“Wat ze hier doen, kan je thuis niet”: Palliatief dagcentrum De Kade officieel geopend

Vrijdagmiddag werd in het bijzijn van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) het palliatief dagcentrum De Kade geopend. Sinds vijf maanden kunnen mensen die ongeneeslijk ziek zijn er helemaal zichzelf zijn. “Vroeger was dit een plek waar het leven ontstond, nu is het een even warme plek op het einde van iemands leven”, aldus coördinator Dries Messeyne.

Het palliatief dagcentrum De Kade huist sinds oktober 2023 in het voormalig moederhuis langs de Gasthuisstraat in Roeselare. Minister Crevits kwam vrijdagmiddag langs om het mee officieel te openen. Zij kon luisteren naar verschillende warme verhalen. Onder andere Denise Mattheeuws tekende present. “Op 26 januari moest ik afscheid nemen van mijn man José (77). Hij kwam hier, op aanraden van onze huisdokter, een drietal weken over de vloer. Aanvankelijk wou José niet, maar na de eerste dag hier vroeg hij me onmiddellijk hoeveel keer in de week kon langskomen. Hij bloeide hier open. Onder het motto ‘alles kan, niets moet’ kon hij zelf beslissen wat hij wou. Zo ging hij vaak wandelen. Ondertussen kon ik, in een moeilijke periode waarin José ziek was, thuis even tot rust komen. Hetgeen ze hier doen, kan je thuis gewoon niet. José is gestorven met een lach. Ik ben De Kade erg dankbaar.”

Het palliatief dagcentrum lanceerde kort voor de opening een oproep naar vrijwilligers. “De respons was enorm. Al snel hadden we veertig vrijwilligers. Dit is geen ziekenhuis, maar een veilige plaats waar onze gasten even kunne tot rust komen. Hier kan men even ontsnappen aan het ziek zijn. Het moederhuis was vroeger een plek waar het leven ontstond, nu is dit een even warme plaats op het einde van iemands leven”, aldus coördinator Dries Messeyne. Hij had erg lovende woorden over voor de medewerkers en de vrijwilligers van De Kade.

Minister Hilde Crevits (CD&V) is onder de indruk van de werking van De Kade. “De ontknoping van het leven is heel erg belangrijk. Over de laatste fase van het leven praten we niet graag, terwijl dat net zo belangrijk is. Met De Kade zijn jullie een voorbeeld van wat er overal in Vlaanderen zou moeten gebeuren. We moeten veel meer aandacht schenken aan de laatste fase van het leven.”

Foto Stefaan Beel.

The post “Wat ze hier doen, kan je thuis niet”: Palliatief dagcentrum De Kade officieel geopend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Erik Leyseele is op BK opnieuw goed voor vier mastertitels : “Goud op 400 is mijn vijftigste titel”

Op het voorbije Belgisch kampioenschap atletiek voor masters in Beveren liep Erik Leyseele, ondertussen 76 jaar, in zijn categorie naar vier nationale titels. Zijn totale aantal komt hiermee op vijftig. “Ik doe cross, pistewerk en indoor. Stratenlopen liggen mij iets minder, al doe ik begin augustus in Lokeren wel mee aan het BK 10 kilometer.”
The post Erik Leyseele

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »