Lichte paniek bij de restaurantuitbaters die mosselen serveren want dit jaar moeten ze een noodoplossing verzinnen: de Deense hangcultuurmosselen vallen momenteel immers veel te klein uit. Om de paasvakantie goed door te komen, vestigen ze hun hoop nu op het Grevelingenmeer in Zeeland, het grootste zoutwatermeer van West-Europa… Zullen toeristen op de markt in Brugge nog mosselen kunnen bestellen? Rik Ameloot van de Brugse Mosselcentrale geeft tekst en uitleg.
Met de paasvakantie in het vooruitzicht verwachten de restaurateurs natuurlijk dat heel wat klanten een portie mosselen zullen bestellen. Normaal zouden ze Deense hangcultuurmosselen serveren. “Er is een koudere periode geweest in Denemarken waardoor de schelpen op dit moment bijzonder klein zijn. Het vlees dat erin zit, is al redelijk goed maar deze mosselen moeten zeker nog wat groeien. Bij warmere temperaturen zal er opnieuw meer voedsel in het water zijn”, vertelt Rik die al de derde generatie is van de bekende familie Ameloot die op de Vismarkt in Brugge actief is en er nog steeds visrestaurant met fishbar De Gouden Karpel uitbaat.
Volgens de vis- en schaaldierenexpert heeft het klimaat voor een aantal verschuivingen gezorgd in de mosselteelt. “Mijn grootvader en vader reden ook al rond met mosselen naar de restaurants. Ik herinner me nog heel goed dat we de Zeeuwse bodemcultuurmosselen konden houden tot Pasen en dan overschakelden op een andere variant. Maar door de opwarming van het water beginnen die mosselen veel sneller te ‘melken’. Dit betekent dat de mossel miljoenen zaad- en eicellen loslaat in het water om aansluitend te starten met de voortplanting. Die mosselen zijn niet meer geschikt voor de consumptie.” Maar hij stelt ook vast dat de Zeeuwse mosselen in het verleden pas rond 15 juli arriveerden terwijl dat nu een stuk vroeger is.
Enkele weken
Maar waar moest de oplossing dan vandaan komen? “In het Nederlandse Grevelingen ligt het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De mosselen die we daar aantreffen zijn nog goed van kwaliteit. We hebben geluk dat deze Zeeuwse hangcultuurmosselen nu kunnen opgediend worden in de restaurants. Ik heb er woensdagochtend klaargemaakt en ze zijn zeer smaakvol en de schelpjes zijn mooi gevuld”, aldus Rik. Hoe lang moeten de restaurants dit overbruggen? “Dat is moeilijk exact in te schatten. Ik vermoed dat we binnen enkele weken toch zullen kunnen overschakelen naar de Deense mosselen. Wij leveren aan 70 restaurants in de Brugse regio en we zien dat mosselen eigenlijk het hele jaar door op de kaart blijven staan.”
Philippe Le Loup is zaakvoerder van het bekende restaurant Poules Moules in het centrum van Brugge. Zoals de naam van zijn zaak laat vermoeden, zijn mosselen er één van de populairste gerechten. “Als klant van de Brugse Mosselcentrale serveren we sinds woensdag deze mosselen uit het Grevelingenmeer. Het zal misschien lukken om daarna direct over te schakelen naar de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. We zullen afwachten.” Philippe is natuurlijk tevreden dat er een oplossing is. “Er komen bij ons veel toeristen en Bruggelingen mosselen eten en de paasvakantie is in aantocht. Gemiddeld bereiden we hier 100 kilo per dag. Tijdens de zomer zitten daar pieken van 150 kilo bij.” (FV)
The post Kunnen we in de paasvakantie al genieten van een portie mosselen? “Hopelijk zijn de Deense binnen een paar weken voldoende gegroeid” is provided by KW.be.