Seniorenadviesraad Brugge dient memorandum in voor de verkiezingen: “35 procent van de 75-plussers gaat nooit meer naar de tandarts”

De Seniorenadviesraad Brugge (SAR) heeft naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober een memorandum overhandigd aan het stadsbestuur. De SAR bepleit onder meer een sterkere uitbouw van het mantelzorgbeleid en de oprichting van wijkgezondheidscentra in Zeebrugge en de Brugse binnenstad. Opvallend: uit onderzoek blijkt dat 35 procent van de 75-plussers nooit meer naar de tandarts gaat. Een sensibiliseringscampagne dringt zich op.

In Brugge is één derde van de bevolking ouder dan 60 jaar. Het gaat om 38.101 Bruggelingen. Van alle Vlaamse centrumsteden kent Brugge de sterkste aanwezigheid van 65-plussers, de komende jaren zal het aantal 65 en 80-plussers toenemen. Met andere woorden, de senioren zijn een factor om rekening mee te houden bij de verkiezingen.

Handig instrument

Brugs burgemeester Dirk De fauw. samen met schepen voor Welzijn Pieter Marechal ontving hij maandag vertegenwoordigers van de Seniorenadviesraad in het stadhuis, die hen het memorandum overhandigden: “Dit document wordt zeker een handig instrument voor de volgende beleidsploeg.”

De Brugse ouderen maken zich vooral zorgen om de toekomst van de betaalbaarheid van de zorg. SAR-voorzitter Jan Vandecasteele bepleit een verdere uitbouw van het publieke Mintus en om niet mee te gaan in de verhalen van beursgenoteerde bedrijven: “Het is geen uitzondering dat ouderen in een woon-zorgcentrum, bovenop de maandelijkse factuur van 2.000 euro, een forfait van 700 euro moeten betalen voor paramedische zorgen.”

Mantelzorgbeleid

De SAR vraagt het toekomstig Brugs stadsbestuur om het mantelzorgbeleid sterker uit te bouwen: “Er is nood aan een gecoördineerde aanpak en duidelijke toekomstvisie.”

Gezien de patiëntenstop bij huisartsen wil de SAR dat het stadsbestuur een actief beleid voert om in de aandachtsbuurten Zeebrugge en de Brugse binnenstad, in navolging van Sint-Pieters, een wijkzorgcentrum te realiseren. Een andere prioriteit is betaalbare zorg bij tandartsen en specialisten.

Tandarts

“35 procent van de 75-plussers gaat nooit naar de tandarts, terwijl een gezond gebit bepalend is voor de algemene gezondheid. De Stad dient een sensibiliseringscampagne op te zetten”, aldus Jan Vandecasteele. Hij wijst erop dat de thuiszorg de komende jaren zal toenemen: “In de opleidingen thuiszorg moet er voldoende aandacht zijn aan het beheersen van de zaal, zodat de communicatie met de zorgvrager vlot verloopt.”

Op het vlak van de toegankelijkheid van Brugge moeten er volgens de SAR nog stappen gezet worden: minder drempels, meer openbare toiletten en rustbanken, beter openbaar vervoer. Maar ook meer aandacht voor de confrontatie tussen fietser en voetganger door het naleven van aangepaste snelheid in de historische driehoek van Brugge.

Betaalbaar wonen

De ouderen zijn ook bezorgd over de betaalbaarheid van wonen in Brugge. Ze stellen vast dat vele kleinkinderen niet meer de middelen hebben om in Brugge te blijven wonen. “Er is nood aan alternatieve woonvormen, zoals co-housing, kangoeroewonen of en comfortabele cottage in de tuin. De stad moet het zorgwonen actief stimuleren”, stelt co-voorzitter Monique Depraetere.

Tot slot vraagt de SAR meer psychologische hulpverlening in de buurtcentra, het bevorderen van burenhulp en een herwaardering van de rol van de wijkagent. Het bestuur hoopt de komende legislatuur actiever betrokken te worden in het Brugse beleid….

The post Seniorenadviesraad Brugge dient memorandum in voor de verkiezingen: “35 procent van de 75-plussers gaat nooit meer naar de tandarts” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem

Op de gemeenteraad meldde de oppositie aan het schepencollege dat de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van de huisartsenpraktijk in de Kaatsspelstraat frequent bezet wordt door automobilisten zonder beperking. Het kabinet bevestigt dat patiënten daar inderdaad regelmatig over klagen.
The post Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »