Regen wapent ons tegen droge zomer: slecht weer is niet per se slecht nieuws

Het aanhoudende regenweer werkt allicht ook op jouw gemoed, maar het is wél goed nieuws voor het grondwaterpeil. “Dit kan de perfecte buffer vormen als we straks met een droge zomer te maken krijgen”, zegt ecohydroloog Patrick Meire.

Die ene verloren dag met wat zonnestralen buiten beschouwing gelaten, vertoont ons weerbeeld één grote constante: regen.

En dan vooral erg vaak en erg veel. Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat begin deze maand liefst 78 procent van alle meetlocaties een hoge tot zeer hoge grondwaterstand vertoonden. Slechts vier procent had een (zeer) lage stand voor de tijd van het jaar.

“Een goeie zaak voor onze natuur”, beklemtoont Patrick Meire. De Dammenaar is als ecohydroloog aan de Universiteit Antwerpen verbonden en stelt dat de huidige reserves ons wapenen voor de komende maanden.

“Lange tijd aanhoudende regen of kurkdroge periodes zijn het nieuwe normaal en een rechtstreeks gevolg van klimaatverandering” – ecohydroloog Patrick Meire

“Stel dat we straks te maken krijgen met aanhoudende droogte en een hete zomer, dan zal het huidige vele grondwater de natuur alleen maar ten goede komen en kunnen we dergelijke periodes beter overbruggen. Al mag het nu ook niet blíjven regenen, want dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor onze landbouwsector. Wanneer de akkers er te drassig bijliggen, kan er niet gezaaid worden.”

Nieuwe normaal

Volgens Meire moeten we steeds meer rekening houden met extremere weersituaties. “Dit is het nieuwe normaal”, stelt hij onomwonden. “Een lange tijd aanhoudende regen of net kurkdroge periodes zijn een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering. Alleen zijn ze sneller dan verwacht een feit. Twintig tot dertig jaar geleden was dit uitzonderlijk, nu moeten we dit stilaan als standaard beschouwen.”

“De enige oplossing is door broeikasgassen zoveel mogelijk terug te dringen. Er gaat geen maand voorbij of er wordt een meteorologisch record gebroken. Tegelijk moeten we inzetten op het vergroenen van stedelijke omgevingen om de warme zomermaanden draaglijk te houden en het creëren van buffers waar we overvloedige regenval kunnen opvangen.”

“”Zo kunnen we in overstromingsgevoelig gebied anticiperen en de opgeslagen watervoorraden tijdens droge periodes gebruiken. Dit wordt niet de nieuwe klimatologische realiteit, het ís het al.”

The post Regen wapent ons tegen droge zomer: slecht weer is niet per se slecht nieuws is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OPROEP. Vertrek jij liftend op vakantie?

Het kost niets, het is sociaal, avontuurlijk en toch is liften helemaal uit de mode geraakt. Voor een fijn vakantie-artikel zijn we op zoek naar mensen die wel nog de duim opsteken en met onbekenden meerijden om op hun vakantiebestemming te geraken. Vertrek jij de komende dagen naar je droombestemming en wil je vertellen hoe het precies gaat aanpakken, welke

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan

Juf Trui Deseure nam deze week afscheid van haar leerlingen, collega’s en ouders en gaat met pensioen. In GO-basisschool De Plataan in de Mandellaan in Roeselare wordt Trui omschreven als dé juf van het eerste leerjaar.
The post Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan appeared first on KW.be.

Lees meer »