De Laatste Pils op Stationsplein: Jeugdhuis Kontrabas vertrekt met een feestje, werking blijft bestaan

Vorig jaar in juni kocht een nieuwe eigenaar het gebouw op het Stationsplein waarin Jeugdhuis Kontrabas huist. Wanneer het wordt afgebroken, is nog niet duidelijk, maar het jeugdhuis wil de onzekerheid voorblijven: op vrijdagavond 22 maart komen ze er voor de laatste keer samen, voor een flink feestje onder de titel De Laatste Pils. Daarna heeft het jeugdhuis even geen vast onderkomen meer, maar de werking blijft bestaan.

Thomas Desmet (27) is voorzitter van Jeugdhuis Kontrabas, maar hij laat zich nu al bijstaan door zijn opvolger Thibeau Raman (21). Thomas was vijftien toen hij kennismaakte met Jeugdhuis Kontrabas, toen nog in de Bruggestraat. Twaalf jaar later vindt hij dat de tijd is aangebroken om als voorzitter een stapje opzij te zetten. Er is al een opvolger, zodat de toekomst van het jeugdhuis verzekerd is. “We verlaten wel het Stationsplein, maar onze werking blijft bestaan”, zegt Thomas.

In schoonheid

Op de plaats van Jeugdhuis Kontrabas worden er appartementen gebouwd, maar wanneer staat nog niet vast. “Daarom hebben we met de Bassers besloten om zelf een datum te prikken en om hier in schoonheid af te sluiten. Vrijdagavond organiseren we hier De Laatste Pils. Daarna ontruimen we het gebouw. Waar we ons materiaal gaan stockeren? Misschien in een garagebox”, zegt Thomas.

“We kunnen inderdaad hier nog verder doen, maar voor hoelang? Moeten we nog zelf investeren in dat gebouw, dat toch ooit wordt afgebroken? Daarom gaan we onze werking op een andere manier verderzetten. In de voorbije maanden zijn we op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen, met oud-Bassers, bestellers, het gemeentebestuur. Maar we wonen in Ingelmunster, hé. Dit is geen stad met enorm veel gebouwen. We zijn gaan kijken in de Omnibus, maar moeten wij investeren in een gebouw dat ze misschien binnen vijf jaar ook zullen afbreken?”

Thibeau knikt en vult aan: “Nu hebben we nog niets op het oog, maar we stoppen er niet mee. Onze geslaagde events, zoals De Kontrabasfeesten, de Nacht van de Jeugdbeweging, de Quiz van het Jaar en Kerkhofkermisse blijven bestaan, maar voorlopig op verschillende locaties, bijvoorbeeld de brasserie, Cultuurfabriek… Onze caféactiviteit valt voorlopig wel weg.”

“In die 57 jaar waren er ups en downs”, zegt Thomas. “De overgang van de Kontrabas in de Bruggestraat naar het Stationsplein was een pluspunt. We deden de Bas herleven. Dat was telkens volle bak, zelfs tijdens corona toen we eens mochten samenkomen. Nadien viel het even stil, omdat we niet meer ieder weekend open waren.”

Uitgebreide feesten

Jeugdhuis Kontrabas begon in de Bruggestraat, tegenover bakkerij Lorenzo. Daarna verhuisde het naar de Bruggestraat, rechtover gareelmaker Vuylsteke. Twaalf jaar geleden vonden ze dan een stekje op het Stationsplein 31.

“We hebben op deze locatie twaalf mooie jaren beleefd”, benadrukt Thomas. “Hier werden de Basfeesten grondig uitgebreid. Vroeger waren die altijd binnen, nu werd het een straatgebeuren. Het allermooiste dat we hier hebben verwezenlijkt, was de komst van de Amerikaanse band Dog Eat Dog. Op deze plaats ontstonden er ook vriendschappen tussen jeugdbewegingen. De Kontrabas is een vereniging van veel jeugd. In de Bas komt iedereen samen.”

“In Jeugdhuis Kontrabas ontstonden er vriendschappen tussen jeugdverenigingen” – Thomas Desmet

Thibeau zegt dat hij erover kan meespreken: “Toen ik terug naar Ingelmunster kwam, na mijn jaren op internaat in Gent, kende ik niemand meer in Ingelmunster. Dankzij de Kontrabas leerde ik veel nieuwe mensen kennen.”

“Nu vallen we zonder jeugdhuis, maar we blijven niet stilzitten. Ik zie dit als een overbruggingsperiode. Van zodra het kan, brengen we ons jeugdhuis onder op een nieuwe locatie, en dan zijn we weer vertrokken. Ondertussen blijven we bijeenkomen om iets nieuws te zoeken en om events uit te werken. Zitten we nu in een dipje, dan komen we daar later sterker uit. We blijven ons focussen op onze grote evenementen, en dan zal de motivatie wel terugkeren.”

Op vrijdag 22 maart zijn de Bassers vanaf 19 uur welkom op het Stationsplein 31 voor De Laatste Pils. De straat wordt afgezet. Binnen speelt er een band. Ook deejays die er in de voorbije jaren draaiden, zoals Toxicity, DJ Fax, B-Straw en Thorax, maken hun opwachting. En ook de leden van Studio Kontrabas komen langs. De toegang is gratis.

The post De Laatste Pils op Stationsplein: Jeugdhuis Kontrabas vertrekt met een feestje, werking blijft bestaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden?

De kans is klein dat Dimi Van Pamel (19) nog een rugnummer opspeldt. De Tieltenaar, die rijdt voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos-Capoen, deed dat vorige zaterdag in Zerkegem, maar kwam ten val. Door de opeenvolging van tegenslagen is het negentig procent zeker dat hij stopt met koersen.
The post Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden? appeared

Lees meer »

Zwaluwgeluiden moeten kuikens van stationsgebouw Avelgem naar til lokken: “Willen dat dit hun nieuwe nestplaats wordt”

Een geluidsinstallatie moet zwaluwen die nestjes hebben in het stationsgebouw van Avelgem, naar een andere til vlakbij lokken. Het stationsgebouw wordt binnenkort gerenoveerd, waardoor de zwaluwen er niet meer zullen kunnen wonen. Er wordt nu met hun eigen geluid geprobeerd om hen naar de til te lokken waar ze hun nest kunnen maken, in de hoop dat ze daar nestjes

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »