Overleden kapper Jürgen krijgt groot portret in Oostendse uitgaansbuurt: “Hij is nu waar hij zo graag vertoefde”

Vrijdagavond werd een muurschildering onthuld die het portret toont van de onlangs overleden iconische kapper Jürgen Deltomme. Niet toevallig in de uitgaansbuurt, want Jurgen was een bon vivant, een levensgenieter pur sang. Het werk is van de hand van Oostends kunstenaar Siegfried Vynck.

Een pak volk was vrijdagavond getuige van de onthulling: familie, vrienden en kunstliefhebbers kwamen er samen om een laatste keer Jurgen te eren om wie hij was. Voor veel mensen was hij een goede vriend, maar boven alles was hij een geliefde kapper. Hij baatte samen met zus Joke en echtgenoot Enrique de bekende kapperszaak OZEE uit in Oostende. Het verhaal startte dertig jaar geleden in Nieuwpoort. Broer en zus kochten een kapsalon en zestien jaar geleden maakten ze de verhuis naar Oostende. Uiteindelijk kwam er ook nog een kapsalon bij in Koksijde.

Op 25 januari kwam er echter abrupt een einde aan het leven van Jürgen. Een dag eerder was hij met Joke nog het appartement aan het schilderen van zijn mama, die twee jaar eerder overleed. Diezelfde avond gingen ze samen iets eten en ’s nachts sloeg het noodlot toe. Het nieuws van zijn overlijden sloeg in de badstad in als een bom.

Muurschildering als eerbetoon

Toen graffitikunstenaar Siegfried Vynck de vraag kreeg van de vrienden van Jürgen om een muurschildering te maken als eerbetoon aan de Oostendse kapper, twijfelde hij geen seconde. “We hebben dezelfde vrienden en zij vroegen me om een schets te maken van zijn portret”, vertelt Siegfried. “Pas daarna werd duidelijk dat ze eigenlijk een mural wilden van hem. Dus maakte ik een nieuw ontwerp in overleg waarvan het resultaat nu te bewonderen is op de zijgevel van de Hemingway in de Oostendse Langestraat.”

“Simpel was het allerminst. Ik werkte er vier dagen aan. De moeilijkheid zat hem vooral in het feit dat ik geen afstand kon nemen van de muurschildering om proporties te checken. Ik werkte immers vanaf een stelling en die was afgedekt met een zeil. Het was uiteindelijk wel spannend om het werk dan te zien in volle glorie”, aldus Vynck.

‘Bon vivant’

Niet toevallig krijgt Jürgen een portret in de Oostendse uitgaansbuurt, want Jürgen was wat ze noemen een ‘bon vivant’. De familie van Jürgen was dan ook geëmotioneerd bij het zien van het portret. “Dit is hoe Jürgen was”, zegt zus Joke in tranen. “Het is prachtig. Precies alsof hij hier gewoon tussen ons staat. Net alsof hij kijkt mee.”

Ook de man van Jürgen, Enrique, was emotioneel. “Fantastisch, ik ben enorm dankbaar”, zegt hij. “Dit is boven alle verwachtingen. Jürgen blijft zo in zijn Oostende. In de Langestraat waar hij zo graag vertoefde. Ik ben hier heel blij mee.”

Kapperszaak sluit de deuren in Oostende

Ondertussen liet de familie weten dat de Oostendse kapperszaak eind maart voorgoed de deuren sluit en dat Enrique en Joke de zaak in Koksijde zullen verderzetten.

The post Overleden kapper Jürgen krijgt groot portret in Oostendse uitgaansbuurt: “Hij is nu waar hij zo graag vertoefde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »

Gordel lokt 28.000 mensen naar de Vlaamse Rand

Ongeveer 28.000 bezoekers zijn afgezakt naar de Vlaamse Rand voor een zonnige 43e editie van de Gordel. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 26.000 Gordelaars geteld werden, zo meldt het kabinet van Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. "Het was een dag vol sport- en natuurbeleving, maar ook een evenement met een boodschap: de

Lees meer »

“Ze had nog een heel leven voor zich”: gruwelijke beelden tonen Russische raketaanval op Oekraïense speeltuin waarbij 14-jarig meisje omkomt

Gruwelijke beelden uit Oekraïne: het onthoofde lichaam van een 14-jarig meisje zit levenloos op een bankje naast een speeltuin in Charkiv. Een Russische raket is er seconden eerder ingeslagen. Haar moeder schreeuwt het iets verderop uit van verdriet. “Ze had nog een heel leven voor zich”, aldus een familielid van het meisje. De angstterreur zette zich ook verder op de

Lees meer »

“Zij is net als Beyoncé, een koningin”: tweelingzus van rolstoelatlete Léa Bayekula (29) hoopt mee op tweede goud

‘Léa de Belgique’. Zo noemt Léa Bayekula (29) zichzelf op Instagram. “Omdat ik een koningin ben.” Zeker na vanavond mag ze dat luidop zeggen, als ze twee gouden Olympische medailles rond haar nek draagt – gisteren won ze al de 100 meter sprint in Parijs, vandaag misschien de 400 meter. Maar wie is de rolstoelatlete die advies kreeg van Marieke

Lees meer »

Bestuur De Panne geeft eerste spadesteek voor Sint-Pieterskerk die bib wordt

Maandag 2 september werd de symbolische eerste spadesteek gegeven voor de Sint-Pieterskerk die wordt omgebouwd tot de Maurice Calmeyn-bibliotheek. Met dit ambitieuze project zal de bib een huis worden van kennis en cultuur, aangepast aan de hedendaagse behoeften van bezoekers.
The post Bestuur De Panne geeft eerste spadesteek voor Sint-Pieterskerk die bib wordt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na De Wever zijn pleidooi voor luchtafweer: hoe kwetsbaar is ons land? “We kruipen dan best in een heel diep hol in de grond”

Bart De Wever (N-VA) vreest dat de haven van Antwerpen wel eens vet omcirkeld kan staan op de Russische kaarten met potentiële doelwitten en pleit daarom voor een luchtafweersysteem in de koekenstad. Wat stelt de burgemeester voor? Hoe diep moeten we ervoor in de buidel tasten? Maar vooral: hoe kwetsbaar is ons land vandaag als Poetin op de knop duwt?

Lees meer »