“Minder blauw te zien in centrum van Torhout”: mensen vinden wél weg naar uitgeweken wijkpolitie

Torhout is de enige van de vijf gemeenten van de zone Kouter waar de wijkpolitie zich niet meer in de stadskern bevindt, maar naar het centrale politiecomplex aan de Ambachtstraat is verhuisd. En daar maken de politieraadsleden Pieter Billiet (CD&V) en Bertrand Vander Donckt (Groen) zich zorgen over. De politietop stelt hen echter gerust: de bevolking blijkt opvallend vlot de weg te vinden naar de uitgeweken wijkpolitie.

Pieter en Bertrand brachten, over de partijgrenzen heen, de kwestie ter sprake tijdens de voorbije bijeenkomst van de politieraad. “We zitten niet in dat orgaan om met onze vingers te draaien”, zeggen ze. “We helpen oplossingen zoeken voor de noden van de politiezone en proberen op de eerste plaats de belangen van de Torhoutenaren te verdedigen.”

Geen daling te merken

Tot voor kort was de Torhoutse wijkpolitie in het oud-vredegerecht te vinden, in het hartje van de stad. Nu moet vanuit het centrum de Noordlaan worden overgestoken richting Ambachtstraat.

“Dus hebben Bertrand en ik de vraag gesteld of het niet verstandig zou zijn om een zitdag van de wijkpolitie te organiseren in het stadskantoor of het oud-stadhuis”, zegt Pieter. “Voor mensen die in de stadskern wonen, is het niet meer zo gemakkelijk om met de fiets, laat staan te voet, de wijkpolitie te bereiken. En we moeten de baseline van onze politiezone in elk geval respecteren: vertrouwd nabij, de klok rond.”

Burgemeester Kristof Audenaert, momenteel voorzitter van de zone, stelde samen met korpschef Kris Depovere de twee vraagstellers gerust. Uit de cijfers blijkt dat er geen daling te merken valt van het aantal bezoeken aan de wijkdienst sinds die naar het centrale politiecomplex is verhuisd. Zelfs integendeel: het aantal contactmomenten is lichtjes gestegen. Een voordeel ten opzichte van de vroegere locatie in de stadskern is dat de autobestuurders bij het nieuwe gebouw heel gemakkelijk parking kunnen vinden.

Opendeur op 5 mei

“Het politiecomplex aan de Ambachtstraat bevindt zich in vogelvlucht amper een kilometer van het oud-vredegerecht”, zei burgemeester Audenaert. “Doordat de Noordlaan ertussen ligt, lijkt dat meer te zijn, maar het is dus niet zo. We hebben voorlopig nog geen klanken opgevangen van bewoners die de wijkpolitie op de nieuwe locatie niet vinden. De bereikbaarheid is vlot.”

“Het is een uitdaging om voldoende politiemensen voor de zone te blijven vinden”

“Sowieso is er sinds de verhuizing wel minder blauw in het stadscentrum te zien”, zegt Bertrand Vander Donckt. “Diensthoofd van de Torhoutse wijkpolitie Hans Jaques geeft toe dat dit een aandachtspunt is. Vroeger begaven de agenten zich geregeld via de Markt van het oud-vredegerecht naar de ex-rijkswachtkazerne aan de Maria Van Bourgondiëlaan en terug. Zo waren de wijkagenten meer zichtbaar in het straatbeeld. Nu is dat verminderd. Overigens: heel wat mensen weten niet eens wie hun specifieke wijkagent is.”

Op zondag 5 mei wordt er voor de bevolking een opendeur in het nieuwe politiecomplex georganiseerd. “Dat is een goede zaak”, vindt Pieter. “Dan kunnen de mensen nog eens extra op de aanwezigheid van de wijkpolitie in het gebouw gewezen worden.”

De opendeur wordt opgevat als een veiligheidsdag in samenwerking met de stedelijke brandweer. Het politiegebouw zal vrij bezocht kunnen worden tussen 13 en 17.30 uur. Uiteraard gratis.

Graag voltallig korps

“Het is een uitdaging om voldoende politiemensen voor de zone te blijven vinden”, aldus Pieter. “Een voltallig korps is immens belangrijk. Prioritair blijft uiteraard de interventiedienst voor tussenkomsten bij ongevallen, inbraken en noem maar op. Pas als alle vacatures in die dienst opgevuld zijn, hoeft de wijkpolitie niet meer bij te springen en kan die focussen op de eigen taken naar de burgers toe. Van zodra de interventie-equipe op haar maximum staat, kan de wijkdienst optimaal zijn specifieke rol vervullen. Daar hopen we sterk op.”

“In de politieraad hebben we alvast de openstelling van een aantal vacatures goedgekeurd”, vult Bertrand aan. “Bij vorige vacatures daagden er gelukkig veel kandidaten op. In de war on talent is het fijn om te merken dat onze politiezone blijkbaar een aantrekkelijke werkgever is. Er heerst een goede, professionele sfeer en het moderne, centrale politiegebouw kan zeker als een extra hefboom fungeren om nieuwe politie-inspecteurs aan te trekken.”

The post “Minder blauw te zien in centrum van Torhout”: mensen vinden wél weg naar uitgeweken wijkpolitie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij mochten geen andere acteerjobs aannemen”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Beperkingen voor Ozempic worden verlengd tot februari 2025

Artsen en apothekers moeten minstens tot februari volgend jaar het geneesmiddel Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 of met een te hoog BMI. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist. De beperkte beschikbaarheid van het medicijn zal nog zeker tot die periode aanhouden.

Lees meer »

‘Temptation’ Megan stelt haar nieuwe vriend Oliver voor: “Zijn eerste relatie, maar hij is op alle vlakken perfect”

“Wat ik nu voel: dat heb ik écht nog nooit eerder meegemaakt.” Wie er nog aan twijfelde: Megan Desaever is verliefd. De realityster uit ‘Temptation Island’ en ‘Ex on the Beach: Double Dutch’ verloor haar hart aan Oliver, die ze leerde kennen op vakantie op Ibiza. In dit interview vertelt de Belgische beauty hoe die ontmoeting tot stand kwam, wat

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

“Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28) en Jérémy (29) ommuren huis met 2.000 bierbakken als trouwcadeau

West-Vlaamse woningen werden afgelopen maand verbouwd met bierbakken en deze huwelijksgeschenken groeiden telkens in omvang. Het record staat nu in Zandvoorde: maar liefst 2.000 bierbakken rond de volledige woning van Jérémy Desmet (29) en Maïté Beernaert (28). “Wij wilden niet onderdoen”, aldus hun vrienden.
The post “Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28)

Lees meer »