Leerlingen Middenschool Bredene stellen hun ideale wereld voor: “Eerstejaars even op planeet Nuvo”

Stel, je moet Moeder Aarde verlaten voor een nieuwe planeet – noem hem Nuvo – waar je een heel nieuwe, ideale beschaving moet opbouwen. Het was precies deze vraag waarover de leerlingen van het 1ste jaar van de Middenschool de voorbije week diep nadachten. Het resultaat van hun pionierswerk op de fictieve planeet in een sterrenstelsel ver van hier kan je nog bewonderen tot 29 maart in bib De Leestuin.

De tentoonstelling ‘De Pioniers van Nuvo’ opende afgelopen vrijdag in de bibliotheek. Het was er een drukte vanjewelste want de tien groepen van eerstejaarsleerlingen wilden hun kijk op de ideale wereld van hun planeet Nuvo zo goed mogelijk aan de man brengen.

“De eerstejaars kropen van 4 tot en met 8 maart een hele week in de rol van pionier op Nuvo, een perfect bewoonbare planeet. Ze volbrachten meer dan 20 missies en deden per team een voorstel van hun ideale nieuwe beschaving”, legt juf Stefanie Herregat, bedenker van de projectweek, uit.

“Vanaf nu tot eind maart stellen ze hun tien ideale beschavingen voor in de bibliotheek. Door ‘gamificatie’ van de leerdoelen nemen we als Middenschool Bredene de leerlingen zo mee buiten de klassieke klasmuren en worden nieuwe talenten bij de leerlingen ontdekt, door de leerkrachten en door de leerlingen zelf.”

“Gamificatie van leerdoelen brengt leerlingen buiten klasmuren”

Het project, intussen aan de vierde editie toe, is de invulling van de GWP (geïntegreerde werkperiode) voor de eerstejaars secundair onderwijs.

Pioniers

“De Pioniers van Nuvo is een beschavingsspel waarbij gespeeld en gewerkt wordt rond veel verschillende thema’s (cultuur, wetenschap en heel veel expressie). Op de tentoonstelling worden de resultaten van dit project getoond, maar tijdens de projectweek gingen de leerlingen ook allerhande uitdagingen aan, 23 in totaal.

Zo leerden ze vliegen met drones en strategieën bedenken tijdens een lasershooting. In Astropolis Oostende ontdekten ze alles over ruimtereizen en hoe raketten gelanceerd worden. En tijdens een stadsspel beschermden ze ons erfgoed tegen buitenaardse wezens.”

Voor dit project werkte Middenschool Bredene samen met verschillende lokale organisaties en experten. Onder andere Mc Infinite Joy (Joy Singh) kwam met de leerlingen rappen en het volkslied opnemen – want jawel, een nieuwe samenleving heeft natuurlijk ook een volkslied nodig.

“Rukhsana van ‘Poppen met een verhaal’ liet de leerlingen dan weer nadenken over hun identiteit en die visualiseren. Bij o.666 ontdekten ze hoe plastic verwerkt kan worden. In het erfgoedmuseum van heemkring Ter Cuere zagen ze hoe het leven vroeger was om te kunnen fantaseren over de toekomst en Niek van de PRINTBAaR kwam T-shirts met hun zelfgetekende wapenschilden zeefdrukken.”

The post Leerlingen Middenschool Bredene stellen hun ideale wereld voor: “Eerstejaars even op planeet Nuvo” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acht voorstellingen van uniek locatietheater: Toneel in de Toekomststraat

Eind september en begin oktober worden acht voorstellingen gebracht van het locatietheater ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’. Er wordt, door 38 acteurs, letterlijk toneel gespeeld in de Toekomststraat. Op de tribunes is in totaal plaats voor 2.000 toeschouwers.
The post Acht voorstellingen van uniek locatietheater: Toneel in de Toekomststraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hey Kevin, wij spelen de bal echt niet zomaar rond, hoor”: handbalwereld lastig op kapitein Rode Duivels

“Van links naar rechts en terug. We speelden te veel handbal”. Dat was het oordeel van Kevin De Bruyne over de slappe eerste helft van de Rode Duivels tegen Israël, vrijdagavond. Een uitspraak die in handbalmiddens op een ijskoude steen viel: “Wie zoiets zegt, kent niets van onze sport. Passief spel, eindeloos heen-en-weer getik zoals je in het voetbal zo

Lees meer »

Recordaantal asielzoekers heeft opvang verlaten

Sinds begin juli moeten asiel­zoekers die een baan hebben een deel van hun opvang zelf betalen. Dat heeft tot gevolg dat een recordaantal mensen deze zomer de asielcentra heeft verlaten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ­ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V), waarover De Tijd woensdag bericht.

