Nieuw Psychiatrisch Verzorgingstehuis Aanwijs opent in Beernem

Op de Dag van de Zorg werd op de site van Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem het nieuwe psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) Aanwijs geopend. Het nieuwe PVT biedt plaats aan 60 personen met een langdurige psychiatrische kwetsbaarheid.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) opende op zondag 17 maart, niet toevallig de Dag van de Zorg, het nieuwe PVT Aanwijs. De opening van dit psychiatrisch verzorgingstehuis was meteen ook de kick of van de Dag van de Zorg, waarop tientallen zorginstellingen in heel Vlaanderen hun deuren openstelden voor het grote publiek.

PVT Aanwijs biedt ondersteuning aan 60 volwassenen met een ernstige, langdurige psychiatrische kwetsbaarheid. Voorwaarde voor een verblijf is wel dat de kwetsbaarheid relatief stabiel is. De bewoners van PVT Aanwijs hebben geen baat meer bij verdere behandeling van de kwetsbaarheid maar wel aan een 24/7 psychische ondersteuning en emotionele nabijheid.

Solitaire woning

“Sommige bewoners hebben naast de psychiatrische kwetsbaarheid ook een verstandelijke beperking”, legt woordvoerster Sofie Gellynck van PC Sint-Amandus uit. Bewoners met een vrij hoge mate van zelfstandigheid en minder nood aan leven in groep kunnen terecht in een solitaire woning. Dit kan een tussenstap vormen naar een nog zelfstandiger woonvorm, met name begeleid wonen. “Daarnaast zijn er ook studio’s voor mensen die meer omkadering en fysieke aanwezigheid van begeleiding nodig hebben, gesteund door het groepsgebeuren.”

Emotioneel nabij zijn

Het nieuwe PVT Aanwijs bestaat uit een team van 48 medewerkers: woonbegeleiders, activiteitenbegeleiders, logistiek assistenten, onderhoudmedewerkers, maatschappelijk assistenten, afdelingshoofden, een inhoudelijk coördinator, een psychiater en een huisarts. Elke bewoner heeft er een individuele begeleider die als aanspreekpunt de ‘veilige haven’ is die de bewoner ondersteunt door emotioneel nabij te zijn, te helpen met praktische zaken en door samen te werken aan de wensen en doelen van de bewoner. Er worden dagelijks groepsactiviteiten aangeboden, zowel op als buiten de campus van PC Sint-Amandus, zoals samen koken, een gezamenlijk winkelmoment, yoga, sport en spel, film of een uitstapje.

The post Nieuw Psychiatrisch Verzorgingstehuis Aanwijs opent in Beernem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Actie voor meer natuur in Kortrijk, Brugge en Roeselare: activisten van Greenpeace veranderen bebouwde kom in beboomde kom

In Kortrijk, Brugge en Roeselare hebben activisten van Greenpeace ‘bebouwde kom-verkeersborden’ beplakt met stickers van bomen. Op deze manier willen ze de volgende stadsbesturen oproepen om zo snel mogelijk werk te maken van meer natuur in de stad. Deze actie van Greenpeace vindt plaats op meer dan 25 locaties over heel het land.
The post Actie voor meer natuur

Lees meer »

“Ik verkies het voetbal van Kompany boven dat van Guardiola”: ook Bayern-coryfee Matthäus gaat overstag

Geen zege tegen Bayer Leverkusen, maar Vincent Kompany (38) wint wel in recordtempo zieltjes in Beieren. Ook Lothar Matthäus, die als clubcoryfee (410 wedstrijden) een belangrijke stem heeft in München, is steeds meer fan van onze landgenoot. Alle ogen vanavond gericht op Villa Park, waar Bayern na de 9-2 tegen Dinamo Zagreb in de Champions League tegen Aston Villa speelt.

Lees meer »

KFC Poperinge (2B) heeft nog steeds een perfect rapport: “Na het komende vierluik zijn we een stuk wijzer”

De sfeer is weer opperbest bij KFC Poperinge. Met 15 op 15 staan ze zes punten voor op de tweede. Toch blijven ze voorzichtig met het uitspreken van ambities. De komende weken volgen enkele serieuze testen, met zaterdag de trip naar VK Langemark-Poelkapelle.
The post KFC Poperinge (2B) heeft nog steeds een perfect rapport: “Na het komende vierluik zijn

Lees meer »

Tot soms wel 10 keer per week frietjes op het menu: Matthias Diependaele is duidelijk fan. Maar hoe ongezond is zijn verslaving juist?

Dat Matthias Diependaele, onze kersverse minister-president, al eens graag een frietje steekt, was al langer geweten. Maar toen hij gisteren in onze krant liet weten dat hij zeven tot tien keer per week een portie verorbert, gingen bij voedingsexperte Sanne Mouha de alarmbellen af. “Dit is zéér ongezond. Ik raad hem dan ook een cold turkey aan: twee weken geen

Lees meer »

Na exit bij ‘Thuis’ duikt Lut Hannes als Madame Pipi in ‘Iedereen beroemd’: “Ik wilde minder Angèle en meer Lut zijn”

Precies een jaar geleden nam Lut Hannes (70) in alle stilte afscheid van haar rol als Angèle in ‘Thuis’, na liefst 25 jaar. De actrice gooide haar leven volledig om en kocht een mobilhome om door Europa te reizen. Hoewel ze ook wil blijven acteren – zoals nu haar nieuwe rol als toiletdame in ‘Iedereen beroemd’ bewijst – legt ze

Lees meer »

Speelplein Rosmolenstraat in Oekene in het nieuw

Aan de Rosmolenstraat in Oekene is woensdagmiddag het vernieuwde speelplein heropend, mar daarvoor was wel wat creativiteit nodig. Het speelplein aan de Rosmolenstraat zit in het nieuw.
The post Speelplein Rosmolenstraat in Oekene in het nieuw appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Doet hij het voetbal een dienst, of vooral de machtige elite?” Wie is Jean-Louis Dupont, de Belgische advocaat die de transfermarkt weer aanvalt?

Het Hof van Justitie beslist vandaag over de zaak-Diarra. Een potentiële bom onder de transfermarkt, met een mysterieuze Belg die het lont aanstak: Jean-Louis Dupont (59). Hij was ook al de advocaat achter het Bosman-arrest. Verdedigde Tom Boonen, Alberto Contador en David Beckham. Onderhoudt nauwe banden met Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez en de Russische oligarch Roman Abramovich. Is Dupont echt

Lees meer »

Al opnieuw ruis op de lijn? Mahdi “betreurt” voortijdig lekken van ministerposten

Nu het regeerakkoord rond is en de ministerposten verdeeld zijn, kan toekomstig Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement dan toch zijn regeerverklaring afleggen. Op de valreep is dat dan toch nog een Septemberverklaring. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi betreurt intussen dat de ministerposten in de nieuwe Vlaamse regering gisteren gelekt werden voor de aanvang van het congres waar

Lees meer »

KIJK. Oorlogsjournalist Robin Ramaekers vertelt voor het eerst zijn volledige verhaal na gruwelijke nacht in Libanon: “We komen snel naar huis, maar het gevaar is voor ons nog niet geweken”

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers vertelt telefonisch in VTM NIEUWS wat er precies gebeurde in de bewuste nacht van woensdag op donderdag. “Toen we aankwamen op de plaats waar de raketten waren ingeslagen, riep iemand dat we Israëlische spionnen waren. En toen ging het heel snel.” Hierboven kunt u het volledige gesprek met Robin Ramaekers beluisteren.

Lees meer »

Ombudsdienst ontving dit jaar al meer klachten over De Lijn dan in heel 2023: “Bussen komen niet opdagen of zijn overvol”

Sinds vervoersmaatschappij De Lijn haar dienstregeling begin dit jaar heeft aangepast, ontving de Vlaamse Ombudsvrouw al meer dan 500 klachten. Dat zijn er meer dan heel vorig jaar. De meeste klachten gaan over bussen die te laat of helemaal niet komen. Volgens De Lijn is het grootste deel van de bussen te oud en vallen de voertuigen daardoor regelmatig uit.

Lees meer »

46ste stratenloop in Koolskamp

In Koolskamp vond de 46ste stratenloop plaats. Bij de 4,2 km ontvingen de eerste dame en de eerste heer een attentie: Justine Tinck en Cedric Nelis.
The post 46ste stratenloop in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »