“Distributiekost voor KW dreigt met 100 procent te stijgen”: Roularta-ceo Xavier Bouckaert misnoegd over overheidssteun die op helling staat

Volgens de krant De Tijd staat de overheidssteun voor tijdschriften op de helling. In een herschikking van het belastingkrediet voor uitgevers zou de steun voor tijdschriften verdwijnen, terwijl die voor kranten zou toenemen. Roularta-ceo Xavier Bouckaert reageert ontgoocheld. “Voor De Krant van West-Vlaanderen zouden de distributiekosten met 100 procent stijgen”, zegt hij bij zusterblad Knack.

Maandag kwam het kernkabinet opnieuw bijeen om zich over de subsidies voor de verdeling van kranten en magazines te buigen. Bpost verloor eerder al de concessie van 125 miljoen euro per jaar en eind 2023 schafte de regering het bestaande systeem voor distributiesteun af. Tot 30 juni is er nog een uitdoofregeling van kracht. Die levert Bpost eenmalig 75 miljoen euro op.

Uitgevers zouden nog tot 2026 recht hebben op een belastingkrediet van 50 miljoen euro. Die moet distributie in meer afgelegen gebieden – zo goed als allemaal in Wallonië – mogelijk maken. De Tijd stelt dat vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) maandag een voorstel heeft ingediend waarbij de steun voor de bedeling van tijdschriften volledig zou verdwijnen, aangezien daar geen extra vroege ochtendbedeling voor nodig is.

Pure discriminatie

“En dat is pure discriminatie”, stelt ceo Xavier Bouckaert van Roularta Media Group uit Roeselare, uitgever van onder meer De Krant van West-Vlaanderen, Knack, Trends en Libelle, in een reactie aan Knack. “De reden daarvoor zou zijn dat het goedkoper is om magazines te bedelen dan kranten, omdat die met de reguliere post mee kunnen.”

“Maar dat betekent niet dat de distributiekosten zelf niet zullen stijgen. Voor Knack en Le Vif verwachten we een stijging van 50 procent in distributiekosten bij een verdeling binnen de dag na levering van de magazines bij de distributeur. Bij De Krant van West-Vlaanderen gaat het zelfs om de volle 100 procent.” Omdat De Krant van West-Vlaanderen wekelijks verschijnt, wordt die door de overheid immers aanzien als magazine.

Bouckaert begrijpt niet waarom magazines van fiscale ondersteuning uitgesloten zouden worden. “Daar moet toch een objectieve reden voor zijn? Die is er niet. De overheid bouwt een concurrentieel nadeel in voor magazines, want de dagkranten zijn onze concurrenten, zowel op de lezers- als advertentiemarkt. Het is duidelijk dat de magazine-uitgevers het slachtoffer dreigen te worden. Met Roularta hebben we 25 dergelijke titels. We worden dus echt geviseerd.”

Impact

Als een dergelijk scenario uitgerold zou worden, zal Roularta bekijken of er juridische stappen genomen kunnen worden. “Er is zoiets als het gelijkheidsbeginsel. We stellen ons ook vragen bij de concurrentiewetgeving. Kan een overheid zomaar één partij bevoordelen? En dan is er nog de kwestie van staatssteun. Kan het wel dat de ene alles krijg en de andere aan de kant moet blijven staan?”

Xavier Bouckaert roept het kernkabinet op om magazines niet te discrimineren. “We vragen niets meer dan een gelijke behandeling van alle spelers. Als dat niet gebeurt, zal er een impact zijn. Bepaalde titels zouden het moeilijk krijgen, zeker onze magazines in Wallonië.”

The post “Distributiekost voor KW dreigt met 100 procent te stijgen”: Roularta-ceo Xavier Bouckaert misnoegd over overheidssteun die op helling staat is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Delphine Jodts (44) wordt lijsttrekker van ‘Voor 8560’: “Partij staat symbool voor een frisse koers en een nieuw begin”

Bij de onafhankelijke lijst Voor 8560 wordt Delphine Jodts (44) de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Wevelgem op zondag 13 oktober. Ze werkt op de 101-centrale van de federale politie in Brugge. Door te kiezen voor een vrouwelijke lijsttrekker hecht Voor 8560 veel belang aan gendergelijkheid en diversiteit. “Voor 8560 staat symbool voor een frisse koers en een nieuw begin”,

Lees meer »

Leden carnavalsgroep raakten zwaar verbrand bij gasontploffing op eetfestijn, crowdfunding biedt soelaas: “Benny is volledig ingepakt, als een mummie”

Dries Coppens (25) en Benny Verbustel (58) zijn op 25 augustus zwaar verbrand geraakt toen een gasfles ontplofte tijdens het eetfestijn van hun carnavalsgroep De Popollekes. Dries mocht al naar huis, Benny ligt nog steeds in het ziekenhuis. “Hij is volledig ingepakt, als een mummie.” De Popollekes zijn een steunactie gestart om Benny, Dries en hun families een hart onder

Lees meer »

Meerderheid leerlingen VHSI Brugge vindt GSM-verbod geen slechte zaak

Sinds dit schooljaar geldt in het VHSI (Vrij Handels- en Sportinstituut) in Brugge een strikt GSM-verbod. Wanneer de leerlingen op school aankomen, wordt het mobieltje in een ‘Zakkie’ gestopt en verdwijnt het toestel voor de hele dag achter slot en grendel. We polsten tijdens de middagpauze van de eerste schooldag naar de reactie van enkele leerlingen op deze maatregel.

Lees meer »

HLN TRANSFERLIVE. AA Gent slaat dubbelslag op transfermarkt, Racing Genk versterkt zich met jonge Amerikaan

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

Poetin volgt Joe Biden en zegt Kamala Harris te “steunen” in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Vladimir Poetin zegt Kamala Harris, de Democratische kandidate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en huidig vicepresident van de VS, te “steunen” bij de stembusgang in november. De Amerikaanse president Joe Biden “heeft zijn kiezers aanbevolen om mevrouw Harris te steunen, dus steunen wij haar ook”, aldus de Russische president donderdag tijdens een economisch forum in Vladivostok.

Lees meer »

Hoe krijg je Tom Waes kalm? “Niet door dat drukke schema aan te passen, wel door kleine rustmomenten, heb ik geleerd dankzij ‘Kalm Waes'”

"Hoe krijg je Tom Waes kalm?" Dat is de vraag die het nieuwe programma ‘Kalm Waes’ probeert te beantwoorden. Een vraag waar de presentator lang zelf geen antwoord op wist, maar nu wel heeft gevonden dankzij het programma. "Als proefkonijn heb ik vooral gemerkt hoe de kleine dingen zoals je gsm afzetten en genieten van sociaal contact echt voor rust

Lees meer »

Inwonende vriend komt elke ochtend thuis met zakken vol horloges, juwelen en werkmateriaal: “Ik wist niet dat het gestolen goederen waren”

Een 61-jarige Oostendenaar blijft ontkennen dat hij iets afwist van gestolen buit opgestapeld in zijn appartement. Zijn vriend die bij hem logeerde, ging elke avond weg en kwam ’s morgens terug met zakken vol dure spullen. “Toch had ik geen vermoeden dat het om gestolen goed ging.”
The post Inwonende vriend komt elke ochtend thuis met zakken vol horloges,

Lees meer »

Vechtpartij in ‘t Straatje kan dure grap worden: “Kruis van 4.000 euro verdwenen”

Een vechtpartij in de Kortrijkse uitgaansbuurt kan drie jongeren tot drie maanden cel en 600 euro boete opleveren. Het slachtoffer vraagt echter ook ruim 4.000 euro schadevergoeding voor een gouden ketting die verdween in de schermutseling. “Maar daar weet ik niets van”, aldus een betrokkene.
The post Vechtpartij in ‘t Straatje kan dure grap worden: “Kruis van 4.000 euro

Lees meer »