Zeventig kuikentjes sterven in uitslaande brand in Diksmuide: “Willen weten of er meer aan de hand is”

Zeventig kuikentjes zijn zaterdagnacht om het leven gekomen bij een uitslaande brand in hun grote kippenhok in Keiem bij Diksmuide. Bij aankomst van de brandweer stond het negentig vierkante meter hok in lichterlaaie. Alle kuikentjes overleefden het vuur niet. “We willen weten wat er gebeurde en of er meer aan de hand is”, stond eigenares Monique Wagemakers er beteuterd op te kijken.

De uitslaande brand in de Leimolenstraat in Keiem werd zaterdagnacht om 2 uur opgemerkt. Op die plaats baten Monique Wagemakers en haar familie een kleine circulaire boerderij uit, waarbij enkele varkens en vooral kippen gekweekt worden. “Het waren buren die opeens aanbelden met de melding dat er een zware brand was in de tuin”, zegt Monique aangeslagen. “Hun hond was maar blijven blaffen, had zo hen gewekt en zij zagen de enorme vlammen.”

De brandweer werd verwittigd waarna brandweerposten Diksmuide en Leke ter plaatse snelden. “Bij onze aankomst ging het reeds om een uitslaande brand”, zegt brandweerkapitein Filip Vanden Berghe. “Het volledige kippenhok, negentig vierkante meter groot, stond in lichterlaaie. Ook de omheining en stro en ander materiaal had vuur gevat. We kregen de brand vrij snel onder controle, maar de schade is groot. Alle dieren in het hok overleefden het niet.”

Gloeilamp of meer aan de hand?

Monique stond beteuterd te kijken naar de puinhoop. Volgens de eerste vaststellingen van de brandweer is een oververhitte gloeilamp die het stro van de kuikens in brand zette wellicht de oorzaak. Maar daar heeft Monique bedenkingen bij. De politie kwam zondagochtend dan ook langs voor verder onderzoek, net als een verzekeringsexpert. “Wij hebben onze vragen bij de brand en vermoeden dat er meer aan de hand is”, zegt Monique. “We willen echt weten wat hier gebeurde. In ieder geval zijn alle zeventig kuikentjes dood. De andere kippen die niet in het hok zaten, maakten zich snel uit de voeten. Wij zijn een kleine circulaire boerderij en verkopen de kippen aan mensen die ze willen voor het vlees of voor hun eigen weide. De schade is veel groter dan het hok zelf en het zal even duren eer dit hersteld is.” (JH)

The post Zeventig kuikentjes sterven in uitslaande brand in Diksmuide: “Willen weten of er meer aan de hand is” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Bewoners Wingene en Ruiselede gaan in gesprek tijdens ‘Bespreekb(a)ar’: “Iedereen actief betrekken bij onze toekomst”

CD&V Wingene-Zwevezele-Ruiselede en RKD organiseren op dinsdag 2 juli om 20 uur een ontmoetingsmoment ‘Bespreekb(a)ar’ voor inwoners in zaal Sport en Spel (Tieltstraat 46 A) in Ruiselede.
The post Bewoners Wingene en Ruiselede gaan in gesprek tijdens ‘Bespreekb(a)ar’: “Iedereen actief betrekken bij onze toekomst” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »