleek op een kruiswoordraadsel, met witte en zwarte vierkantjes. Omdat The New Yorker op 25 maart een editie maakt rond het thema puzzels en kruiswoordraadsels, wilde het magazine mijn tekening voor de voorpagina gebruiken. ‘t Was een race tegen de tijd, ik heb tegelijkertijd en geanimeerde versie gemaakt, waarin een man het kruiswoordraadsel op de mantel probeert in te vullen”, aldus Klaas Verplancke.

The New York Times

De cover in The New Yorker is voor de West-Vlaamse illustrator een bekroning voor zijn ‘Amerikaanse inspanningen’. Want hij richt zich al een aantal jaren op de Verenigde Staten: hij ondernam al enkele reizen, die tekeningen voor de New York Timles en The Wall Street Journal opleverden. In ons land maakt hij tegenwoordig illustraties voor De Tijd en voor Knack Magazine.

Wat zijn de plannen? Klaas Verplancke, die ook les geeft aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, stelt: “Ik word 60 en bereid een nieuw prentenboek met eigen teksten voor dat in september moet uitkomen.”

The post Klaas Verplancke mag cover van kunstmagazine The New Yorker tekenen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

‘Gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet: hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

KIJK. “Mensen vlogen uit hun stoelen”: passagiers getuigen na noodlanding in Brazilië

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Nabestaanden boos na stopzetten onderzoek Bende van Nijvel: “Mij maak je niet wijs dat ze na al die jaren niets gevonden hebben”

Verschillende nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel voelen zich in de steek gelaten nu het onderzoek officieel wordt afgesloten. Ze weigeren te geloven dat alles in het werk is gesteld om de daders te vinden. “Er zijn dingen doodgezwegen die het daglicht niet mochten zien”, zegt Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de aanslag op de Delhaize

Lees meer »