Emily (45) schrijft gedichtenbundel die helpt verwerken bij het afscheid nemen: “Zelf verschillende vormen van afscheid meegemaakt”

Emily Vandemaele geeft al meer dan twintig jaar les en schrijft al haar hele leven. Op vrijdag 9 februari verscheen haar debuutbundel: Loslaten. Daarmee snijdt ze een maatschappelijk thema aan. “Het boek biedt een arm om de schouder bij de verwerking van een verlies”, zegt Emily.

Emily werkt momenteel als onderwijzer bij Koninklijk Werk IBIS. Daarnaast schrijft ze al een leven lang, meestal voor zichzelf: om dingen aan te duiden, om dingen los te laten en om te verwerken. Ze is naast leerkracht ook moeder van vier kinderen. “En die nemen uiteraard een pak energie. Schrijven geeft me rust en voldoening”, zegt ze daarover.

Net als iedereen, kwam ook Emily al in aanraking met een plots verlies van een dierbare. “Op mijn zestiende ben ik mijn grootvader verloren en dat heeft een grote impact gehad”, vertelt de vrouw. “Maat wat ook een indruk na laat is het verlies van oud-leerlingen die ooit in mijn klas zaten. Verdriet, afscheid en liefde horen nu eenmaal bij het leven. Afscheid moeten nemen van iemand die je graag ziet doet uiteraard pijn. Mensen voelen die pijn op verschillende manieren. Verwerken, groeien en loslaten is moeilijk, maar het is helend. Voor mij helpt schrijven bijvoorbeeld bij de verwerking.”

En dus wou Emily ook anderen helpen tijdens hun verwerkingsproces. Ze schreef een gedichtenbundel met als titel: Loslaten. “Iedereen heeft in bepaalde periodes van het leven wel eens te maken met verdriet, pijn en het nemen van afscheid. Het verwerk je dat en laat je het los? Het boek biedt een arm om de schouder voor al wie nood heeft aan begripvolle, herkenbare woorden en beelden”, aldus Emily.

Vele soorten van verdriet

Het boek gaat niet alleen over verlies door overlijden, maar ook over verschillende andere soorten van verlies. “Ik ben een gescheiden mama en ook dat is een stuk verlies als een relatie kapotgaat”, duidt ze. “Er zijn verschillende vormen van afscheid en helaas heb ook ik al sommige vormen mogen meemaken. Zo is er ook een gedicht rond dementie. Zelf had ik daar nog niet mee te maken, maar voor veel andere mensen kan dit helpen. Vorig jaar kreeg een vriendin van me een hersenbloeding. Ik heb daar een gedicht rond geschreven en ze herkende zich erin. Ik vind het frappant dat ik de gedichten dan schrijf vanuit mijn eigen beeld, maar dat anderen zich erin herkennen.”

De illustraties in het boek zijn van de hand van Katrien Van Langenhove. De gedichtenbundel kost 17,50 euro, inclusief verwerk- en verzendingskosten naar België en Nederland. Bestellen kan door storting op het Nederlandse rekeningnummer 9789464892697 op naam van uitgever Boekscout, via Bol.com of via mail bij Emily zelf: emily_vandemaele&hotmail.com.

The post Emily (45) schrijft gedichtenbundel die helpt verwerken bij het afscheid nemen: “Zelf verschillende vormen van afscheid meegemaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Een bescheiden huwelijk, maar wel een met bijzondere details: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde, ondernemer Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid. Zo was er een hele grote vol-au-vent-koek in plaats van een bruidstaart. “Jens en ik houden niet van het klassieke trouwgebeuren.”

Lees meer »

Bekende horecazaak Dé Clesse te koop

De bekende horecazaak Dé Clesse op de Markt werd in 2020 getroffen door een zware brand. Het gebouw, ooit het woonhuis Les Tilleuls van kunstschilder Louis Clesse, is nu te koop voor 289.000 euro bij Residentie Vastgoed.
The post Bekende horecazaak Dé Clesse te koop appeared first on KW.be.

Lees meer »