“De rijksten kunnen best wat meer bijdragen”: Jeremie Vaneeckhout pleit voor miljonairstaks op campagnestartdag Groen

In plaats van besparingen in de gezondheidszorg of de sociale zekerheid, moet er volgens Groen een miljonairstaks komen voor wie minstens 2,5 miljoen euro netto aan kapitaal heeft. “Die 1 procent rijksten kunnen best wat meer bijdragen”, zei Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout zaterdag op de ‘campagnestartdag’ van zijn partij.

Enkele honderden leden en sympathisanten van Groen verzamelden in Sint-Niklaas voor de aftrap van de verkiezingscampagne. Covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout loodsten de aanwezigen door de 12 prioriteiten van de Vlaamse groenen. Die prioriteiten zijn netjes verdeeld over drie thema’s: eerlijk klimaatbeleid, goede en betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen.

Volgens Naji hebben de andere partijen “de strijd tegen de klimaatcrisis volledig laten vallen” en staat het klimaat “enkel bij Groen nog op de agenda”. Groen rekende uit dat er elk jaar voor meer dan 20 miljard euro naar fossiele subsidies gaat. Dat terwijl er “amper 1,5 miljard euro nodig is om alle uitkeringen en pensioenen boven de armoedegrens te trekken”, aldus Naji.

Voor Groen kan er gerust gesnoeid worden in de fossiele subsidies, maar besparen op de gezondheidszorg of de sociale zekerheid vindt de partij geen goed idee. Groen kijkt liever naar een hogere bijdrage van de “extreem rijken”. “Wie een netto kapitaal heeft van 2,5 miljoen euro of meer, dat zijn de 1 procent rijkste Belgen in ons land, die kunnen best wat meer bijdragen”, aldus Vaneeckhout.

De groene miljonairstaks zou progressief werken in drie trappen (2,5 miljoen euro, 5 miljoen euro en 10 miljoen euro) en zou volgens Groen meer dan een miljard euro kunnen opleveren. Ter vergelijking: de PVDA wil een vermogensbelasting van 2 procent invoeren vanaf een vermogen van 5 miljoen euro. Die zou volgens de extreemlinkse partij jaarlijks 8 miljard euro opleveren.

Ook de strijd tegen racisme blijft voor Groen een speerpunt. Naji maakt daar meteen ook een strijd tegen extreemrechs en Vlaams Belang van. Nu die partij in de peilingen meer dan 25 procent haalt, wordt die strijd “zwaar”, erkent Naji. Bovendien moet Groen die strijd “bijna alleen” voeren. “Groen is de enige complexloze progressieve partij die overblijft en de enige partij die deze strijd onverminderd voert”, aldus Naji, die even emotioneel werd van het felle applaus dat volgde.

De groenen ijveren daarnaast onder meer voor beter en goedkoper openbaar vervoer, gratis onderwijs voor elk kind, meer geboorte- en ouderschapsverlof en een aanpak van de wachtlijsten in de zorg. Met die ingrediënten wil Groen volgens Naji “een groene golf laten rollen door Vlaanderen, Brussel, België en Europa”. Een doel dat Groen wil bereiken door de komende maanden minstens 100.000 deurbezoeken af te leggen.

The post “De rijksten kunnen best wat meer bijdragen”: Jeremie Vaneeckhout pleit voor miljonairstaks op campagnestartdag Groen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al, een echt boegbeeld”

Na een loopbaan van 40 jaar als parketmagistraat en rechter is door de Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtelijk personeel op de laatste dag van het gerechtelijk jaar afscheid genomen van Guido Casier (70) uit Heule (Kortrijk). “Een boegbeeld”, klonk het unisono.
The post Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al,

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Wevelgem is dit najaar de Troosthoofdstad van Vlaanderen: hoogtepunt wordt het slotmoment en het plaatsen van 10.000 kaarsjes

Vorig jaar Troostgemeente, dit jaar Troosthoofdstad van Vlaanderen, een mooi en logisch gevolg van het troostbeleid waar de gemeente deze legislatuur heeft op ingezet. Als Troosthoofdstad vindt hier niet alleen het slotmoment plaats met tal van artiesten, er komen in aanloop naar 1 november ook een hoop troostproducties zoals het plaatsen van meer dan 10.000 kaarsjes.
The post Wevelgem

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »