Kunnen we in de paasvakantie al genieten van een portie mosselen? “Hopelijk zijn de Deense binnen een paar weken voldoende gegroeid”

Lichte paniek bij de restaurantuitbaters die mosselen serveren want dit jaar moeten ze een noodoplossing verzinnen: de Deense hangcultuurmosselen vallen momenteel immers veel te klein uit. Om de paasvakantie goed door te komen, vestigen ze hun hoop nu op het Grevelingenmeer in Zeeland, het grootste zoutwatermeer van West-Europa… Zullen toeristen op de markt in Brugge nog mosselen kunnen bestellen? Rik Ameloot van de Brugse Mosselcentrale geeft tekst en uitleg.

Met de paasvakantie in het vooruitzicht verwachten de restaurateurs natuurlijk dat heel wat klanten een portie mosselen zullen bestellen. Normaal zouden ze Deense hangcultuurmosselen serveren. “Er is een koudere periode geweest in Denemarken waardoor de schelpen op dit moment bijzonder klein zijn. Het vlees dat erin zit, is al redelijk goed maar deze mosselen moeten zeker nog wat groeien. Bij warmere temperaturen zal er opnieuw meer voedsel in het water zijn”, vertelt Rik die al de derde generatie is van de bekende familie Ameloot die op de Vismarkt in Brugge actief is en er nog steeds visrestaurant met fishbar De Gouden Karpel uitbaat.

Volgens de vis- en schaaldierenexpert heeft het klimaat voor een aantal verschuivingen gezorgd in de mosselteelt. “Mijn grootvader en vader reden ook al rond met mosselen naar de restaurants. Ik herinner me nog heel goed dat we de Zeeuwse bodemcultuurmosselen konden houden tot Pasen en dan overschakelden op een andere variant. Maar door de opwarming van het water beginnen die mosselen veel sneller te ‘melken’. Dit betekent dat de mossel miljoenen zaad- en eicellen loslaat in het water om aansluitend te starten met de voortplanting. Die mosselen zijn niet meer geschikt voor de consumptie.” Maar hij stelt ook vast dat de Zeeuwse mosselen in het verleden pas rond 15 juli arriveerden terwijl dat nu een stuk vroeger is.

Enkele weken

Maar waar moest de oplossing dan vandaan komen? “In het Nederlandse Grevelingen ligt het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De mosselen die we daar aantreffen zijn nog goed van kwaliteit. We hebben geluk dat deze Zeeuwse hangcultuurmosselen nu kunnen opgediend worden in de restaurants. Ik heb er woensdagochtend klaargemaakt en ze zijn zeer smaakvol en de schelpjes zijn mooi gevuld”, aldus Rik. Hoe lang moeten de restaurants dit overbruggen? “Dat is moeilijk exact in te schatten. Ik vermoed dat we binnen enkele weken toch zullen kunnen overschakelen naar de Deense mosselen. Wij leveren aan 70 restaurants in de Brugse regio en we zien dat mosselen eigenlijk het hele jaar door op de kaart blijven staan.”

Philippe Le Loup is zaakvoerder van het bekende restaurant Poules Moules in het centrum van Brugge. Zoals de naam van zijn zaak laat vermoeden, zijn mosselen er één van de populairste gerechten. “Als klant van de Brugse Mosselcentrale serveren we sinds woensdag deze mosselen uit het Grevelingenmeer. Het zal misschien lukken om daarna direct over te schakelen naar de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. We zullen afwachten.” Philippe is natuurlijk tevreden dat er een oplossing is. “Er komen bij ons veel toeristen en Bruggelingen mosselen eten en de paasvakantie is in aantocht. Gemiddeld bereiden we hier 100 kilo per dag. Tijdens de zomer zitten daar pieken van 150 kilo bij.” (FV)

The post Kunnen we in de paasvakantie al genieten van een portie mosselen? “Hopelijk zijn de Deense binnen een paar weken voldoende gegroeid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen

Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
The post Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen appeared first

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeente Kuurne nodigt nieuwe inwoners uit voor welkomstbijeenkomst met voetbal, quiz en rondleiding

De gemeente Kuurne mocht afgelopen jaar bijna 500 nieuwe inwoners verwelkomen binnen zijn gemeentegrenzen. Zoals elk jaar werden alle nieuwkomers uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst, die dit jaar plaatsvond in de nieuwe gemeenteschool Nest. Onder het genot van een hapje en een drankje begon de bijeenkomst met de vertoning van de voetbalwedstrijd België – Frankrijk op groot scherm.
The post

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria

Op het einde van het schooljaar wuifden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem twee juffen uit met een lange staat van dienst. Juf Griet nam afscheid na een carrière van 41 jaar in het onderwijs, juf Ria heeft er 39 jaar opzitten.
The post Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria appeared

Lees meer »

“Goed zorgen voor wat we hébben”: kersvers Wingens schepen Stefaan Verhelle ziet opvolging Hedwig Kerckhove als praktische inloopperiode

“Het worden grote schoenen om te vullen”, laat de kersverse schepen Stefaan Verhelle (47) in een flyer weten. Als politieke neofiet een ervaren rot als Hedwig Kerckhove opvolgen op amper zes maanden van een nieuw fusiebestuur is geen cadeau. “Toch heb ik de ambitie om als schepen mee het beleid te bepalen. Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in

Lees meer »