Carmen uit Avelgem viert haar honderdste verjaardag: “Ik wil nog veel feesten”

Een unicum voor woonzorghuis Ter Meersch in Avelgem. Het woonzorghuis heeft sinds vandaag drie eeuwelingen in huis. Bewoonster Carmen Huyghe vierde vandaag haar 100ste verjaardag! Naast Carmen bereikten ook Maria (101) en Yvonne (102) al deze gezegende leeftijd. Het woonzorghuis en hun familie hieven vandaag het glas op de 100-plussers.

Omstreeks 11.00 uur dartelt Carmen Huyghe als een achttienmaander door de gangen van het woonzorgcentrum met haar rollator naar de plaats waar haar 100ste verjaardag wordt gevierd. De kwieke eeuwelinge keek met argusogen uit naar dit moment. Ook haar zoon Christian Vandenbroucke (61), haar kleindochter Veerle Vandenbroucke (44) en haar man Dries Coeman (43) en haar achterkleinkind Lore Dewitte (17) wilden dit moment voor geen geld missen.

Bernard, haar tweede zoon, stierf in 2019 op 63-jarige leeftijd. “Ik ben geboren in Sint-Denijs en verhuisde later naar Bossuit,” vertelt Carmen. “Mijn grootvader is afkomstig uit Frankrijk, maar verhuisde naar deze contreien. Mijn eerste taal was dus Fran, maar al vlug had ik ook het Nederlands onder de knie.”

Serviceflat in Avelgem

“Twintig jaar geleden verhuisde ik naar de serviceflat hier in Avelgem voor mijn man Albert. Daar konden we samen nog één jaar samen zijn vooraleer hij in januari 2005 stierf. Mensen komen, mensen gaan. Op dat ogenblik wist ik dat Veerle zwanger was van Lore.”

“Ik werkte gedurende mijn loopbaan hoofdzakelijk in de confectie waar ik instond voor de controle, de foutjes uithalen zeg maar. Als hobby zat ik in het zangkoor van Bossuit. Nu lukt me dit niet meer zo goed (lacht). Naar voetbal gaan kijken in Ronse stond ook op regelmatige basis in mijn weekends gepland. Nu volg ik dit nog op het nieuws. Ook de koers kan me bekoren. Zo keek ik deze namiddag nog naar Milaan San Remo.”

Uitkijken doet leven

“Ik huwde met Albert op 21 juli 1945 op de Nationale Feestdag,” gaat ze verder. “Net als mijn nu 100ste verjaardag kijk ik ook uit naar de 18de verjaardag van Lore. Dit soort speciale gelegenheden doen mij leven. Communies, huwelijken, jubileums… laat maar komen.”

“Lore gaat na haar studies aan het Guldensporencollege in Kortrijk – waar ze economie moderne talen volgt – op kot in Gent waar ze taal- en letterkunde gaat studeren. Daar wil ik ongetwijfeld een kijkje nemen. Net als Dries zijn appartement aan de kust waar ik ben gaan kijken. Naar dit soort momenten kijk ik uit. Familie heeft elkaar nodig. Ze helpen je alle tegenslagen te boven komen. Ik heb veel gereisd doorheen Europa. Ook met Hemelvaart gingen we ieder jaar op weekend. We hebben een hechte band. Ik ben er nog altijd graag bij hoor.”

Geheugentraining

“Mijn moeder is 100 jaar. Wie had dat gedacht,” pikt Christian in. “Naar dit moment keek ze heel erg uit. Naar dit soort gebeuren leeft ze toe. Om haar bij de les te houden lost ze kruiswoordraadsels op en doet geheugentraining. Ze kijkt ook nog altijd naar De Slimste Mens.”

“Ze is heel modern,” zegt Lore. “Ik kom hoe langer hoe liever naar Carmen. Ze is dan ook heel geïnteresseerd in wat ik doe. Ik maak deel uit van het Europese Jongeren Parlement, en daar is ze heel fier op. Straks ben ik daarvoor in Nederland. Ze is de moeder van onze familie.”

Unicum

“Het is een heel verstandige vrouw,” zegt Veerle Beyaert van woonzorgcentrum Ter Meersch. “Ze neemt altijd het initiatief. Ze stelt dan ook veel vragen om op de hoogte te blijven. Ze is een heel lieve vrouw. Dat we nu drie eeuwelingen in ons midden hebben is wel een unicum.”

“Voor de gelegenheid heb ik mij in het nieuw gestoken,” zegt Carmen ten slotte. “Een nieuw kleedje, nieuwe schoenen… Het was een mooi feest. Het deed me toch iets (pinkt een traantje weg). Ik vier mijn verjaardagen om de 5 jaar iets uitbundiger al sinds mijn 80ste. Misschien moet ik dit vanaf nu ieder jaar maar doen (lacht). Ik hoop nog heel veel feestjes mee te maken en natuurlijk gezond te blijven. Te beginnen volgende week met gans de familie, nu kon niet iedereen er bij zijn. Ziek? Ja, dat ben ik één keer geweest, een angine. Dat moet het zowat geweest zijn.”

The post Carmen uit Avelgem viert haar honderdste verjaardag: “Ik wil nog veel feesten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘NBA 2K25’ toont opnieuw waarom het zo’n sterke gamereeks is

September is een belangrijke maand voor liefhebbers van sportsimulators. Wellicht staat de nieuwe ‘FC25’ (of ‘FIFA’ voor wie er nog niet aan gewend is geraakt) met stip genoteerd, maar eigenlijk hoort de NBA-game van 2K daar ook bij. Qua gameplay is het al jaren de sportgame die de meest realistische bewegingen op het virtuele parket brengt. En ook het spektakel

Lees meer »

Trump weigert tweede debat met Harris

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is niet van plan om deel te nemen aan een tweede debat met zijn Democratische tegenstandster Kamala Harris. Dat laat hij donderdagavond weten via Truth Social.

Lees meer »

Laatste weekend voor bar José op Grote Kring: “We gaan feesten!”

Afgelopen maanden kon je in de sfeervolle pop-up bar José terecht voor kwaliteitsvolle wijnen, bieren en zuiderse tapas. Vrijdag 13 september gaan Marie Ryssaert, Karla Denoulet, Fien Dewaele en Kathelijn Breda hun laatste weekend in. “De tijd is echt voorbijgevlogen!” De uitgebreide tapaskaart wordt voor de laatste dagen vervangen door één gerecht: chili con carne.
The post Laatste weekend

Lees meer »

De beste pizza ter wereld bestel je niet in het land van de pizza

Wie pizza zegt, zegt Italië. En toch komt de beste pizza Margherita of Prosciutto niet uit Italië maar uit Manhattan. Eigenaar Anthony Mangieri van Una Pizza Napoletana werd tijdens de awarduitreiking in Napels uitgeroepen tot ’s werelds beste pizzabakker. Eerste Belg werd La Pizza è Bella in Antwerpen op de 68ste plaats.

Lees meer »

Wordt je winkelkar binnenkort goedkoper? CEO van Delhaize belooft pittige onderhandelingen met producenten

Anderhalf jaar nadat de storm rond de zelfstandige overnames van 128 Delhaizes is losgebarsten, spreekt CEO Xavier Piesvaux (57) voor het eerst. Over de omzetcijfers en ontslagen, maar ook over wat er voor jou als consument zal veranderen. “Een aantal producten zal volgend jaar goedkoper worden.” Aan HLN legt hij uit om welke producten het gaat, en hoe hij dat

Lees meer »

Luchthaven Charleroi ligt plat door wilde staking: wie draait op voor de kosten van 2 miljoen euro?

Met hun wilde staking maakt het luchthavenpersoneel in Charleroi een kruis over zo’n 170 vluchten en de reisplannen van bijna 30.000 passagiers. “De startbaan blokkeren, da’s onverantwoord en ongezien in de Europese luchtvaart”, zucht transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen), die het torenhoge prijskaartje van een dagje staken op 2 miljoen euro becijfert. Wie gaat dat betalen?

Lees meer »

Verwoestende bosbranden Hawaï gevolg van verschillende factoren

De grote natuurbranden die over het Hawaïaanse eiland Maui raasden vorig jaar augustus, waren het gevolg van een complexe samenloop van factoren die “jaren in de maak zijn geweest”. Dat staat in een rapport dat vrijdag is gepresenteerd over de bosbranden. Bij het natuurgeweld kwamen meer dan honderd mensen om het leven.

Lees meer »

‘Volgeling’ van pervert die vrouw verdoofde en liet verkrachten misbruikte ook eigen partner: “Ik ben opgevoed door varkens”

Jean-Pierre M. (63) is de enige van de vijftig medeverdachten op het Franse verkrachtingsproces tegen Dominique Pélicot die niet vervolgd wordt voor de verkrachting van Gisèle Pélicot. Hij moet zich wel verantwoorden voor de verkrachting van zijn eigen vrouw, in het gezelschap van Pélicot. Het was Pélicot die hem het verdovingsproduct leverde. “Ik ben opgevoed door varkens”, probeerde M. zijn

Lees meer »