Lees meer »

LIVE VUELTA. Eerste renners rollen van het startpodium, Victor Campenaerts om 16u54 aan zet: “Ik ga er vol tegenaan gaan”

De Vuelta komt vandaag definitief tot een eind. Primoz Roglic staat comfortabel in het rood en lijkt zijn vierde Vuelta-overwinning bijna op zak te hebben. Vervolledigen O’Connor en Mas het eindpodium of weet iemand anders hun plek nog af te snoepen? En wie wint de afsluitende tijdrit? Mis niets van de slotetappe via onderstaande liveblog.

Lees meer »

Breakdancer die geen enkel punt scoorde op Olympische Spelen is plots… nummer één van de wereld

Herinnert u zich Rachael Gunn, ook wel bekend als ‘Raygun’, nog? De Australische breakdancer ging over de tongen toen ze op de Olympische Spelen in Parijs uitpakte met onverwachte, technisch niet heel moeilijke moves en geen enkel punt scoorde. Ze kreeg na haar performance bakken kritiek te slikken, maar wat blijkt nu? ‘Raygun’ is de huidige nummer één op de

Lees meer »

Stadenaar Thijs (36) helpt bosbranden bestrijden in Portugal: “Een droom voor elke pompier”

Stadenaar Thijs Degryse zit sinds maandag in het Portugese dorp Castro Daire, waar hij samen met z’n lokale collega’s dagelijks uitrukt om bosbranden onder controle te krijgen. Niet voor doetjes. “De wagens kunnen niet overal komen, dus vaak maken we tochten door de heuvels, in onze brandweerkledij en met zowat 20 liter water op onze rug.”
The post Stadenaar

Lees meer »

Dirigent Florian Logghe kijkt uit naar Blaasfiësta: “Deel uitmaken van de Ypriana-magie is uniek”

De vijf orkesten van Ypriana brengt op zaterdag 8 september festivalvibes naar het Hamiltonpark met de tweede editie van Blaasfiësta. Florian Logghe dirigeert niet alleen zijn slagwerkgroep Y-Percussion, hij speelt ook mee met de harmonie op trombone, het instrument waarin hij zich nu nog meer zal specialiseren aan het Conservatorium, naast zijn job als ingenieur.
The post Dirigent Florian

Lees meer »

Hubert De Meester (96), ooggetuige van de bevrijding: “Bruggelingen juichten de Canadezen toe, maar ik zag ook beestigheden”

De Bruggelingen stonden de Canadezen toe te juichen, maar ik zag ook beestigheden: aan de Eiermarkt werd een collaborateur met een hockey stick afgeranseld. Het bloed gutste over zijn aangezicht. Dat beeld vergeet ik nooit”, zegt Hubert De Meester (96). Een ooggetuigenverslag van de laatste oorlogsdagen en bevrijding van Brugge op 12 september 1944, tachtig jaar geleden.
The post

Lees meer »

Diamant voor wandelaars Julien en Agnes

Zondag 8 september was een onvergetelijke dag voor het echtpaar Julien Vankeirsbilck en Agnes Devolder uit de Gaverstraat 15. In de feestlocatie Swaenenburg kregen zij het bezoek van een delegatie van burgemeester en schepenen naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum. Julien is afkomstig uit het naburige Meulebeke, waar hij opgroeide binnen een gezin van twee
The post Diamant voor

Lees meer »

Slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk op auditie voor een gesprek met de paus: “Waarom moet dat opnieuw in het geniep gebeuren?”

In de aanloop naar het bezoek van de paus aan België, eind deze maand, lopen volop contacten tussen de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk en de bisschoppen. Wie van hen de paus zal ontmoeten, is nog niet bekend. Vandaag was er een voorbereidende ontmoeting tussen de slachtoffers en de Kerk. Priester Rik Devillé, van de werkgroep Mensenrechten in

Lees meer »