Ingrid Verhelst, Krak van Kortrijk en deelneemster ‘Restaurant Misverstand’ kiest voor euthanasie

Ingrid Verhelst (64) uit Kortrijk probeerde de laatste jaren nog alles mee te pikken ondanks haar jongdementie, van indoorskydiven tot meewerken aan het tv-programma ‘Restaurant Misverstand’. Dit jaar werd ze zelfs nog benoemd tot Krak van Kortrijk. Nu besluit Ingrid om een punt achter haar verhaal te zetten, haar keuze voor euthanasie ligt vast. Dat vertelt ze in Dag Allemaal.

Ingrid Verhelst (64) heeft haar keuze gemaakt om later deze week zelf een punt achter haar leven te zetten met euthanasie. Acht jaar geleden kreeg Ingrid te horen dat ze jongdementie heeft en een jaar later verloor ze haar man aan slokdarmkanker.

Levensgenieter

De afgelopen jaren waren voor Ingrid zeker niet gemakkelijk, maar ze probeerde alles uit het leven te halen. “Geniet van het leven, dat is altijd mijn motto geweest”, vertelt ze in Dag Allemaal. Vorig jaar zat Ingrid nog midden in de opnames van het derde seizoen van ‘Restaurant Misverstand’, dat nu uitgezonden wordt. Samen met 7 andere personen met jongdementie, Dieter Coppens en chef Seppe Nobels runt ze een horecazaak aan de kust.

“Ik ben blij dat ik het thema van jongdementie mee bespreekbaar heb gemaakt”

“Ik ben blij dat ik het thema van jongdementie mee bespreekbaar heb gemaakt’, glundert ze. Door haar positieve ingesteldheid werd Ingrid bovendien ambassadeur van Het Ventiel. Die vzw organiseert activiteiten voor personen met jongdementie en zoekt buddy’s die hen bijstaan.

Euthanasie

Haar keuze voor euthanasie stond al even vast. In 2018 stelde ze al een wilsverklaring op. Maar die telt niet bij vergevorderde dementie. Daarom dat ze nu al de keuze maakte. “Het is te vroeg, maar ik wil het niet blijven uitstellen tot het niet meer mag of kan. Ik heb een datum en ik blijf er bij. Als ik langer wacht, heb ik misschien mijn lot niet meer in eigen handen.”

En dat omdat de wetgeving over euthanasie zo streng is. “Je kan alleen euthanasie krijgen als je wilsbekwaam en bij bewustzijn bent en je je in een medische uitzichtloze situatie bevindt, ondraaglijk lijdt onder de ziekte en de vraag om euthanasie meermaals stelt”, zegt Freya Van den Bossche (48) van Vooruit. “Je kan euthanasie vastleggen in een wilsverklaring voor als je in een onomkeerbare coma terecht komt, maar dat geldt niet voor vergevorderde dementie of een hersenletsel door een verkeersongeluk.”

“Je kan euthanasie vastleggen in een wilsverklaring, maar dat geldt niet voor vergevorderde dementie en dat willen we aanpakken”

“En Ingrid is zeker niet alleen”, gaat Van den Bossche verder. “Er zijn mensen met dementie die iedere week naar de dokter gaan om er nog een week bij te krijgen. Ze hebben constant stress dat ze hun recht op euthanasie zullen missen en dat gebeurt ook in bepaalde gevallen. Wij kunnen die onzekerheid weggeven en zorgen voor het recht om zelf te kiezen. Wij willen wel een mogelijkheid voorzien in de wet om dat recht op euthanasie vooraf vast te leggen. Een menswaardige wetgeving, meer vragen we niet.”

Moeilijk afscheid

Nu is het eindelijk definitief “In 2024 neem ik afscheid van het prachtige leven”, vertelde ze in januari nog bij de Krant van West-Vlaanderen. “Sinds de bevestiging van mijn euthanasie kan ik weer van elke dag genieten met volle teugen. Ik heb altijd een druk op mijn hoofd en dat is sinds kort verergerd. Het neemt veel levenskwaliteit van me af. Uit liefde voor mijn kinderen kies ik ervoor om de ziekte niet verder te laten komen. Ik weet dat het voor hen moeilijk is, omdat ze nog zo jong zijn en zeker met de kleinkindjes, maar ik wil op een mooie manier afscheid nemen.”

“Uit liefde voor mijn kinderen kies ik ervoor om de ziekte niet verder te laten komen”

Begin februari trok Ingrid nog met vriendinnen op reis naar Portugal. Ze hield ook al een feestje om iedereen te bedanken die haar gesteund heeft in de voorbije zeven jaren. “Wees niet verdrietig en laat mijn afscheid een feest worden, een viering van het leven aan de begin van de lente”, besluit Ingrid.

The post Ingrid Verhelst, Krak van Kortrijk en deelneemster ‘Restaurant Misverstand’ kiest voor euthanasie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

Finland start (beperkte) vaccinatie tegen vogelgriep

Finland start met een beperkte vaccinatiecampagne tegen vogelgriep. Dat heeft het Finse Instituut voor Volksgezondheid en Welzijn aangekondigd. De vaccins zijn bedoeld voor personen die een hoger risico lopen. Volgens persbureau Reuters wordt Finland het eerste land dat dergelijke vaccins aan mensen zal toedienen.

Lees meer »

Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Na net geen 50 jaar nam Lieven Vervenne ontslag uit het bestuur van het Davidsfonds Wevelgem. Afgelopen maandag werd hij uitgebreid bedankt voor wat hij op cultureel vlak heeft verwezenlijkt. Lieven zelf, die keek vooruit. Naar een volgende activiteit waarvoor hij de contacten aan het leggen was.
The post Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Lees meer »

“Stop alsjeblieft nooit met voetballen”: journalist brengt opvallend eerbetoon aan Modric, die in tranen achterbleef na emotionele rollercoaster

Hebben we Luka Modric (38) voor het laatst in actie gezien op een groot toernooi? De Kroatische kapitein ging tegen Italië in één minuut van de hel naar de hemel. En in minuut 98 abrupt weer terug. Modric bleef na die emotionele rollercoaster in tranen achter. Iederéén voelde mee met hem, en een Italiaanse journalist in het bijzonder. De man

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »