Bewoners klagen vermeend vandalisme aan op begraafplaats in Bovekerke: “wie doet dit?”

Op de begraafplaats rond de kerk van Bovekerke (Koekelare) werd zaterdag schade vastgesteld. Een tiental beeldjes, ornamenten, bloemen en gedenkplaatjes sneuvelden. Ook enkele kruisen werden vernield. Volgens bewoners gaat het om vandalisme. “Wie schept hier nu plezier in? Vorig jaar hebben jongeren al eens kaarsenvet laten smelten in het offerblok”, zegt bewoonster Hilda Bernard (78), samen met haar man Daniel de conciërge van de kerk.

Het vandalisme werd afgelopen weekend vastgesteld door bewoners. Het gaat om verschillende graven rond de kerk van Bovekerke. De getroffen graven liggen niet allemaal bij elkaar en vaak gaat het om erg oude concessies.

Toch zijn bewoners ervan overtuigd dat het om vandalisme gaat. “Vorige week heb ik niks opgemerkt”, zegt een buurtbewoonster die snel kwam kijken. “En nu blijkt een naambord in natuursteen kapot te zijn. Dit kan niet van de weersomstandigheden zijn, wat je van enkele potjes of bloemen misschien wel kan zeggen.”

Volgens een andere bewoner zijn er ook enkele kruisen van de graven getrokken. Er wordt met een beschuldigende vinger naar jongeren gewezen, maar vast staat dat niet.

Kaarsenvet in kerk

Vlakbij de begraafplaats wonen Daniel Vanthuyne (80) en zijn vrouw Hilde Bernard (78). Zij zijn de conciërges van de kerk. “We hoorden dat er vandalisme was maar hebben niets opgemerkt”, zeggen ze. “In ieder geval is dit erg triest. Wie schept hier nu plezier in? De kerk is nu gesloten voor renovatiewerken maar anders openen wij ze elke ochtend en sluiten ze in de late middag.”

“Wel, wij moesten al meermaals jongeren uit de kerk jagen. Vorig jaar bleek er plots een grote hoeveelheid kaarsenvet gesmolten en in het offerblok gelopen te zijn. We moesten dan het vet van alle centen afkrabben. Ook dat was puur vandalisme.”

Aangifte doen

Enkele bewoners zullen aangifte doen bij de politie. “En dat raad ik hen ook aan”, zegt burgemeester Patrick Lansens (Vooruit). “En best melden ze dit ook bij de gemeente. Want op dit moment werden wij door niemand op de hoogte gebracht. Of het dan ook echt om vandalisme gaat is onduidelijk. Maar we willen dit zeker onderzoeken bij de gemeente. Indien er echt iets aan de hand is kunnen we vragen aan de politie om daar eens frequenter te passeren en een oogje in het zeil te houden.”

(JH)

The post Bewoners klagen vermeend vandalisme aan op begraafplaats in Bovekerke: “wie doet dit?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

“Ik kan ook genieten van een ontbijt met romige croissants, hoor”: Midzomernachten met Sandra Bekkari

Ze heeft er een heel mooie term voor: ‘happy attacks’. Al lijken die ‘geluksaanvallen’ bij haar niet acuut, maar chronisch. Sandra Bekkari eet, kookt, zorgt, loopt en wandelt altijd intens. “Het leven verloopt met ups en downs, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te genieten van de kleine gelukjes. Een heerlijk koffietje met een stukje lekkere chocolade, een mooie zonsopgang…”

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me echt niet goed”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond”

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht vorige week de blijde boodschap dat Bredene financieel kerngezond is. “We presenteren op het einde van de legislatuur een jaarrekening met 3,7 miljoen euro overschot en dat ondanks enorme investeringen in een nieuw woonzorgcentrum, sport- en zwembadcomplex en groen.” Niks van, vindt Vicky Dereere (Alternatief24): “Heel wat uitgestelde uitgaven komen straks als een boemerang terug.”

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »